Damona Albarna smo zadnje čase vajeni v bolj umirjeni vlogi, trenutno po svetovnih odrih predstavlja svoj prvi soloalbum Everyday Robots. Foto: EPA
Damona Albarna smo zadnje čase vajeni v bolj umirjeni vlogi, trenutno po svetovnih odrih predstavlja svoj prvi soloalbum Everyday Robots. Foto: EPA
Oasis so pred petimi leti nazadnje stali skupaj na odru. Ali sta se brata Gallagher v tem času vseeno kaj slišala, ni znano. Foto: EPA

"Fantje", zdaj vsi že na pragu srednjih let, so razprtije bojda že prerasli.

Ko smo že pri tegobah srednjih let ...

Lansko poletje je otoškega deževja in zmernih temperatur vajene "blurovce" iz Hongkonga pregnal vročinski val, zato jim ni uspelo posneti osme plošče, ta pa zdaj po besedah vodje zasedbe Damona Albarna "morda nikoli ne bo izšla", piše britanski časnik Guardian.

Čeprav je skupina na Kitajskem v enem tednu posnela okoli 15 pesmi, so glasbeniki pred koncem snemanja z letalom ubežali visokim temperaturam.

Albarnovo "bedno" vedenje?
Albarn je pojasnil, da so sicer posneli nekaj odličnih pesmi, a dodal, da bi zdaj težko nadaljevali snemanje. "Če ti albuma ne uspe končati takoj, se včasih vse razblini," je dodal.

Albarn je snemanje zaustavil že leta 2012. Producent William Orbit je v takratnem albumu videl izjemen potencial in dejanja Albarna komentiral: "Sicer je neverjetno talentiran, a do preostalih članov se včasih vede prav bedno."

Blur, skupina, ki je pet let (med letoma 2003 in 2008, kitarist Graham Coxon pa je izstopil že leta 2002, med snemanjem albuma Think Tank) mirovala, je posnela že sedem albumov, nekatere izmed njihovih največjih uspešnic so Song 2, Coffee & TV, Beetlebum, Girls & Boys in Parklife, znani pa so tudi po razvpiti bitki s skupino Oasis iz leta 1995, ko sta se založbi tekmovalnih zasedb gibanja britpop odločili, da bosta singel izdali na isti dan.

In ko smo že pri letu 1995 in Oasis ...

Manchestrski rockerji z razvpitima bratoma Gallagher na čelu bodo ponovno izdali svoj album (What's the Story) Morning Glory?

Britanska skupina, ki je v 90. letih postala eden najvplivnejših bendov nove generacije britanskega popa - v primerjavi z "razvajenimi intelektualci" z juga države Blur so veljali za glasnike delavskega razreda severne Anglije -, bo na albumu, ki naj bi izšel konec septembra, poleg starih uspešnic objavila še nekaj doslej neslišanih demo in koncertnih posnetkov skupine.

V načrtu tudi osveženi Be Here Now
Podobno kot pri prenovljeni različici njihovega prvega albuma Definitely Maybe iz leta 1994, ki so ga izdali maja letos ob 20. letnici njegovega nastanka, bo prenovljeni album ponudil nekaj dodatnega materiala, med drugim demoposnetka skladb She's Electric in Rockin' Chair. Prav tako bodo na albumu demoposnetki pesmi Some Might Say, Hey Now in Boneheads Bank Holiday, ki so nastali ob preverjanju zvoka pred koncertom v Tokiu septembra leta 1994.

Novi album bo po pisanju spletne glasbene revije Rolling Stone dostopen v različnih formatih, od tridelne zgoščenke, digitalne oblike, 12-inčne vinilke pa vse do paketa, ki bo vključeval repliko originalne promocijske plošče, posebno izdajo zgoščenke in sedeminčno ekskluzivno demoploščo z novim besedilom, ki ga je prispeval glasbeni kritik Neil McCormick. Skupina ima namen na podoben način ponovno izdati tudi album iz leta 1997 Be Here Now.

Liam ni navdušen
Nad prenovljeno izdajo pa ni navdušen Liam Gallagher, ki je leta 1991 skupaj z bratom Noelom ustanovil skupino. Njun spor leta 2009 je bil vzrok za njen razpad. "Kako lahko na novo uspeš z nečim, kar je že uspelo," se je vprašal. Nekaj več navdušenja je pokazal Noel, ki je ponosen na vse, kar so naredili. Po njegovih besedah so ustvarili tri odlične albume in štiri dobre, kar je "kar v redu".

Prav brata Gallagher - zdaj ima vsak izmed njiju svojo zasedbo, Noel Noel Gallagher's High Flying Birds, Liam pa Beady Eye - sta bila edina člana, ki sta bila v skupini od njenega začetka. Skupina je izdala sedem albumov, ki so jih prodali v več kot 70 milijonih izvodov. Več njihovih singlov je bilo na vrhu britanskih glasbenih lestvic.