Black Stone Raiders so v Sloveniji prvič nastopili lansko leto na festivalu Lent. Foto: Press
Black Stone Raiders so v Sloveniji prvič nastopili lansko leto na festivalu Lent. Foto: Press

Jean Paul Bourelly je samosvoj mojster robatega in surovega čikaškega bluesa in velja za enega najboljših jazz-rock-blues kitaristov na svetu. Njegov prijatelj iz mladostnih let, basist Darryl Jones, je drugi član skupine Black Stone Raiders. Leta 1994 je nadomestil Billa Wymana v skupini Rolling Stones, katere član je še danes. Tretji Black Stone Raider pa je z grammyem nagrajeni bobnar Will Calhoun, član edinstvenih Living Colour.

Black Stone Raiders bodo na koncertu servirali rock, blues, džez in funk. Več o članih spodaj, prisluhnete pa jim lahko v priloženih videih.

Bourellyjevo ustvarjanje so zaznamovala različna poglavja glasbe. Z velikim Milesom Davisom je sodeloval pri njegovem albumu Amandla, poleg tega pa je igral še z drugimi jazzovskimi velikani, kot so Elvin Jones, McCoyj Tyner in Pharoah Sanders.

Sodeloval je tudi z raperji zasedbe D-Nice, s Kipom Hanrahanom, z eksperimentalnim kitaristom Elliottom Sharpom pa z Vernonom Reidom (Living Colour), Melvinom Gibbsom in Cindy Blackman-Santana. Je izjemen in cenjen blues kitarist, za kar je v ZDA in na Japonskem prejel več zlatih plošč. S svojim težkim in divjim, surovim zvokom kitare vedno navduši občinstvo.

Skupaj z Jean-Paulom je v Chicagu odraščal Darryl Jones, ki je že poldrugo desetletje polnovredni član koncertne postave Rolling Stonesov. Pred tem je s svojim zvokom bogatil skupine Petra Gabriela, Stinga in Milesa Davisa. Že 25 let tako nastopa po največjih svetovnih prizoriščih.

Calhoun, legendarni bobnar iz Bronxa, ki je prejel vrsto grammyjev, je bil med bralci glasbenih revij večkrat izbran za najboljšega bobnarja na svetu. Član skupine Living Colour je sodeloval s številnimi velikimi glasbenimi imeni, kot so B.B. King, Wayne Shorter in Public Enemy.