Glasba
Justin Timberlake
Timberlake je tretjič nastopil med odmorom Super Bowla. Foto: Reuters
Justin Timberlake
Glasbenik je - kar zadeva vizualni del njegovega nastopa - pripravil pravi spektakel. Foto: Reuters
Justin Timberlake
Še enkrat je dokazal, da je poleg vsega še izjemen plesalec. Foto: Reuters
Justin Timberlake
Timberlake je na koncu le držal besedo in ni nastopil s hologramom Princea. Namesto tega je v svoj nastop vključil projekcijo ikoničnega glasbenika. Foto: Reuters
P!nk
Ameriško himno je tokrat pred začetkom finala odpela P!nk. Foto: Reuters

Dodaj v

Brezhibni Justin Timberlake na Super Bowlu razjezil oboževalce Princea

P!nk z odliko odpela ameriško himno
5. februar 2018 ob 10:25
Minneapolis - MMC RTV SLO

Ali ste popolnoma obnemeli ali pa ga zasovražili. Drugih ocen za nastop Justina Timberalka na 52. izvedbi Super Bowla, na katerem se je sprehodil skozi vse svoje uspešnice, ni.

Timberlake je svojo tretjo vrnitev na oder Super Bowla (prvič je nastopil leta 2001 s skupino N'Sync, drugič leta 2004 z Janet Jackson) začel z besedami: "Haters gonna say it's fake." ("Tisti, ki me sovražijo, bodo rekli, da je ponaredek.") 37-letni pevec je tokratni nastop začel s skladbo Filthy, prvo skladbo z novega albuma Man of the Woods, ki ga je izdal v petek (tako da je lepo sovpadlo z njegovo pojavitvijo na odru najbolj gledanega glasbenega nastopa na svetu).

Besede so na neki način že pripravile gledalce na to, kar je sledilo v naslednjih štirinajstih minutah, kolikor je trajal njegov nastop. Pred tem so si Timberlaka privoščili na družbenih omrežjih. Najprej zaradi razvpitega nastopa leta 2004, ko je skupaj z Jacksonovo zakuhal še do danes največji škandal med odmori Super Bowlov, t. i. afero Nipplegate. Nejevoljo pa je sprožil tudi med oboževalci pokojne ikone Princea, ko so se pojavile govorice, da bo v svoj nastop vključil njegov hologram. Kot poklon pokojni legendi na njegovih domačih tleh – finale Super Bowla je potekal v Princeovem domačem mestu Minneapolis.

Princeovi oboževalci so Timberlakovo namero takoj označili za slabo idejo, ker je pokojni glasbenik holograme večkrat označil za "demonske". Toda to ni ustavilo Timberlaka. Čeprav se ne ve, kakšna je bila njegova prvotna namera, je v šovu med odmorom Super Bowla nastopil brez bolograma, a vseeno je odpel Princeovo skladbo I Would Die 4 U ob projekciji legendarnega glasbenika na veliki plahti, ki je visela s konstrukcije odra.

Na meji brezhibnosti, a brez sporočilnosti
Toda kritiki so mu zamerili še mnogo več od tega. Še najbolj ostri so bili recenzenti nastopa pri časniku Los Angeles Times: "Toda ta usmiljenja vreden delček dobre presoje je komaj popravil Timberlakovo medlo izvedbo, ki je samo potrdila, kar je 'človek gozdov' vzpostavil že prej: da danes ta človek nima nič povedati in da tega ne neha." Vseeno je Timberlake prikazal brezhiben nastop, v katerem se je ob skrbno načrtovani koreografiji zdelo, da se z lahkoto sprehaja po prizorišču - vse na račun impresivne produkcije.

Nastop je začel pod odrom, v prostoru, za katerega se je zdelo, kot da gre za intimen nočni klub, kjer je Timberlake stal pred majhnim občinstvom. Nato se je povzpel po stopnicah in – kot bi mignil – je stal pred množico gledalcev na stadionu ter se začel premikati po razsvetljenem mostu ob prepevanju uspešnice Rock Your Body. Drugače od leta 2004, ko je ob besedah iz omenjene skladbe "gonna have you naked by the end of this song" ("do konca pesmi te bom imel slečeno") odtrgal del obleke Janet Jackson, se je tokrat ustavil že pred tem.

"Stop," je zaklical in se začel spretno premikati od enega manjšega odra do drugega, ki so bili razporejeni po nogometnem igrišču. Tako mu je uspelo poustvariti okolje, ki ga je predstavljal na turneji leta 2013, ki jo je poimenoval 20/20 Experience. Iz Rock Your Body je ob spremljavi številčne spremljevalne skupine prešel na skladbo SexyBack (v katero je pomešal nekaj kitic skladbe Señorita), nadaljeval s skladbo My Love, ki ji je priredil aranžma, ter skladbo Cry Me A River. Za tem je skočil z osvetljenega odra in ob orkestru izvedel skladbo Suit & Tie.

Ob tem se je igral s stojalom za mikrofon, za katerega se je zdelo, da bo vsak čas padel na tla - toda ni. Za tem je sedel za velik bel pianino in začel svoj veliki poklon Princeu. Za veliki finale je izvedel skladbo Mirrors, ob kateri je množica plesalcev ob odru držala v rokah zrcala, in še dvignil vzdušje z uspešnico Can't Stop The Feeling! Ob tem se je še enkrat pokazala vrednost glasbenikov, ki so ga spremljali na odru.

Timberlake je svoje tretje popotovanje na Super Bowlu končal med občinstvom bo dečku, za katerega se je zdelo, da želi z njim posneti sebek, in pevec je ustregel njegovim željam. In tako se je tudi poslovil od občinstva. Nerodni deček je takoj postal spletna uspešnica, dobil je svoj ključnik - #SelfieKid (#SebekFant)

Pomanjkanje vsebine
Nastop, ki je bil skrbno načrtovan, kljub vsemu ni ponudil vsebinskega presežka. Timberlaku je zmanjkalo tam, kjer so njegovi predhodniki v preteklih letih zablesteli - v sporočilu, duši, pomenu. Tam, kjer sta Lady Gaga (ko je pripravila slavospev drugačnosti) in Beyoncé (ko se je pojavila ob mali 'vojski' plesalcev, ki so nosili baretke, podobne tistim, ki so jih nosili črni panterji, in odpela Formation) pustili pečat.

Kritiki so se obregnili tudi ob njegovo petje in ob tem poudarili, da se je veliko bolje od njega odrezala P!nk, ki je kljub gripi brezhibno odpela ameriško himno pred začetkom tekme. Pri Los Angeles Timesu pa so se še vprašali, kako bi bilo, če bi sinoči na odru stala Jacksonova, ki jo je skupni nastop s Timberlakom na Super Bowlu leta 2004 močno oškodoval - kar zadeva njeno kariero.

K. K.
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
Justin Timberlake
P!nk
P!nk
P!nk
P!nk
P!nk
P!nk
P!nk
P!nk
Prijavi napako
Komentarji
zozozo
# 05.02.2018 ob 10:47
Če bi toliko energije in razmišljanja vložili v članke o kakih pomembnih stvareh v Sloveniji ....
Koalaman
# 05.02.2018 ob 10:32
Ne vem koga je motil to, da ni mesal politike v svoj nastop. (mogoce Huff post ali Buzzfeed). Veliko ljudem je bilo to najbrz se ljubse, saj so z njo bomardirani na vsakem koraku.
Heisenberg
# 05.02.2018 ob 11:11


Ja, brezveze. To je spet sexizem, ravno moški je moral biti. Mar bi dali J Lo, ki je imela koncert že pred super bowlom, bi naga skakala po odru, kričala kako moški na ženske gledajo kot objekt, povedala nekaj krepkih čez trumpa, ovce bi spredaj postavile heštege in vsi bi bili srečni in zadovoljni.
Radoveden
# 05.02.2018 ob 11:35
Ah, te ameriške, domišljave: "the whole world watched, when...". Ja, v vaših sanjah. Vaša Amerika ni "the whole world".
zamudnik
# 05.02.2018 ob 10:59
Če bi v program vključil projekcijo čarobnega nasmeška Hillary, bi pa isti pisalci nastop razglasili za najboljšega vseh časov za nazaj in naprej.
Breda
# 05.02.2018 ob 10:54
Odličen nastop, ne glede na to da nisem fen njegove muske. To je šovbiznis, in manj kot vrhunsko ne bi pričakovala od glasbenika s tako dobrim šovbiznis rezimejem. Ne vem kaj več bi še lahko dobili od njega - kritiziranje takih nastopov je iskanje igle u senu... edino bi si naivno želela, da bi
ljudje znali vedno tako skupaj stopit - glasba to naredi...
...glasba za politiko! :)
Pendulum
# 05.02.2018 ob 12:34
Sebek zveni k ena madžarska jed.
nemaramplundre
# 05.02.2018 ob 11:12
Pink je podcenjena. Odlično poje.
noxy
# 05.02.2018 ob 12:10
Vse o tem športu pove to, da se bolj kot o tekmi govori o nastopih glasbenikov med in po tekmo.
ukrajin
# 05.02.2018 ob 12:57
Nerelevanten dogodek za nas. Next.
fah-q
# 05.02.2018 ob 11:13
je manjkal kak stavek iz feminazi repertoarja? recimo en "thumbs-up" ob #metoo na majci?mogoče bi moral zapet od nancy sinatra pesem "these boots are made for walking" ob tem? bi bil nastop potem fantastičen?

in glede "sporočilnosti"-gre za nastop na začetku nečesa kar poskrbi pri velikem % vpletenih za poškodbo možgan...kakšna naj bo sporočilnost česa takega? "veselite se življenja, tudi če vam obrvi trzajo, mate težave s koncentracijo in govorom"?
IndyBob
# 05.02.2018 ob 11:41
sebek?!? #SebekFant?!?
Resno?
feminist
# 05.02.2018 ob 17:31
ni fural feminacisticne in anti-trump politike in ostale ideoloske kloake med nastopom?
tole kar disi po obtozbah za posilstvo in/ali nasilje nad zenskami. ker ni pljuval cez Trumpa pa je ze tako ali tako uvrscen v alt-right.
Heisenberg
# 05.02.2018 ob 15:42
@bilzerian, ne obremenjuj se preveč z "logiko" teh "glasbenic". Če ni talenta, je treba drugače dobiti pozornost, če ni uspeha, so krivi drugi.

Ariana Grande


Miley Cyrus


Niki Minaj
Ejsi/Disi
# 05.02.2018 ob 11:54
#SvojčekPoba
tsinamuh0
# 05.02.2018 ob 12:19
Se strinjam, da sebek ni dobro, selfie je treba prevesti, predlagam:
SAMOSLIK
Ja, prav ste slišali, ''samoslik'', dlje, ko razmišljate o tem, bolje je.
Zastonj sem vam to podaril!
milkra
# 05.02.2018 ob 12:10
Čisto OK je bilo, JT je majster za vse te kao strokovne komentatorje.
truefalse
# 05.02.2018 ob 16:26
to s Princem je res delikatno .. Justina se tu ne da niti grajati niti hvaliti glede obeležja Princea, kajti Prince je neskončno zaznamoval glasbeno umetnost in hkrati še pop-show-glasbo, on je bil in bo ostal neponovljiv in vsak poskus posnemanja je že vnaprej samo polomija. Obtem pa se bodo pevci-nastopači, ki se mu na vse kriplje skušajo vsaj malo približati, hočeš-nočeš spotikali obenj še dolgo po njegovi smrti.
shark77
# 05.02.2018 ob 14:33
Tisti trenutek ko pomisliš zakaj so prevedli selfie v neko češko besedo, nipplegate pa še vedno ostaja original ;-) .... Drugače pa odličen nastop, in nič mu nisem zameril pa sem fan od Princa, bil tudi na njegovem koncertu (Princovem) pred leti v Milanu, kvečjemu si je s to gesto Timberlake zaslužil moje spoštovanje.
gantart
# 05.02.2018 ob 12:59
@Radoveden:
the whole world ne pomeni cel svet - ampak vsi (priostni)
enako pomen ima v španščini fraza 'todo el mundo' - pa ne pomeni vse Zemljanov
DirtyHarry
# 05.02.2018 ob 19:50
Kaj je to bologram?
bilzerian
# 05.02.2018 ob 15:19
res ne razumem, kako je možno, da je Janet Jackson oškodovana, ker je pokazala kos gole kože, če pa so pevke kot je rihanna, lady gaga, beyonce, britnex spears, miley cyrus slavne ravno zaradi tega, ker neprestano tverkajo, po domače povedano, migajo z zadnjico (saj bi napisal, da migajo z ritjo, pa bi me verjetno izbrisali), ter kažejo ogromne količine gole kože, pa se to na njihovo kariero odraža pozitivno.
la.sonrisa
# 05.02.2018 ob 13:50
@gantart

ne bi rekla. španski todo el mundo res pomeni vse prisotne, ampak "the whole world" v angleščini pa pomeni točno to - cel svet. če bi blo "everyone" še mogoče, ampak the whole world pa res ne pomeni samo prisotnih.

no, pa sej ni važno. glavno, da je JT naredil šov, si bom pogledla posnetek, ko bom mela cajt
Nove note
link
Imset: Med slovenskimi glasbeniki ne čutimo rivalstva
17
14. november 2018 ob 09:38 Zasedba Imset, ki je pred kratkim izdala glasbeni prvenec z naslovom Persona, pravi, da z njimi na slovensko glasbeno sceno, ki je že potrebna prevetritve, prihaja nova, bolj mladostna energija.
Več novic ...
Kazalo