47-letna Spiterijeva je konec osemdesetih let prejšnjega stoletja ustanovila skupino Texas skupaj z Johnnyjem McElhonejem in Allyjem McErlainom. Foto: EPA
47-letna Spiterijeva je konec osemdesetih let prejšnjega stoletja ustanovila skupino Texas skupaj z Johnnyjem McElhonejem in Allyjem McErlainom. Foto: EPA
Na Spiterijevo so na začetku vplivale skupine, kot so The Clash, Blondie, Marvin Gaye in Prince. Prav tako pa velja za veliko oboževalko Diane Ross. Foto: EPA
V obdobju, ko so odšli s skupino Texas na odmor, se je posvetila samostojni karieri. Leta 2008 je izdala prvenec Melody. Dve leti pozneje pa še naslednika The Movie Songbook. Foto: EPA

"Ljudje verjetno mislijo, da smo neumni," je o novem podvigu za spletno stran Official Charts spregovorila pevka Sharleen Spiteri. Mešanica starih uspešnic, ki so jih posneli na novo, in novih skladb se je članom skupine zdela dobra ideja. Na njihovo presenečenje pa so bili na njihovi založbi manj navdušeni.

"Nismo vedeli, da je ponovno snemanje naših skladb tako velika stvar," je dejala in dodala: "Nihče pri založbi nam ni rekel, naj pustimo stare skladbe pri miru. Šele ko smo jim izročili končni izdelek, so se oddahnili."

Skupina je prvič zasedla vrhove glasbenih lestvic leta 1989 s skladbo I Don't Want a Lover, za najplodovitejše obdobje pa se je izkazal čas med letoma 1997 in 2000 z albumoma White on Blonde in The Hush. Oba sta se uvrstila na prvo mesto britanskih lestvic in med deset najboljših drugje po Evropi.

Skupina, ki si je nadela ime po filmu Wima Wendersa iz leta 1984 Pariz/Teksas, je do zdaj prodala okoli 38 milijonov albumov. Pevka ne pozna recepta za uspeh. "Če obstaja skrivnost za tako dolg obstoj, upam, da obstaja še za nadaljnjih 25 let," je dejala v pogovoru za AFP.

Rojeni pod srečno zvezdo
V mnogo pogledih so imeli srečo, priznava danes Spilterijeva: "Prvi album smo prodali v ogromni nakladi po celotni Evropi - in hvala Bogu, da smo. Takrat se je namreč dogajala cela invazija britpopa, mi pa smo bili vse, samo to ne. Takšne sreče nima veliko skupin: in čeprav smo se po eni strani čutili srečne, je bilo to mogoče samo zato, ker smo bili trmasti pankrti, ki smo se borili za svoje življenje."

Texas so vrhunec kariere dosegli leta 1997 z albumom White On Blonde - album je pristal na vrhovih lestvic in postregel s singli Black Eyed Boy, Put Your Arms Around Me, Halo in Say What You Want. Za zadnjo priznava pevka, da je zagotovo njihova najbolj reprezentativna uspešnica: "Vse je naredila za nas in verjetno smo še vedno tu prav zaradi nje."

Čeprav praznujejo četrt stoletja delovanja na glasbenem prizorišču, pevka priznava, da je ne obdaja nostalgija: "Verjetno zaradi tega izpadem kot p****, ampak vedno sem bila mnenja, da se skladbe izvedejo glede na trenutek. Ljudje, ki so obiskali naše koncerte, vedo, da vedno zapojem skladbe drugače - odvisno od razpoloženja."

Ni konca
Skupina ne razmišlja o koncu, saj 25 let ne ocenjujejo za tako dolgo dobo. Spilterijeva pravi, da ima občutek, kot da so še vedno na začetku kariere: "V prvih letih šele ugotoviš, kako velika stvar je, da si prisoten na glasbenem prizorišču. Veliko skupin - predvsem tistih, kjer je ženski glas v ospredju - ne zdržijo dolgo."