Dream Theater bodo nov album izdali predvidoma septembra. Foto: EPA
Dream Theater bodo nov album izdali predvidoma septembra. Foto: EPA

Dream Theater sestavljajo John Petrucci (kitara), John Myung (baskitara), James LaBrie (vokal), Jordan Rudess (klaviature) in Mike Mangini (bobni). Veljajo za eno največjih "tour" skupin na svetu, saj so na 14-mesečni turneji v letih 2011/12, ko so predstavljali enajsti album A Dramatic Turn Of Events, odigrali kar 110 koncertov v 34 državah.

Progresivna metalzasedba, ki je bila nominirana tudi za grammyja, zdaj napoveduje prvi del evropske turneje ob izidu nove plošče, ki izide predvidoma 24. septembra. Po skoraj 30 letih obstoja se bo skupina odpravila na novo turnejo 15. januarja v Portu na Portugalskem, v ljubljanski Hali Tivoli pa se bo ustavila 4. februarja 2014.

Predprodaja vstopnic se bo začela na vseh Eventimovih prodajnih mestih po Sloveniji 28. junija, na voljo pa bodo tudi VIP-paketi. Cena vstopnice je 33 evrov.

Skoraj 30 let delovanja
Skupina Dream Theater je bila ustanovljena leta 1985 z imenom Majesty, v skupini pa so bili John Petrucci, John Myung in Mike Portnoy. Po nekaj spremembah so v skupini še vedno ostali trije prvotni člani, skupaj z Jamesom LaBriejem in Jordanom Rudessom do septembra leta 2010, ko je skupino zapustil Mike Portnoy. Leta 2010 je v skupino tako prišel novi bobnar, Mike Mangini.

Leta 2012 so Dream Theater prejeli prvo nominacijo za grammyja za pesem On The Backs Of Angels v kategoriji najboljša hard rock/metal izvedba. Pesem je bila prvi singel z njihovega enajstega studijskega albuma A Dramatic Turn Of Events, ki se je povzpela med prvih deset na kar 14 lestvicah po vsem svetu, tudi v ZDA, kjer je končala na 8. mestu lestvice Billboard Top 200 albumov. Do danes je skupina presegla prodajo 10 milijonov albumov in DVD-jev po vsem svetu.