Njegov vpliv na glasbenem področju in kulturi na splošno je čutiti že več kot pet desetletij. Foto: Sony Music
Njegov vpliv na glasbenem področju in kulturi na splošno je čutiti že več kot pet desetletij. Foto: Sony Music
Bob Dylan
Številne izmed njegovih največjih uspešnic segajo v 60. leta 20. stoletja. Foto: Sony Music

Ljubljanska dvorana Stožice se bo 25. junija pridružila veliki družini koncertnih prizorišč, ki so v zadnjih 27 letih gostile "neskončno turnejo" (Never Ending Tour), na katero se je Dylan, ki sodi med glasbene velikane današnjega časa, podal 7. junija 1988 in v sklopu katere letno naniza povprečno 100 koncertov.

Nagradno vprašanje: Katero je rojstno ime Boba Dylana?

Pravilni odgovor se glasi Robert Allen Zimmerman.

Nagradna igra je zaključena, nagrajenca sta Irena Simončič in Urban Fratina.

Prodal že 120 milijonov plošč
Dylanova karavana se je v Ljubljani sicer ustavila že trikrat (leta 1991, 1999 in 2010), od njegovega prvega gostovanja v dvorani Stožice pa si lahko obetamo nepozabno popotovanje skozi njegovo več kot pol stoletja trajajočo kariero, ki je pustila pečat tako v glasbenem kot tudi kulturnem in družbenem pogledu.

Dylan, ki prav danes praznuje 74. rojstni dan, ima za seboj že 36 studijskih albumov in več kot 120 milijonov prodanih plošč. Zadnji album Shadows In The Night je album priredb popstandardov in je že v prvem tednu prišel na vrh britanske lestvice. Dylan je s tem podrl dva rekorda - pri 73 letih je najstarejši glasbenik, ki je prišel na prvo mesto britanske lestvice, hkrati pa je že neverjetnih 52 let od njegovega prvega albuma na 1. mestu - Freewheelin' Bob Dylan iz leta 1963.

Za svoje glasbeno poslanstvo je Dylan prejel ogromno nagrad in je že od leta 1988 član Rock'n Roll Dvorane slavnih. Revija Rolling Stone ga je razglasila za drugega največjega glasbenika vseh časov, takoj za skupino The Beatles, njegovo kultno pesem Like A Rolling Stone pa za najboljšo pesem vseh časov. Ameriški predsednik Barack Obama mu je leta 2012 za njegove zasluge pripel najvišje državno priznanje - medaljo svobode - in ob tem izjavil, da ni večjega glasbenika v ameriški glasbi.


Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov mmc-nagrade@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najkasneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo s posredovanimi podatki upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.