Glasba
(9)

Poudarki

  • Drevi ob 21.00 v Katedrali Kina Šiška
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 19 glasov Ocenite to novico!
Demolition Group so bili ustanovljeni leta 1985 kot frakcija, širitev in nadaljevanje dela njihove 'praskupine' Gast'r'bajtr's, ki velja za morda prvo skupino v vzhodni Evropi, ki je izdala LP-album pri neodvisni založbi. Nato je prišel uspeh v tujini in skupina je skoraj povsem zanemarila delovanje doma, v Sloveniji. V petih letih odsotnosti so postopno izgubili skoraj vse občinstvo, ki so ga v preteklosti pridobili na svojo stran. Ta ugotovitev je bila posebno boleča, ko so prenehali sodelovati s svojo založbo v tujini in se doma znašli v vakuumu. S tem se je profesionalno obdobje Demolition Group končalo. Zato so kot skupina tik pred razpadom dokončno vzeli stvari v svoje roke in ob desetletnici skupnega sodelovanja brez visokih ciljev izdali kar dva albuma, ki pa sta nepričakovano povzročila vrnitev skupine na slovenski glasbeni zemljevid ... Foto: Kino Šiška
       Na odru damo brezkompromisno vse od sebe, brez "šparanja". Znoj in hrup na odru (vse začinjeno z dozo romantike), kar je vseskozi zaščitni znak koncertov Demolition Group.       

Dodaj v

Demolition Group: "Vsak koncert je najpomembnejši v življenju"

V Katedrali Kina Šiška predstavljajo Planet starcev
12. maj 2011 ob 09:56,
zadnji poseg: 13. maj 2011 ob 21:46
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Brez gostov, brez poliranja, hrupni in divji. Do zadnje kaplje znoja, do zadnje kaplje krvi." Napoved koncerta Demolition Group v Kinu Šiška.

Deset let po zgoščenki Bič, luč in upanje prihajajo Demolition Group s Planetom starcev, zbirko trinajstih popolnoma novih pesmi. Vse so bile ustvarjene v drugi polovici leta 2010 in spet dokazujejo, da sodijo Demolition Group v sam vrh neodvisne produkcije rockglasbe v najžlahtnejšem pomenu besede, pišejo prireditelji koncerta, ki bo drevi ob 21.00 v Kinu Šiška.

Kreativno jedro Demolition Group z novo ritemsekcijo po skoraj treh desetletjih brezkompromisnega ustvarjanja zveni še bolj udarno in samosvoje kot kdaj prej, še obljubljajo. Pred koncertom se je MMC pogovarjal z zasedbo iz Brežic.

Pred časom ste za MMC dejali, da ste se združili le zato, ker uživate v tem, kar počnete, in da želite le igrati. Kako so si torej sledili dogodki, ki so privedli do novega albuma?
Res je. Od samega začetka zadnjega zagona smo se dogovorili, da se niti najmanj ne obremenjujemo s tem, da moramo na vsak način, prejkoslej, narediti album. Smo se pa ponovno zbrali z namenom, da delamo novo glasbo, in ne zato, da bomo preigravali stare komade. V drugi polovici lanskega leta se je izkazalo, da je nastalo toliko in takšne glasbe, da jo lahko brez velikih obremenitev zakrožimo v glasbeno in vsebinsko kompakten album. Ko pa je ta projekt podprlo še ministrstvo za kulturo, ni bilo več nobenih zadržkov, da albuma ne bi izdali.

Kaj lahko poslušalci pričakujejo od Demoliton Group leta 2011?
Energičen in glasen koncert. Tako kot vedno. Na odru damo brezkompromisno vse od sebe, brez "šparanja". Znoj in hrup na odru (vse začinjeno z dozo romantike), kar je vseskozi zaščitni znak koncertov Demolition Group.

Kako to, da še vedno vztrajate pri formatu albuma, mnogi glasbeniki se danes odločajo za izdajanje singlov?
Ne vztrajamo pri njem. Je pa še vedno primeren format, ko ima bend glasbeno in vsebinsko zaokroženo zgodbo sestavljeno iz več pesmi. In je še vedno primeren format za to, da to zgodbo, še dodatno podkrepi z ustrezno vizualno vsebino. Skratka, če ne bi imeli zadosti glasbe, ki nas zadovoljuje, ne bi izdajali albuma. Če ga ne bi izdali, bi tudi izrazna moč razdrobljenih, posameznih pesmi bila bistveno manjša, kot zloženih skupaj. Prav vse zgodbe na tem svetu, pač ne morejo biti povedane samo z enovrstičnimi SMS-sporočili sestavljenimi iz okrajšanih besed.

Marsikdo se vas spominja še iz dni, ko ste polnili dvorane doma in po tujini. Kultura obiskovanja koncertov se je vsekakor spremenila. Obstajajo kakšni pomisleki, kaj če vam ne bo uspelo napolniti Kina Šiške?
Če ne bo, pa ne bo. Svet zaradi tega ne bo ne boljši ne slabši. Glasba Demolition Group ne bo zaradi tega ne bo ne boljša ne slabša. Za bend, kot je Demolition Group, je Kino Šiška zelo velika dvorana. Niti si ne delamo utvare, da bi jo lahko "razprodali", napolnili do zadnjega kotička. Smo pa prepričani, da bo toliko polna, da se obiskovalci ne bodo počutili kot samotna drevesa sredi pustega otoka. Skorajda si ne moremo očitati, da skupaj z osebjem Kina Šiška nismo naredili vsega, kar se je dalo, da privabimo čim več ljudi in jim odigramo najboljši možen koncert. In ga vsem tistim, ki bodo prišli, tudi bomo. Tako kot vedno.

Je merilo za uspešen koncert razprodana dvorana?
Razprodana dvorana je vsekakor dobrodošlo dejstvo, ki lahko precej prispeva uspešnosti koncerta. Je merilo za uspešnost koncerta v finančnem smilsu. Je potrdilo, da bend ustvarja glasbo, ki je zanimiva širšemu krogu občinstva (širina kroga je v sorazmerju z velikostjo dvorane). Seveda pa mora občinstvo oditi s koncerta zadovoljno, zadovoljeno. Ne glede na to, če je koncert razprodan ali ne. In vsak posameznik mora oditi zadovoljen. Na koncert ne pride, recimo, "tisočglava" množica, ampak 1.000 posameznikov. In vsak posameznik si za spoštovanje, ki ga izkaže bendu z obiskom koncerta, zasluži dober koncert. Iz tega zornega kota ne more biti merilo uspešnosti koncerta razprodana dvorana. Edino merilo je, da čim več obiskovalcev odide s koncerta zadovoljnih. Pa če je eden in edini ali eden izmed množice, ki razproda dvorano. Demolition Group se je vedno držal načela, da je vsak koncert najpomembnejši v življenju.

A. K., K. K.
Prijavi napako
Komentarji
Bl@ckmore
# 12.05.2011 ob 11:03
Res so carji !
_ps_
# 12.05.2011 ob 11:58
To je to.
Kapitan Kljuka
# 12.05.2011 ob 17:42
Izvirni in kakovostni!!
Malenna
# 12.05.2011 ob 16:07
Eni in edini!
Ostervuh
# 12.05.2011 ob 15:10
Zakon so !!! Eni izmed redkih še "živečih" rockerskih legend v slo.
prim00z
# 12.05.2011 ob 13:59
RES so carji.
žal ne morem danes v Lj, na naslednjem pa bom 100%
ponudnik
# 12.05.2011 ob 22:39
Nova plata absolutno fantastična po temu kar sem uspel slišat doslej, res vrhunec slovenske glasbene scene!
tim sein
# 12.05.2011 ob 22:31
Če si dober si dober, ni kaj!
arto77
# 12.05.2011 ob 23:35
men so vedno bolj všečni,pa sploh ne vem zakaj
Nove note
link
Futurski: Za našo glasbo ni računalnika. Z roko spreminjamo vsak filter posebej.
18
22. marec 2018 ob 06:25 "Trip", ki ga doživiš med vožnjo po prazni avtocesti sredi noči, za nekatere. Nežno, zasanjano risanje glasbenih pokrajin, za druge. To so Futurski - sveži val domačega synthpopa.
Več novic ...
Kazalo