Glasba
(8)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.9 od 17 glasov Ocenite to novico!
Legendarni rokovski glasbenik Bruce Springsteen bralca v izjemni avtobiografiji popelje po svoji glasbeni poti od drobcenega, katoliško vzgojenega fantiča iz New Jerseyja do enega najboljših kantavtorjev na svetu. Foto: Založba Učila
       Pisati o sebi je čudno. Konec koncev je to samo še ena zgodba, zgodba, ki jo sestaviš iz izbranih dogodkov v svojem življenju. Nisem vam povedal 'vsega' o sebi. Tega ne dopuščata diskretnost in občutja drugih ljudi. A pri projektu, kakršen je ta, je pisec obljubil eno stvar: da bo bralcu odprl svoja razmišljanja. To sem skušal narediti na teh straneh.       
Utrinek s predstavitve prevoda: glasbeni urednik Jane Weber, urednica Branka Fišer, prevajalec Simon Demšar in glasbenika Matej Krajnc in Neisha, ki sta na predstavitvi knjige tudi zaigrala in zapela. Foto: Založba Učila

"Bossova" avtobiografija zdaj v slovenščini: nasmeje, a tudi gane do solz

Odkrito o depresiji in družinskih odnosih
16. marec 2017 ob 08:03,
zadnji poseg: 16. marec 2017 ob 09:17
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Bruce Springsteen v svojih spominih spregovori tudi o temačnih stanjih in bolečinah, iz katerih je nastala vrsta pesmi, za katere bi bilo morda celo bolje, da ne bi poznali ozadja.

Pri založbi Učila International je izšel slovenski prevod avtobiografije ameriškega rokerja Brucea Springsteena. Glasbenik evropskih korenin je več kot 500 strani dolgo knjigo pisal sedem let, v njej pa odstrl tudi izjemno intimne podrobnosti, ki bodo po mnenju prevajalca Simona Demšarja marsikateremu bralcu razbile idealistično podobo The Bossa.

Prevajalca je, kot je povedal na predstavitvi, knjiga šokirala, saj je The Boss, Springsteena se je prijel ta "šefovski" vzdevek, v njej razkril tudi stvari, ki jih ne bi hotel vedeti, z njimi pa porušil podobo, ki si jo je o njem ustvaril na njegovih koncertih ali prek videoposnetkov. V avtobiografiji je po Demšarjevih besedah zelo prisotna tematika depresije in čeprav ga je ponekod nasmejal do solz, ga je tudi ganil do solz. Zlasti v delu, v katerem je opisal odnos z očetom, od sprva negativnega do končnega hvalospeva.

Springsteen je slikovito opisal družino in versko okolico, iz katere je izšel: o tem, kako je nerad hodil k maši in se kot mladostnik trudil, da bi temu ubežal, a je v zrelih letih spoznal, da mu ni uspelo. V knjigi je veliko sklicevanj na vero, je povedal prevajalec. V njej so tudi "seks, droge in rock'n'roll", vendar ne v klasičnem smislu, saj je - v nasprotju s Keithom Richardsom ali Mickom Jaggerjem - podobno kot Eric Clapton kljub skušnjavam v svetu rocka ostal trezen.

Dobra besedila, dobra proza
Glasbeni urednik Jane Weber, poznavalec Springsteenove glasbe, je prepričan, da gre za eno najbolj globokih avtobiografij: v njej spregovori o temačnih stanjih in bolečinah, iz katerih je nastala vrsta pesmi, za katere bi bilo morda celo bolje, da ne bi poznali ozadja. Tako kot zna pisati besedila za svoje pesmi, pa je ustvaril tudi dobro prozo, je ocenil Weber.

Kot glasbenik ima sicer Springsteen po Webrovih besedah "podobno kot Bob Dylan zelo močne korenine v ameriški popularni glasbi, so pa ti vplivi še bolj prikriti kot pri Dylanu". Mogoče še najmočneje je nanj po Webrovi presoji vplival soul, nato blues s svojo melanholijo ter country s Hankom Williamsom in njegovo Jambalayo na čelu. Ta skladba, čeprav se na prvo poslušanje morebiti zdi banalna, ima po Webrovih besedah globino in "ni takšna kot večina slovenske narodno-zabavne glasbe s svojo trivialnostjo".

Vpliv countryja je pri Springsteenu zelo močan na albumih, kot sta Nebraska in River, močno pa je nanj vplival tudi ameriški folk, kot so ga igrali Cisco Houston, Woodie Guthrie in podobni, je dodal Weber.

Najbolj pričakovana glasbena biografija, kot jo je označila urednica Branka Fišer, je v izvirniku izšla septembra lani, kmalu po Springsteenovem 67. rojstnem dnevu, skupaj z albumom Chapter and Verse, ki predstavlja glasbeno podlago knjigi.

"Pisati o sebi je čudno. Konec koncev je to samo še ena zgodba, zgodba, ki jo sestaviš iz izbranih dogodkov v svojem življenju. Nisem vam povedal 'vsega' o sebi. Tega ne dopuščata diskretnost in občutja drugih ljudi. A pri projektu, kakršen je ta, je pisec obljubil eno stvar: da bo bralcu odprl svoja razmišljanja. To sem skušal narediti na teh straneh," je zapisal Springsteen, ki s svojim E Street Bandom in energičnim, kakšne štiri ure trajajočim nastopom privablja množice po svetu.

Več podrobnosti s predstavitve knjige z izjavami gostov si oglejte v TV-prispevku Mete Česnik.

VIDEO
Avtobiografija Brucea Springsteena

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
Debely
# 16.03.2017 ob 13:39
Eric Clapton je imel v začetku sedemdesetih težave z drogo, v osemdesetih pa z alkoholom. Avtor članka ne ve kaj piše.
kar_nekdo
# 16.03.2017 ob 09:41
@Krpanka: ja, to pa se zelo strinjam.
Sem bil pred leti v Trstu in ko je po več kot 3 urah začel s komadom "Dancing i the dark" (meni eden njegovih najboljših), sem jaz še komaj skakal in migal. Oni pa na odru "razturali" do konca. Res, nepozaben spektakel, ki si bi ga vsak "rocker" moral ogledat.
Bruce Springsteen -> The Boss -> večna legenda!
Krpanka
# 16.03.2017 ob 09:33
The Boss je še ena zadnjih rokovskih legend, ki jo lahko vidite in poslušate v živo na koncertih. Skoraj vsako leto zaide tudi v Italijo, od koder izvira njegova mati in te priložnosti nikakor ne zamudite! Ta koncert je vredno doživeti!
Sujo
# 16.03.2017 ob 08:24
Ze ta youtube posnetek pove vse. The Boss.
stewie
# 18.03.2017 ob 09:32
Debely
# 16.03.2017 ob 13:39
Eric Clapton je imel v začetku sedemdesetih težave z drogo, v osemdesetih pa z alkoholom. Avtor članka ne ve kaj piše.


Morda pa je za Claptona zasledil le obdobje, odkar je trezen. Podobno, kot da bi še za primerjavo dal Alicea Cooperja, odkar ta zadnjih skoraj 35 ne pije več, predtem pa je vsak dan spraznil gajbo pira ter še kako flašo viskija, dokler mu niso jetra bila že na rezervi.
jaz jaz
# 16.03.2017 ob 22:23
super napisana biografija (vsaj že prebran del). škoda edino, da so verzi iz kkšnih pesmi prevedeni v slovenščino...
-Jani-
# 16.03.2017 ob 21:10
...ter seveda tudi "težave" z ženskami.
Debely
# 16.03.2017 ob 13:37
Knjiga je doma že en teden, zdaj moram najti še čas za branje. Zadnje čase sem nabavil kar nekaj glasbenih biografij.
Nove note
link
Futurski: Za našo glasbo ni računalnika. Z roko spreminjamo vsak filter posebej.
11
22. marec 2018 ob 06:25 "Trip", ki ga doživiš med vožnjo po prazni avtocesti sredi noči, za nekatere. Nežno, zasanjano risanje glasbenih pokrajin, za druge. To so Futurski - sveži val domačega synthpopa.
Več novic ...
Kazalo