Skupina izvajalcev in avtorjev, ki delujejo pod umetniškim imenom D Base, kar pomeni, osnova, namen. Njihov namen je predvsem v spodbujanju mladih, naj se aktivirajo in začnejo vsak dan živeti na polno. Foto: Jani Ugrin
Skupina izvajalcev in avtorjev, ki delujejo pod umetniškim imenom D Base, kar pomeni, osnova, namen. Njihov namen je predvsem v spodbujanju mladih, naj se aktivirajo in začnejo vsak dan živeti na polno. Foto: Jani Ugrin

GLASBA: ALEX VOLASKO

BESEDILO: DAVID DOMJANIČ, NEJC ŽEHELJ, BENJAMIN DOLIĆ, ALEX VOLASKO

ARANŽMA: ALEX VOLASKO
D Base
Benjamin Dolić (v sredini) je mlad pevec, ki se je z glasbo srečal prvič v osnovni šoli, kjer je nastopal v šolskem bendu. Pozneje se je kot odličen imitator Michaela Jacksona predstavil širšemu občinstvu v prvi sezoni oddaje Slovenija ima talent. V letih 2011 in 2012 je tekmoval na velikem mednarodnem pevskem tekmovanju, med vsemi sodelujočimi pa je osvojil 7. mesto, v kategoriji tujih izvajalcev pa srebrno odličje. Foto: Jani Ugrin
D BASE | Skupina izvajalcev in avtorjev, ki delujejo pod umetniškim imenom D Base, kar pomeni, osnova, namen. Njihov namen je predvsem v spodbujanju mladih naj se aktivirajo in začnejo vsak dan živeti na polno. Benjamin Dolić je mladi pevec, ki se je z glasbo srečal prvič v osnovni šoli, kjer je nastopal v šolskem bendu. Kasneje se je kot odličen imitator Michaela Jacksona predstavil širši publiki v prvi sezoni oddaje Slovenija ima talent. V letih 2011 in 2012 je tekmoval na velikem mednarodnem pevskem tekmovanju, med vsemi sodelujočimi pa je osvojil 7. mesto, v kategoriji tujih izvajalcev pa srebrno odličje. Nejc Žehelj, ki deluje pod umetniškim imenom 9KA se je z rapom spoznal že v osnovni šoli. V letu 2011 je izdal svoj prvi glasbeni album ‘Vidu, slišu’, sodeloval pa z mnogimi slovenskimi rap izvajalci, kot so Zlatko, Dornik, Adam Velić ... Sedaj sodeluje tudi z mladim hrvaškim raperjem in producentom Rolando Orlandijem, v letu 2016 pa pripravlja že svoj drugi studijski album. Ljubljanski raper David se je na slovenski sceni prvič predstavil s svojim prvencem ‘Impulz’ leta 2010. Pri prvem albumu je sodeloval s producenti, kot so Cazzafura, Flamie in Mistik. Svoje ustvarjanje je nadgradil z drugim albumom ‘Kje smo?’ leta 2012. Njegovo ustvarjanje temelji predvsem na povezovanju različne hip-hop kulture in učenju mladih izvajalcev v tem žanru. V času svojega delovanja je sodeloval tudi z izvajalci, kot so Trkaj, Klemen Klemen, Zlatko, Flamie, Mirko, Murat in mnogimi drugimi. Trenutno dela na novem material, pripravlja pa tudi nova sodelovanja.
Nejc Žehelj (na desni), ki deluje pod umetniškim imenom 9KA se je z rapom spoznal že v osnovni šoli. V letu 2011 je izdal svoj prvi glasbeni album ‘Vidu, slišu’, sodeloval pa je s številnimi slovenskimi raperskimi izvajalci, kot so Zlatko, Dornik, Adam Velić ... Zdaj sodeluje tudi z mladim hrvaškim raperjem in producentom Rolando Orlandijem, v letu 2016 pa pripravlja že svoj drugi studijski album. Foto: Osebni arhiv izvajalca
false
Ljubljanski raper David (levo) se je na slovenski sceni prvič predstavil s svojim prvencem ‘Impulz’ leta 2010. Pri prvem albumu je sodeloval s producenti, kot so Cazzafura, Flamie in Mistik. Svoje ustvarjanje je nadgradil z drugim albumom ‘Kje smo?’ leta 2012. Njegovo ustvarjanje temelji predvsem na povezovanju različne hip-hop kulture in učenju mladih izvajalcev v tem žanru. V času svojega delovanja je sodeloval tudi z izvajalci, kot so Trkaj, Klemen Klemen, Zlatko, Flamie, Mirko, Murat in številnimi drugimi. Foto: Arhiv izvajalca
false
Fantje zatrjujejo, da nastop na Emi ne bo njihov zadnji projekt. Foto: Arhiv izvajalca

Mlad kolektiv skupaj deluje od lanskega poletja. Pred tem sta raperja 9ka in David svoje besedne spretnosti izpolnjevala sama in skupaj ustvarila niz avdio posnetkov.

Na MMC-ju predstavljamo vse izvajalce letošnje Eme po abecednem redu, in sicer 17., 18., 22., 23. in 25. februarja. Vsak dan dva.

Svoj pečat kolektivu pa je dodal še mladi pevec Benjamin Dolić, ki ga je širša javnost lahko spoznala v enem izmed slovenskih glasbenih resničnostnih šovov.


Priprave pred izborom lahko spremljate na družbenih omrežjih Eme:

- Na uradni strani Facebooka,

- Instagramu

- in Twitterju.

Fantje pravijo, da se želijo predvsem predstaviti občinstvu Eme. "Po mojem mnenju si 80 odstotkov Slovencev predstavlja rapersko formo za nekaj drugega, kar v bistvu je," pravi David.

Cel pogovor si lahko preberete spodaj.


9ka, David, Dolić – razen prvih črk vaših imen, ste trije popolnoma različni glasbeniki, karakterji … Kje ste se spoznali?
9ka: Glede na to, da se z Davidom poznava že dolgo, sva tudi dobra prijatelja. Z Davidom sodelujeva že od samega začetka, skupaj pa sva posnela že kar nekaj skladb. Medtem, ko se z Dolićem poznam prav tako že nekaj časa in sicer iz osnovne šole, pa sva začela sodelovati malce pred našim prvim singlom Tvoj dan.
David: Združil nas je Alex Volasko. Dolić in 9ka sta poleti snemala eno skladbo, jaz pa sem prišel na obisk. Skladba se mi je zdela "dbase" in zato sem se jima pridružil.
9ka: Nekje med poletjem sva skupaj z Dolićem pripravljala novo sodelovanje, na to se nama je pridružil še David, in evo tako je nastal naš prvi komad Tvoj dan.

Kako lažje je, če delaš v kolektivu, kot je to primer pri vas, kajti vsi ste zelo izraziti posamezniki?
9ka: Skupin ni več toliko, kot jih je bilo včasih. Mislim, da moraš danes v teh časih združiti moči in če gre za dobre ter ambiciozne umetnike, je vse dokaj lažje.
David: Mislim, da je sodelovanje ključ do uspeha. Več glav več ve in lažje ustvari nekaj novega – nekaj drugačnega. Vsak od nas ima drugačen pristop k ustvarjanju glasbe in vsak se lahko od drugega nekaj nauči.
Kaj ste se v tem času, ko sodelujete skupaj, naučili en od drugega?
David: Naučili smo se poslušati drug drugega. In sodelovati med seboj. Benjamin zelo dobro poje, tako da sem se pri svojem pristopu do rapa bolj osredotočil na petje. 9ko pa že toliko časa poznam, da vem, kakšen ima pristop do rapa, ampak se vsak dan naučim kaj novega tudi od njega.
Benjamin, kako se počuti pevec med dvema raperjema? Kaj je drugače?
Dolić: Zame ni nič kaj drugače. Sodelovanje v skupini je zame zelo pozitivna izkušnja, saj ni veliko skupin, v katerih sta dva raperja in pevec in to nas dela edinstvena.
Kaj vam je dala izkušnja z resničnostnega šova, v katerem ste nastopili pred parimi leti?
Dolić: Izpadel sem v polfinalu, toda spomini so mešani.
Zakaj ste se odločili za prijavo na Emo?
9ka: Ko smo naredili novi komad, smo bili zelo navdušeni. Nismo si mislili, da bo tako dobro izpadlo, kot je. Alex je v šali predlagal, da zakaj se ne bi prijavili na Emo. To smo storili in na koncu so nas sprejeli. Zdaj pa ciljamo na zmago, se razume.
David: Da smo bili sprejeti, nas je zelo presenetilo. Dve minuti sem bil kar tiho. Ampak, zakaj pa ne bi sodelovali. Po mojem mnenju si 80 odstotkov Slovencev predstavlja rapersko formo za nekaj drugega, kar v bistvu je. Premlevajo stereotipe, češ da je to glasba, ki spodbuja nasilje in ostala deviantna obnašanja. Ampak raperji so glas, ki podaja nauk skozi svoja besedila. Na Emi bo to kar prišlo do izraza, zato bodo mogoče tudi malo bolje sprejeli to zvrst.
Se vam zdi, da je hiphop danes preveč zapostavljen?
David: Da. Mladi ga zagotovo poslušajo, toda odrasli pa ga po mojem mnenju ne oz. precej manj, kot bi ga lahko.
9ka: Se mi zdi, da naša subkultura in pa zvrst glasbe, še danes ni to, kar bi lahko bila, saj nas nekatere radijske postaje, uredniki, mediji in podobno, še vedno puščajo malce v ozadju. Po njihovem mnenju imamo neka besedila preveč sporna, medtem, ko po drugi strani, pa se mi zdi spet prav, da povemo neke stvari. V končni fazi smo mi le nek posrednik, ki prenaša sporočila ter narod ozavešča o nekih stvareh.

Toda najbolj izpostavljeni raperji pri nas so recimo Zlatko, N'Toko, Murat in Jose, Klemen Klemen, Emkej, Kosta …
David: To je res. In našteti avtorji so naredili veliko za slovensko hiphop kulturo in glasbo. Vsi omenjeni avtorji so pripomogli k temu da celotna slovenska publika gleda drugače na rap in na to subkulturo, vendar pa menim da je še veliko prostora. Tista populacija, ki je odraščala s Klemnom Klemnom, Muratom in Joseom, Kosto, Ali Enom .... Danes več ne spremlja toliko rapglasbe. Poslušajo še zmeraj omenjene avtorje, tako da obudijo spomine na šolska leta, niso pa toliko na tekočem z novimi avtorji tega žanra, kar je pa danes v večini osnovnošolska populacija.

Kako gledajo stanovski kolegi na dejstvo, da greste na Emo?
David: Lahko citiram: 'Ne bomo 'bangal' tega komada, ampak je kul, da vas bodo rolal.'
9ka: Poleg pohval so bile prisotne tudi kritike medtem dobre in slabe. Pa, saj ne rečem kritike so "kul", če so seveda dobro argumentirane in obrazložene. Medtem, ko so druge: "O poglej jih komercialiste, ki so se prijavili na Emo." Za vse take imam popolnoma enak odgovor; ko bodo ostali izvajalci iz naše zvrsti oz. našega žanra imeli jajca, da se prijavijo na takšno tekmovanje, in jih na koncu tudi izberejo, šele takrat se bodo lahko primerjali z nami. Do takrat pa, ostajamo to kar smo in "furamo" svoje ideje in vizijo dalje.
Je to samo projekt, ki bo zdržal le do Eme ali imate z D Base dolgoročnejše načrte?
David: Vsekakor želim z obema še naprej sodelovati.
9ka: Mislim, da če bomo delali na "team buildingu", se poslušali med seboj, upoštevali ideje en od druzga, lahko še naprej lepo oblikujemo našo skupno kariero ter vztrajamo pri naših vizijah.

Kakšna so pričakovanja za Emo?
9ka: Moja pričakovanja ostajajo skromna in preprosta. Vse pa je še vedno odvisno od nas, da se bomo seveda dobro odrezali in poskrbeli za odlično vzdušje, v kar pa noben od nas ne dvomi.
David: Želimo samo pokazati to, kar smo.


GLASBA: ALEX VOLASKO

BESEDILO: DAVID DOMJANIČ, NEJC ŽEHELJ, BENJAMIN DOLIĆ, ALEX VOLASKO

ARANŽMA: ALEX VOLASKO