Edvin Fliser bo eden izmed nastopajočih na galakoncertu Poletna noč. Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen
Edvin Fliser bo eden izmed nastopajočih na galakoncertu Poletna noč. Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen

Zanimalo nas je, kaj je legenda Slovenske popevke pripravil za ta prav poseben večer. "Po dogovoru z organizatorjem bom zapel pesem Leti, leti lastovka, ki sem jo na Slovenski popevki zapel leta 1973, in takrat je ta pesem zmagala po izboru občinstva. Pod glasbo se je podpisal Boris Kovačič, pod besedilo pa veliki Gregor Strniša," nam je Fliser zaupal načrte za četrtkov večer, nato pa so ga spomini zanesli nazaj v preteklost.

"Veste, tisto so bili zlati časi Slovenske popevke, takrat je naša popevka doživela popularizacijo v evropskem smislu. Slovenska popevka je bila takrat mednarodni festival in priznani tuji pevci so prepevali naše popevke v svojem jeziku. Pesem Leti, leti lastovka sem jaz tako zapel v slovenščini, v angleškem jeziku pa jo je nato zapela pevka Dana, ki je predtem Irski pripela zmago na Evroviziji. Pesem Tam, kjer sem doma so zapeli Avstrijci, pesem Pegasto dekle je skupina Marmelade ovila v hitrejše ritme," se je spominjal.

Orkester je velik plus
"Pa še nekaj - Slovenska popevka ponuja tudi priložnost, da se pesem posname z velikim orkestrom, kar je sicer velika redkost," nam je še zaupal in dodal, da Poletna noč letos ne bo njegova edina vez s Slovensko popevko - jeseni bo namreč na festivalskem delu sodeloval kot avtor ene izmed tekmovalnih sklad.

Boli ga Mario, navija za Hrvaško
V pogovoru pa nam je Edvin Fliser razkril še svojo veliko rano - legendo slovenske popevke najbolj boli, da kljub vsem svojim glasbenim dosežkom nikoli ni bil povabljen v nekdanjo oddajo Maria Galuniča Spet doma: "Veste, ljudje so me ustavljali na ulici in me spraševali, kako to, da nikoli nisem nastopil pri Mariu," nam je potožil.

Tako rekoč noben pogovor v teh dneh pa se ne konča brez omembe evropskega prvenstva v nogometu in tako je bilo tudi tokrat: "Seveda, prvenstvo navdušeno spremljam, saj sem bil tudi sam zelo dolgo športnik," nam je potrdil. "Navijam za Hrvaško!" je Mariborčan izstrelil kot iz topa in pojasnil: "Rojen sem v Šibeniku, veste."

"Popevkarji" na istem odru
Na velikem odru Kongresnega trga bodo 21. junija priljubljene slovenske uspešnice sicer prepevali tudi Stane Mancini, Alenka Godec, Nina Strnad, Lado Leskovar, Lea Sirk, Lidija Kodrič, Eva Boto, Bilbi, Janez Bončina - Benč, Tomaž Domicelj, Nuška Drašček, Oto Pestner, Omar Naber, Andrej Šifrer, Nuša Derenda, Katrinas, Yuhubanda & Katja Koren, Ylenia, Anika Horvat, Damjana Golavšek, Anžej Dežan, Darja Švajger in Rudi Bučar, ki jih bosta spremljala Big Band in Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Patrika Grebla. Posebni gosti večera bodo tudi Mojmir Sepe, Nataša Dolenc, Jure Robežnik, Ajda Kalan, Nino Robič in Dušan Velkaverh. Prireditev bo povezovala Bernarda Žarn.