"Kanye West je žalitev za glasbene navdušence po vsem svetu. Da se lahko udeležimo Glastonburyja, porabimo na stotine funtov in zato pričakujemo neko primerno raven zabave," se hudujejo podpisniki peticije. Foto: Reuters
Glastonbury 2014
Festival je prvič potekal leta 1970, udeležilo se ga je 1500 ljudi. Festival velja za enega največjih glasbenih festivalov na prostem, vsako leto pa ga gosti kmetija blizu Glastonburyja v južni Angliji. Foto: EPA

Poletni glasbeni festival na jugozahodu Anglije vsako leto obišče več kot 100.000 obiskovalcev, že več kot 80.000 ljudi pa je podpisalo spletno peticijo, da naj se ameriški raper na Glastonburyju sploh ne prikaže.

"Kanye West je žalitev za glasbene navdušence po vsem svetu. Da se lahko udeležimo Glastonburyja, porabimo na stotine funtov in zato pričakujemo neko primerno raven zabave," je zapisal pobudnik peticije Neil Lonsdale. Peticija je naletela na velikanski odziv, podpisniki pa želijo s svojimi podpisi soproga starlete Kim Kardashian "spodbuditi, naj svoje mesto na festivalu raje prepusti komu, ki si to zasluži".

Na peticijo se za zdaj še niso odzvali niti Kanye niti organizatorji festivala, ki je sicer že razprodan. Ta bo v Somersetu potekal med 24. in 28. junijem, obljublja pa raznolik glasbeni program.

Vstopnice razprodane že vnaprej
Eno izmed prvih imen bodo Foo Fighters, ki bodo oder zavzeli v petek zvečer, Kanyejev nastop pa je načrtovan v najbolj udarnem terminu v soboto zvečer.

Nasprotniki te ideje organizatorjev so jezni predvsem zato, ker so vstopnice že kupili. Vstopnice so namreč pošle v rekordnem času - v manj kot pol ure. Ko festivalski program sploh še ni znan ... Vseh 15.000 vstopnic, ki so bile na voljo v predprodaji, je pošlo takoj, preostalih 120.000 vstopnic pa so prodali v samo 26 minutah, smo poročali že oktobra. Cena vstopnic je bila 225 funtov (286 evrov).

Razburjal že Jay-Z
Izbira prvega glasbenega imena festivala je mnoge obiskovalce razburila že leta 2008, ko je to postal Jay-Z, in prav to naj bi bil razlog, da vstopnice za festival niso bile nemudoma razprodane, kot je to sicer običajno.

Tri leta pozneje je bila osrednja nedeljska glasbena gostja njegova soproga Beyonce, lani so med drugim nastopili popzvezdnica Lily Allen, Metallica, Lana Del Rey, Arcade Fire, Kasabian, Blondie, M.I.A, Massive Attack, Foxes, Manic Street Preachers, Interpol, The Black Keys, na odru Glastoburyja pa so se v zadnjih letih zvrstili tudi že Arctic Monkeys, Muse, Coldplay, U2, Stewie Wonder, Gorillaz, Pet Shop Boys, Blur, Bruce Springsteen, Neil Young ...