Glasba
Burke in Drill
Cela ekipa Wudisban Records se je sinoči predstavila v Gali Hali. Med njimi pa sta bila tudi Drill in Burka, ki sta pred kratkim izdala svoj prvi skupni album Liquid Smoke. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Burke in Drill
Tokrat so oder zavzeli raperski soborci pod okriljem založbe, ki je zrasla iz okostja Veleborja (Ghet, Mrigo, Emkej in Mito). Prav Emkej je eden izmed ustanoviteljev založniške hiše, poleg Nika. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Burke in Drill
Burke in Drill sta predstavnika primorske raperske scene, ki skupaj sodelujeta že nekaj let. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Amo
Amo je postal državni prvak v kasični freestyle bitki. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Nemir
Nemir je velenjski MC, ki je na slovenski sceni prisoten že nekaj let. Poleti 2012 je zmagal na natečaju enega največjih hiphoperskih festivalov na Balkanu - Fresh Island. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Nemir
Pred dvema letoma je na otoku Pag v sklopu festivala Fresh Island nastopil z legendama hiphopa Nasom in Eve. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Nemir in Amo
Nemir je v več kot 10 letih nastopanja stal na odru s številnimi svetovno znanimi in balkanskimi izvajalci. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Dodaj v

Domači raperski podmladek: "Kritiziramo in opozarjamo!"

Rapetek gostil predstavnike založbe Wudisban Records
1. februar 2014 ob 13:33,
zadnji poseg: 1. februar 2014 ob 13:47
Ljubljana - MMC RTV SLO

Amo, Burke, Drill, Emkej, Ghet, Mito, Mladich, Nemir, Mrigo, Sunny Sun, Tropski & Nite so sinoči stopili na oder Gale Hale, kjer je bila nova izdaja Rapetka.

V leto sta najdejavneje vstopila primorska MC-ja Drill in Burke, ki sta že konec lanskega leta izdala svoj prvi skupni album Liquid Smoke. Drill je sicer sprva ustvarjal v duetu R.I.C., toda potem ko se je razšel z Dpekom in nadaljeval samostojno kariero z izdajo dveh albumov: Vokalni dirigent in Nuklearna zima.

Njegov lokalni soborec Burke je že kot najstnik ustvarjal svojo glasbo in sodeloval z različnimi izvajalci. Med drugim tudi Drillom. Tako je tudi padla ideja za skupni album, na katerem so vsi 'beati' in glasba avtorska. Posebnost plošče pa je tudi v tem, da so pri njej sodelovali mladi neuveljavljeni producenti.

Letošnje leto je tudi čas – vsaj tako pravi ptujsko-mariborski MC Amo -, ko bo prišel njegov prvi pravi studijski album. "Jaz bi rad, da bo to, kar bom naredil, dobro še čez 10 let. Ko bodo ljudje poslušali in rekli: 'To je pa res imel prav.'," si želi Amo, sicer aktulani državni prvak v klasičnem 'freestyle' raperskem bojevanju.

Z mlado rapersko močjo (in malo bolj izkušenim Nemirom) smo izmenjali nekaj besed pred njihovim sinočnjim nastopom.


Drill, Burke zunaj je vajin prvi skupni album. Kako sta se odločila, da združita svoje moči še na albumu?
Burke: Spoznala sva se pred desetimi leti in takrat sva začela delati vsak nekaj po svoje. Ves čas smo snemali skupaj, ampak vsak je izdajal svoj material sam. Pred enim letom pa sva začela intenzivno sodelovati skupaj.
Drill: On je bil moj 'backvokalist', ko sem izdal svoj zadnji album. Ves čas je bil z mano tudi po koncertih. In posledično sem tudi jaz njemu posojal svoje vokale.

Pri zadnjem albumu Liquid Smoke in pri vajinih prejšnjih je zanimivo to, da ohranjata primorsko narečje. Zakaj?
Drill: Zadnjič sem razlagal nekomu, da je na Obali precej italijanskih besed in da tisti, ki jih ne razume, se sploh ne vpraša, ali je sploh italijanska. Gre za popačeno italijanščino – naš pogovorni jezik. Ampak nismo hoteli delati albumov v sterilni slovenščini.
Burke: To je naš vsakdanji pogovor, ki smo ga prenesli na album. Ko že sam pišem besedilo, se ne morem postaviti v položaj, da bom pisal drugače, kot govorim.

Je ljubljanščina bolj komercialno sprejeta kot narečje?
Burke: Ni. Mogoče zato, ker je to prestolnica in jo govori več ljudi. Toda če gledaš Dnevnik, ne slišiš samo ljubljanščine.
Drill: Tudi primorščina je ena izmed bolj slovnično pravilnih narečij – kar se tiče izgovora. Jaz kot MC ne govorim drugih narečji. To je zame nedopustno. Nekateri zelo nasprotujejo, če nekdo uporabi angleščino. Tu v Ljubljani je veliko polglasnikov, ki jih mi ne govorimo.

Svojih tem se lotevata na malo zabavnejši način. Koliko vas lahko "zapelje" trenutno dogajanje v družbi pri ustvarjanju besedil? V smislu, da ne izpadeta, kakor da pozersko izkoriščata stanje.
Drill: Trenutno stanje ponuja teme, ki so popularne pri raperskih poslušalcih. Gre za družbeno kritične tematike, na katerih raperske temelji.
Burke: Lahko se dotakneš neposredno ljudi. Mislim, da je rap edini glasbeni žanr, ki se dotika problematike ljudi. Nobena druga se ne dotika, kaj se lahko izboljša.
Drill: Dobra stvar je tudi v tem, da lahko negativno situacijo obrneš v nekaj pozitivnega v glasbi.
Nemir: Hiphop je glasba ozaveščanja ljudi. Če nekdo rapa o avtomobilih in ženskah, se mi zdi čisto zgrešeno. Zdaj je v svetu 90 odstotkov 'bullshita' in 10 odstotkov prave rapglasbe. Ta podlaga zdaj, ki se dogaja v svetu, je idealna priložnost za vsakega MC-ja, da pove, kako stojijo stvari.
Amo: Se strinjam. Ljudje morajo spet stopiti skupaj, na drugačnih ravneh in zdaj je pravi čas za takšna besedila.

Glede na trenutni ekonomsko-socialni položaj, kdaj veš, da ne greš predaleč z besedilom? Kje je meja, do katere lahko greš, da nisi žaljiv?
Burke: Meja humorja je pri vsakem posamezniku različna. Nekoga lahko užališ, če rečeš: "Sneg je padal, ful." In bo nekdo rekel, da to ni res. Jaz nimam praga žaljitve. Dokler je nekaj resnično, lahko poveš vse, kar ti pade na pamet. Tako tudi pričakujem, da bodo ljudje sprejeli moja besedila.
Drill: Nekako je prednost oz. verlina MC-ja, da se ne ozira na potencialne žaljitve. Recimo precej je nekih tematik, ki opisujejo kriminalna dejanja. Ljudi lahko moti moje sporočilo, ampak žaljiva je sama zgodba. Jaz vsaj nekaj naredim glede tega.
Burke: Če imaš kaj za povedati, gleda na to, kar mi govorimo, si zatiskaš oči, kaj se dejansko dogaja. Ne boš sploh govoril o tem. Pustil boš nekoga, da krade, samo da se ne tiče tebe.
Drill: To je nasploh zgrešeno.

A opozarjata ali kritizirata?
Drill: Opozarjava.
Drill in Burke (enoglasno): Opozarjava in kritizirava.

Kakšen je vaš odgovor tistim, ki pravijo, da med mlajšo generacijo raperjev pri nas ni takšnega, ki bi jih 'odpihnil' oz. prepričal?
Burke: Sprejemam od vseh mnenje. Mene tudi določeno obdobje ni nihče 'odpihnil'. Mogoče bi moral iti 10 let nazaj, da bi lahko rekel, da me je nekdo res navdušil.
Drill: Vsak ima različne kriterije.
Burke: Ne obremenjujem se s tem. Vedno boš nekomu všeč in nekomu ne.

Kdo je vaju v zadnjem obdobju navdušil?
Drill in Burke: Sajkoslav. In Amo je kar petarda, to kar je izdal na zadnjem singlu.

Amo, zakaj realizacija albuma je še vedno na čakanju?
Amo: Ni težava, da nabereš material. Jaz bi rad, da to kar bom naredil, da bo dobro še čez 10 let, ko bodo ljudje poslušali in rekli: "To je pa res imel prav."

Koliko trpi kvaliteta pri tistih, ki izdajajo albume v roku enega leta?
Amo: Odvisno. Nekaterim se nabira že prej material, preden izdajo album.
Nemir: Vedno je več izhodišč in različnih pogledov. En dela iz fore, drugi pa želi biti bolj kvaliteten. Če že prideš in si osvojiš neko pozicijo na sceni, je dobro, da obdržiš ta nivo in ne gre vseeno. Če pa ti je vseeno, pa delaš budalo iz sebe, pa to spoznajo tudi ljudje.

Klavdija Kopina
Prijavi napako
Komentarji
Epafrodit
# 01.02.2014 ob 13:41
Amo, Burke, Drill, Emkej, Ghet, Mito, Mladich, Nemir, Mrigo, Sunny Sun, Tropski & Nite so sinoči stopili na oder Gale Hale, kjer se je odvila nova izdaja Rapetka.

Ob tako slovensko zvenečih imenih me preveva nacionalni ponos.
kucheysh
# 01.02.2014 ob 14:03
LOL slovenski rap.

Spominja me na spodnji video.

gunman55
# 01.02.2014 ob 13:46
"umetniki"
bodhisattva
# 01.02.2014 ob 13:45
Ali En jih poje za fruštek. Ne vem kdo z 5% posluha posluša to sranje.
martin112
# 01.02.2014 ob 14:39
N'toko za fruštek.
rastislav
# 01.02.2014 ob 14:07
Lepo je da si družbeno kritičen vendar če hočeš to tudi preliti v glasbo moreš bit tudi nekoliko umetniško navdahnjen. Ker nakladat v mikrofon kako je država v kur** in kako smo vsi bogi ampak ponosni zna vsakdo in mogoče je dobro stopit nekoliko izven ustaljenih okvirjev razmišljanja. Pri temu žal večina slovenskih reperjev pogori vsaj kar sem jih mel priliko do zdaj slišati.
prim00z
# 01.02.2014 ob 13:56
ha ha ho ho, ne me hecat
MeadDrummer
# 01.02.2014 ob 14:01
Oh, rap, crap... Kdaj se bo pa kak novinar spravu bl na gosto pisat o glasbenikih? O tistih glasbenikih, ki kdaj primejo za kak inštrument, al pa kdaj kej zapojejo, sej verjetn se še kdo koga spomni iz otroštva...

Ne da se mi poslušat o raperjih in autotunanih pevcih z naklikano podlago...
prikoritnoprase
# 01.02.2014 ob 18:26
Tako je. Rap je deljen na različne podsegmente in od tega je odvsno, kam se sam kateri reper usmeri. Sicer bi večini slo raperjev mogel rečti "reperji" ampak useeno. Sam poslušam rap že cca 15-16 let in mi osebno ne pašejo vsi slo reperji. Večina so, roko na srce pajaci, ampak njihov problem. Škoda je, da se se je danes večina scene odpravila na pot, kjer se hočejo uporabljati samo neki punch-lajni in repanje o tem kdo si ti in kok so drugi bedni.
Reperji, kateri imajo kaj za povedat in s tem predat sporočilnost, so blokirani z strani medijev. Vseh. Ker rap glasba je predajati sporočilnost ljudstvu. V rep igri je to najlažje, saj lahko poveš veliko veliko več kot pa v kakšnem komadu npr. ti, ti, ti moja rožica....
Tako pa vsi tisti, ki se zgražate nad rapom poznate samo komercialnega Trkaja, pajaca Zlatkota in mogoče še koga. Ko pa vidite v medijih te mlajše yo yo jezne reperje, se pa zgražate kaj je to itd. Vas zastopim. Samo rap je za poslušat in sam dam prednost lirikalnemu sporočilu.
Reperji danes bi morali delat komade družbeno politično kritične. Angry revolution rap.
Uglavnem, scena je takšna kot je, kvalitete je več kot dovolj treba je samo poiskati in poslušati.
Drill je pa talent!

malo še za poslušat, pa potem sodite, a je to beden rap ali ne:

itd...
peace and one love
Firebal.no.1
# 01.02.2014 ob 14:37
saj eni so dobri, ampak ko so se pokonektali v wudisban so se skomercializirali in ratali crap! Ghet je bil ql, tudi Mrigo ter Nemir! Emkje prepotenten od samega začetka,... Imamo pa v Sloveniji nekaj raperjev, ki so bogovi za njih!
AndrejP
# 01.02.2014 ob 15:20
Wannabe manjšinci se hočejo poistovetiti s temnopoltimi Američani. Samovsiljena izključenost in zapostavljenost zaradi drugačnosti, ki je v bistvu ni. To izraziš skozi izposojen glasbeni žanr. Ponarejeno vse od sentimentov do interpretacije. Ampak ob enem je to super metafora za Slovenijo, vsaj v tem se jih lahko prepozna kot umetnike, če že ne satirike.
prikoritnoprase
# 01.02.2014 ob 18:30
http://www.youtube.com/watch?v=XqtoqUs1z
xo

http://www.youtube.com/watch?v=w5WR4Mi5N-s

http://www.youtube.com/watch?v=pwXG6sU99
S8

http://www.youtube.com/watch?v=ygzNDKIUW
VA

se opravičujem, ni šlo dati povezave direktno. priporočam vseeno.
lp
buzzerbeater
# 01.02.2014 ob 15:11
ntoko si tudi zasluži da ga omenimo, ja... ostalo pa, kot rečeno, bolj bogo vse skupaj..
dejan.plohl
# 02.02.2014 ob 20:10
Lepo da ste vsi "umetniki" (komentatorji) glasni kaj in kako....Rap je enostavno preveč za vašo zaprto inteligenco, zato pa ga ne razumete. Zgoraj omejeni reperji so revolucionarji slovenskega hiphopa. No pa da vas vidim pod komentarji če spravite 1 pametno rimo skupaj (flow ni pomemben ker spet ne razumete za kaj se gre)
ZalifMulafa
# 01.02.2014 ob 16:31
Ko je že govora o družbeni kritiki:
http://www.youtube.com/watch?v=zEg_tvDYc
xk&app=desktop
Tako se stvari streže. 4. minuta, Samo Boris razloži.
jurerock
# 01.02.2014 ob 14:43
el CARTEL ne razumem. Zakaj si potem raperji iz tujine ne dajo nadnacionalnih vzdevkov kot so Sveder, Sončno sonce itd.?
prikoritnoprase
# 01.02.2014 ob 18:28
lp
liquirizia
# 01.02.2014 ob 17:41
Folk kritizira..
Niste POSLUŠALI enega komada..
Vaše mnenje ne šteje!!!
hinkohumar
# 01.02.2014 ob 16:23
Oponašanje Amerike... vse kar premorejo...
_mack_
# 01.02.2014 ob 15:57
mmppffff :D
ezat_anim
# 01.02.2014 ob 15:26
kje pa je challe salle ?
Firebal.no.1
# 03.02.2014 ob 18:26
dejan.plohl, daj ne nekaj na pamet govorit!
kosta, samo boris, valterap, klemen, ico, gero, doša, mirko, zlatko in klemen so svetlobna leta pred temi! Zanimivo pa je, da je jizah rekel, da mu je največji napredek, oz naj raper mrigz:
˝11. januar
Mrigo je najboljši slo raper zadnje 2 - 3 leta. V to sm skor prepričan. Je skoraj edini od teh, k skos neki delajo, k neki pove drugač, uporablja drug jezik, zanimive samoasociativne prebliske in rime, ni šablonski, na nekem Ziebane manj smešnem sranju je fant. Sigurno raper, k je poleg Zlatka v zadnjih letih najbolj rastu. Na Velebor plati je model najboljši, na gostovanjih je tut najbolj zanimiv povečini, drugo izrazoslovje, ni teh enih in istih straight povedanih dolgočasnih tekstov in rim, k smo use že stokrat slišal.˝
pixelbitch
# 01.02.2014 ob 16:36
A repajo hitr al sam počas?
yyyeb
# 01.02.2014 ob 16:09
Amo je postal državni prvak v kasični freestyle bitki. saj to niso olimpijske igre. naj raje uro in pol koncert organizira pa bomo videli,če je državni prvak
Zeph
# 01.02.2014 ob 15:43
Pred približno desetimi leti je znani velenjski reper Zajebane izjavil: "veliko bendov nobenih talentov" in pa " reperji danes so bolj tko tko"...

tisti, ki pozna bo razumel o čem govorim :)
buzzerbeater
# 01.02.2014 ob 15:10
ezy-g je še vedno daleč pred vsemi... potem pa mogoče alien. tile novi fantje pa so po večini kr nekaj... namesto da bi se vrnili h koreninam in delali old school rap, oni sledijo pajacom ala kayen west in jay-z...ki so milo rečeno podn.
Mr.D
# 01.02.2014 ob 14:20
bodhisattva -Ali En ne obstaja. Sedaj je nek tip, ki ne je krave.
Mr.D
# 01.02.2014 ob 14:19
Epafrodit - saj imas Trkaja. Ki repa o rozah.
el CARTEL
# 01.02.2014 ob 14:08
Epafrodit @ rap je, na tvojo nacionalistično žalost, nadnacionalen.

veliko raparjev je sodelovalo preko meje, recimo eden bolj znanih primero je edo maajka, ki je ne samo imel koncerte povsod, ampak je tudi sodeloval z vsemi..
Nove note
link
Imset: Med slovenskimi glasbeniki ne čutimo rivalstva
17
14. november 2018 ob 09:38 Zasedba Imset, ki je pred kratkim izdala glasbeni prvenec z naslovom Persona, pravi, da z njimi na slovensko glasbeno sceno, ki je že potrebna prevetritve, prihaja nova, bolj mladostna energija.
Več novic ...
Kazalo