Chilli in T-Boz (na fotografiji v sredini in desno) sta se začeli pojavljati v medijih po izidu avtobiografskega filma, kjer je v vlogi Left Eye zaigrala Lil' Mama (na fotografiji levo). Foto: EPA
Chilli in T-Boz (na fotografiji v sredini in desno) sta se začeli pojavljati v medijih po izidu avtobiografskega filma, kjer je v vlogi Left Eye zaigrala Lil' Mama (na fotografiji levo). Foto: EPA
TLC maja odhajata na turnejo z New Kids On The Block in raperjem Nellyjem. Foto: Reuters

16 let po tem, ko so članice skupine TLC natisnile več tisoč imen svojih oboževalcev v knjižici albuma FanMail (za katerega so pozneje prejele grammyja), sta se T-Boz in Chilli znova obrnili k svojim oboževalcem. Tokrat želita z njihovo pomočjo začeti nov projekt, zato prosita za denar.

Prvi album po smrti najbolj ikonične članice skupine Lise "Left Eye" Lopes bo tudi zadnji, sta naznanili Tionne "T-Boz" Watkins in Rozonda "Chilli" Thomas. "Medtem ko velike založbe ponujajo izvajalcem večmilijonske pogodbe za snemanje albumov in njihovo promocijo, ne dajejo izvajalcem popolnega nadzora nad njihovo glasbo. Zato je bistveno, da ustvarimo naš zadnji album popolnoma pod našimi pogoji - brez omejitev. Z vami," sta zapisali članici skupine na Kickstarterju.

Watkinsova in Thomasova sta si postavili cilj, da do 19. februarja zbereta 150.000 ameriških dolarjev (oz. okoli 131.000 evrov), s čimer bosta pokrili stroške snemanja. Če pa bosta zbrali še več od načrtovanega zneska - kar sta v tem trenutku že - pa bosta vložili v dodatne ure snemanja v studiu, producente in podobno.

"Vedno smo bile znane po inovativnosti, ustvarjalnosti in razmišljanju zunaj okvirjev," je dejala Watkinsova v pogovoru za Los ANgeles Times in dodala, da je Kickstarter ena izmed priložnosti za drugačnost. "Idealno je za umetnike, ki svojo kreativnost želijo izraziti brez omejitev. In to je popolna platforma, da vključiš oboževalce v proces ustvarjanja albuma," je dodala Watkinsova.

Vsem tistim, ki se bodo odločili za doniranje, članici skupine ponujata skoraj dvajset nagrad. Med drugim ponujata VIP-vstopnice, podpisane liste z besedili, zabavo v pižamah ob gledanju filmov z njima ... Poleg tega pa bodo imeli glas pri ustvarjanju albuma: od naslova albuma do oblikovanja naslovnice.
Pionirke v digitalni distribuciji glasbe
TLC so bile sicer pred petnajstimi leti ene izmed prvih večjih glasbenih ustvarjalcev, ki so se povezale z oboževalci prek digitalnih platform. Med drugim so leta 1999 delile z njimi brezplačno singel I Need That, ki je napovedoval takratno turnejo. "Ljudje so takrat mislili, da smo nore. A že takrat smo bile pred časom. Zato je smiselno, da sva se tokrat obrnili na Kickstarter," je dejala.

K pobudi so stopili tudi že nekateri glasbeni sopotniki. New Kids on the Block, ki so pred dnevi napovedali za maj turnejo s TLC in Nellyjem, so prispevali 20.000 ameriških dolarjev (oz. okoli 17.500 evrov), Katy Perry pa 5.000 ameriških dolarjev (okoli 4.300 evrov).

Po filmu prihaja album
Nov album sta pripravljali oz. napovedovali že dalj časa. Po smrti Lopesove leta 2002 v avtomobilski nesreči so se številni spraševali, ali bo lahko skupina obstala brez MC-jevke in pevke. Odločilni korak k novemu snemanju je bila izdaja avtobiografskega filma CrazySexyCool: The TLC Story iz leta 2013, pod katerega sta se podpisali kot ekskluzivni producentki. Toda film je požel precej slabe kritike, kar je bila posledica slabe igre glavnih igralk.

Toda 2013 je bilo tudi leto, ko sta članici skupine po desetih letih izdali nov singel. T-Boz in Chilli se bosta lotili snemanja novega albuma kot poklon nekdanji članici, toda že zdaj opozarjata oboževalce, naj ne pričakujejo še nikoli izdanih posnetkov Lopesove.