Člani zasedbe Elemental so Mirela Priselac Remi (MC, vokal), Luka Tralić Shot (MC, vokal), Erol Zejnilović (kitara), Ivan Vodopijec (bobni), Davor Zanoški (klaviature), Konrad Lovrenčić (bas), Vida Manestar (back vokal). Foto: Promocijsko gradivo
Člani zasedbe Elemental so Mirela Priselac Remi (MC, vokal), Luka Tralić Shot (MC, vokal), Erol Zejnilović (kitara), Ivan Vodopijec (bobni), Davor Zanoški (klaviature), Konrad Lovrenčić (bas), Vida Manestar (back vokal). Foto: Promocijsko gradivo

Uživam v nastopanju po Sloveniji! Tehnika in zvok v klubih sta super, organizatorji vedno korektni, občinstvo pa fantastično, polno pozitive!

Skupina Elemental je v preteklih letih koncertirala v številnih hrvaških mestih, niso pa ji tuji niti koncertni odri v Sloveniji, Bosni in Hercegovini, Srbiji ter Makedoniji. Foto: Promocijsko gradivo

Kar smo hoteli, to smo dobili! Preživetje najmočnejših!

Mirela o kapitalizmu

Zadnji koncert v letošnji sezoni oddaje Radio Live! je to soboto pripadel skupini Elemental. Hrvaški zasedbi, katere korenine sicer segajo v rapersko glasbo, člani pa priznavajo, da se pri opisu glasbe, ki jo ustvarjajo, težko osredotočijo oziroma odločijo samo za to zvrst. V njihovi barviti glasbeni viziji je namreč mogoče najti sledi različnih žanrov, kar njihovo izražanje postavi v luč edinstvenosti in izvirnosti. Pred skorajšnjim nastopom, ki bo drevi ob 20.00 v Studiu Hendrix na Radiu Koper, je na nekaj vprašanj odgovorila pevka Mirela Priselac - Remi.

Na sceni ste od leta 1998, v zasedbi, kot bo zdaj nastopila na Radiu Koper, pa od leta 2009. Kako ste se našli in kako ste se ujeli?
V časih, ko smo ustanavljali Elemental, je bilo v resnici v Zagrebu relativno malo raperjev, tako da smo se vsi družili in hodili ven v iste klube, kavarne in tako naprej. Našli smo se čisto spontano. Imeli smo namreč podobne poglede na svet in dogajanje okoli nas. Prva dva albuma sta nastala v formaciji dva MC-ja in DJ, nato pa smo začeli ustvarjati kot skupina.

Pravite, da se sicer profilirate kot raperji, ni pa rap edini žanr, ki je prisoten v vaši glasbi. Kaj pa z ustvarjanjem pravzaprav sporočate?
Trudimo se prenašati nekatera naša stališča in obenem ne vplivati na poslušalce. Preprosto: izražamo svoje mnenje in če se kdaj kdo najde v katerem izmed njih - super! Našo glasbo bi opisala kot dokument časa, v katerem živimo. Ob poslušanju naših šestih albumov lahko opazujete naše odraščanje, misli, vse ...

Ste kdaj razmišljali, da bi glasbo, ki jo ustvarjate, ustvarjali na drugačen način?
Ah, mi tako in tako vedno, iz albuma v album, spreminjamo zvok. Trudimo se, da bi vnesli v vsak končni izdelek nekaj novega in drugačnega. Zato pravzaprav nikoli ne razmišljam, kako spreminjati zvok, ker se to dogaja samo po sebi!

Vaša pesem Goli i bosi je na lestvici HR TOP 40 ta mesec zasedla 6. mesto …
Pa to še ni vse, nekaj tednov smo bili tudi na prvem mestu! Ampak kar je lepo, traja kratek čas (smeh) … Zelo smo veseli, da smo še vedno med prvih deset, predvsem zato, ker je singel izšel februarja! Kar se je spremenilo v teh nekaj mesecih, je to, da zdaj nastopamo malo več kot pred izdajo singla. Smo pa sicer tega že vajeni, saj se to zgodi vedno, ko objavimo kaj novega. Če želite ostati na sceni, je namreč treba nenehno ustvarjati.

Kakšno pa je sicer stanje na področju glasbe na Hrvaškem? Ima glasba domače produkcije dovolj možnosti oziroma priložnosti za predvajanje oz. širjenje?
Mislim, da je stanje precej dobro! Imamo vse, prav vsak lahko najde nekaj zase. Bi pa bilo lepo, če bi bil mainstream malo bolj raznolik, torej da vanj ne bi spadala samo pop in rock. Kar se širjenja tiče, pa se mi zdi, da vsi glasbeniki iz nekdanje Jugoslavije lahko igrajo oziroma nastopajo v teh državah brez težav! Jezikovna ovira namreč ni težava, ljudje začutijo dobre vibracije.

Glede na to, da poteka Evrovizija, bi se kdaj udeležili tega šova?
Uh, ne bi. Ne spremljam Evrovizije, to sem počela kot otrok, takrat mi je bilo super, spomnim se, ko je zmagala Tajči (smeh)!

Pogosto nastopate v Sloveniji? Kako se počutite pri nas?
Odlično! Uživam v nastopanju po Sloveniji! Tehnika in zvok v klubih sta super, organizatorji vedno korektni, občinstvo pa fantastično, polno pozitive! Vaši poslušalci nas imajo res radi in to mi je zelo všeč. Celo eden izmed najljubših nastopov je bil pri vas, in sicer pred leti v Metliki, na glavnem trgu. Čudovito!

Kaj menite o kapitalizmu?
Kar smo hoteli, to smo dobili! Preživetje najmočnejših!

Eden izmed njegovih produktov je zagotovo Facebook, ki vam služi za komunikacijo z oboževalci vaše glasbe. Drži? In predvsem - zakaj?
Facebook je super za komunikacijo z oboževalci. Sama ga uporabljam zgolj za objavo novosti v skupini. Sem pa z leti ugotovila, da se odlično obnese tudi kot orodje, da vidiš, kje si bil, kaj si počel …

Vemo, da so pred leti predvajanje vaše pesmi Zašto te imam prepovedali na večini TV-postaj. Kaj menite o tovrstnih cenzurah, zakaj obstajajo, kaj povzročijo?
Drži, to nam je dalo vedeti, da svoboda govora obstaja, vendar ne popolna. Svoboda govora da, ampak bolje, da ne rečem nič proti vladi (nasmešek) ... Takrat smo se morali zanesti na svetovni splet, natančneje na YouTube in Facebook, kjer smo vseeno lahko odvrteli videospot. Če pomislim, se je v resnici YouTube odlično obnesel kot neodvisni medij. Sicer pa me cenzura vrača v preteklost, v čas, ko nismo smeli svobodno povedati, kaj mislimo ...

Za vami je šest albumov - Moj, njegov i njen svijet, Tempo velegrada / Demiurg, Male stvari, Pod pritiskom, Vertigo, U redu je - kako kaže novemu albumu, pravijo, da ga napovedujete z aktualnim singlom Goli i bosi? Kaj lahko pričakujemo in kaj pripravljate za nastop v Kopru?
Predstavili bomo novi singel, pa tudi single z vseh albumov, ki ste jih našteli! To bo nekakšen Best Of (smeh) ... Začela sem lobirati, da postrežemo še z eno novo pesmijo, upam, da mi uspe!

Vaša sklepna misel za vse, ki vam bodo v soboto prisluhnili?
Mi komaj čakamo! Dobro smo uigrani, moralo bi iti po načrtih. Kar se tiče razpoloženja in vzdušja, pa upam, da se bo pozitivno začutilo tudi prek radijskih valov! Se slišimo!

Anita Urbančič, Radio Koper

Uživam v nastopanju po Sloveniji! Tehnika in zvok v klubih sta super, organizatorji vedno korektni, občinstvo pa fantastično, polno pozitive!

Kar smo hoteli, to smo dobili! Preživetje najmočnejših!

Mirela o kapitalizmu