Na zadnjem albumu iz leta 1995 je sodeloval pevec Tony Martin, tokrat pa se je vrnil Ozzy. Foto: EPA
Na zadnjem albumu iz leta 1995 je sodeloval pevec Tony Martin, tokrat pa se je vrnil Ozzy. Foto: EPA

Album s preprostim imenom 13 je izšel 10. junija, Ozzyju pa sta se pridružila še dva člana iz originalne zasedbe - kitarist Tony Iommi in basist Geezer Butler. Bobnarja Billa Warda pa je nadomestil Brad Wilk.

Black Sabbath slovijo kot pionirji heavymetalske glasbe, revija Rolling Stone pa jih uvršča na lestvico najpomembnejših glasbenikov vseh časov. Kultno britansko skupino so v Birminghamu leta 1968 ustanovili lommi, Butler, Ward in Osbourne, ki velja za najbolj prepoznavnega člana zasedbe. Skupina je doživela kar nekaj menjav članov, edini, ki je vztrajal ves čas, je kitarist lommi. Njihov razpoznavni znak so srhljiva besedila, pisali pa so tudi pesmi o družbenih neenakostih, politični korupciji, nevarnosti zlorabe drog in grozotah vojn.

Ob izidu albuma je Ozzy povedal: "Nikoli si nisem mislil, da bomo leta 2013 še vedno uspešni. Vendar je krasno, da smo znova skupaj." Dodal je tudi, da je snemanje pomagalo Tonyju, da je vsaj za nekaj časa pozabil na bolezen. Kitarist se namreč zdravi zaradi raka na limfnih žlezah. Pevec je zato poudaril tudi, da je najpomembneje, da so vsi člani še živi in združeni. "Veliko zabavneje je biti trezen in uživati s sodelavci," je še priznal.

Black Sabbath bodo v okviru promocije novega albuma izvedli tudi turnejo po Evropi, na koncertih pa pričakujejo tako mlajšo kot starejše občinstvo. Butler je namreč dejal, da jih spremljajo oboževalci vseh generacij. "Mi smo postali starejši, naši poslušalci pa so ostali enaki," se je pošalil.

Junija sta nova studijska albuma sicer izdali še dve drugi priljubljeni metalski skupini - Megadeth in Queens of the Stone Age.