Ena izmed takoj opaznih razlik pri nastopajočih v prvem delu drugega predizbora je bila pričeska švicarske predstavnice Rykke, ki je iz plavolaske postala modrolaska. Foto: EPA
Ena izmed takoj opaznih razlik pri nastopajočih v prvem delu drugega predizbora je bila pričeska švicarske predstavnice Rykke, ki je iz plavolaske postala modrolaska. Foto: EPA

Prvi predizbor bo na sporedu 10. maja, drugi pa 12. maja. Finale bo 14. maja.

A bolj kot beloruski predstavnik je včeraj odmevala vaja predstavnice Avstralije Dami Im. Ta je postregla s suvereno vokalno izvedbo in impresivnim scenografskim vložkom. Presenetil je izraelski predstavnik Hovi Star z močno vokalno izvedbo. Po pričakovanju pa je suvereno z vajo opravila makedonska predstavnica Kaliopi.

Priprave na izbor za Pesem Evrovizije 2016 je mogoče spremljati na MMC-jevem portalu EMA Evrovizija, na Facebooku, Twitterju, Instagramu in Youtubovem kanalu ter na Snapchatu (EmaEvrovizija).

Zanimivo je brez kakršnih koli posebnih učinkov na prvi vaji nastopil irski predstavnik Nicky Burne. Ob tem pa je treba poudariti še izboljšano predstavo srbske predstavnice Sanje Vučić, ki se je znebila podobe Amy Winehouse, na katero je številne spominjala na posnetku, s katerim je predstavila svojo pesem Goodbye (Shelter).

Več o nastopajočih v prvem delu drugega predizbora, ki se bodo evrovizijskemu občinstvu predstavili 12. maja, si lahko preberete spodaj.


LATVIJA - Justs
Justs Sirmais je prava uganka na Evroviziji. 21-letnik, ki prihaja iz mesta Kekava, je svojo samostojno pot začel po sodelovanju na nacionalnem izboru za Evrovizijo. Tam je prepričal s pesmijo, ki jo je napisala lanska latvijska predstavnica Aminata Savidogo. Prav ona je lani s pesmijo Love Injected in impresivno izvedbo na odru Latvijo popeljala nazaj v finale, potem ko jim to ni uspelo od leta 2008. Tudi Heartbeat, s katero se predstavlja Justs, ohranja pečat Savidogove - dubstepovski zametki, močan refren. K paketu pa prispeva tudi raskavi glas Justsa. Skratka če bi Evrovizija imela svojo "underground" sceno, bi bila Latvija še drugo leto zapored na vrhu. Latvija na izboru sodeluje od leta 2000, takrat je njihov predstavnik končal na tretjem mestu s pesmijo My Star. Dve leti za tem pa je Marie N zmagala s pesmijo I Wanna.


POLJSKA - Michał Szpak
Michał Szpak je na poljskem nacionalnem izboru premagal eno izmed največjih favoritk Edyto Górniak, ki je Poljsko zastopala leta 1994. 26-letnik je še en v vrsti letošnjih nastopajočih, ki so prepoznavnost dosegli po zaslugi nastopanja na resničnostnih šovih. Leta 2011 se je uvrstil v finale X-Factorja, a na koncu zasedel drugo mesto. Na Evrovizijo prihaja z močno balado Color Of Your Life, ki velja za ljubljenko občinstva. Poljaki so sicer prvič nastopili na Evroviziji leta 1994 in še danes drži v rokah najboljšo uvrstitev prav Górniakova, ki je bila leta 1994 na koncu četrta. Poljaki so izpustili Evrovizijo v letih 2012 in 2013, potem pa pustili precejšen vtis z Donatom in Cleo (bolje rečeno zaradi njunih spremljevalnih "plesalk").

ŠVICA - Rykka
Kanadska pevka, ki zdaj živi v Švici, je začela svojo kariero kot folkizvajalka. Toda šele, ko se je usmerila v bolj popvode, je postala prepoznavna. Na Evrovizijo prihaja s popevkarsko balado The Last Of Our Kind, ki pa se po mnenju nekaterih preveč drži že preverjenih vzorcev. Švica se je prvič pojavila na Evroviziji leta 1956 in do danes dvakrat zmagala - v letih 1956 in 1988, ko je slavila Céline Dion s pesmijo Ne partez pas sans moi.



IZRAEL - Hovi Star
Hovi Star, čigar pravo ime je Hovav Sekulets, je 29-letni frizer, umetnik ličenja in pevec, ki je našel pot na Evrovizijo po zmagi na izraelskem glasbenem resničnostnem šovu HaKokhav HaBa L'Eirovizion. Potem ko so Izraelci lani postregli z evrovizijsko plesno himno Golden Boy, se tokrat predstavljajo z balado Made of Stars. Gre za precej dramatično pesem, kjer Star poskuša ujeti čar, ki ga premoreta na primer Sam Smith in občasno tudi Adam Lambert. Izrael ima na Evroviziji precej impresivno zgodovino. Navsezadnje so zmagali že trikrat - v letih 1978, 1979 in seveda 1998 po zaslugi Dane International. Toda med letoma 2011 in 2014 se jim je finale vedno izmuznil - do lani, ko je Nadav Guedj končal na devetem mestu.



BELORUSIJA - IVAN
IVAN, čigar pravo ime je Alexander Ivanov, je znotraj evrovizijskih krogov že dobil status razvpitega izvajalca, saj je naznanil, da želi nastopiti na evrovizijskem odru gol in obkrožen z volkovi. Kakor koli že, prihaja s pesmijo Help You Fly, ki je precej nenavadna za Evrovizijo - gre za klasično srednje hitro balado, ki pa ima zelo zapomljiv (morda že nadležen) ponavljajoči se refren. Pesem je napisala Američanka Mary Susan Applegate, ki se podpisuje kot soavtorica skladbe Jennifer Rush Power of Love. Prav tako je napisala pesem Buranovskiye Babushki Party for Everybody, in kdor se spomni skupine iz 90. let prejšnjega stoletja No Mercy ... podpisuje se pod njihovo največjo uspešnico Please Don't Go. Belorusi so se evrovizijski družini pridružili leta 2004. In dvanajst let za tem še vedno čakajo na prvo zmago. Najbolje se je do zdaj odrezal Dimitry Koldun, ki je s pesmijo Work Your Magic končal na šestem mestu leta 2007.



SRBIJA - Sanja Vučić ZAA
Sanja Vučić je najbolj znana kot pevka skupine ZAA. Crossover skupina je stalnica festivalov, kot sta Exit, Love Fest ... 23-letnico so starši, ki se prav tako ukvarjajo z glasbo, seznanili s starimi ljudskimi pesmimi. In od takrat se ljubezen do petja le stopnjuje. Na Evrovizijo prihaja s pesmijo Shelter (Last Goodbye), s katero nadaljuje srbski niz prepevanja v angleščini. Pesem, ki polaga vse upe na dramatično zgradbo in Vučićin vokal, je napisala Ivana Peters. Srbi na izboru tekmujejo od leta 2007. Prav takrat so dosegli svojo prvo in za zdaj edino zmago po zaslugi Marije Šerifović in pesmi Molitva.


IRSKA - Nicky Byrne
Nickyja Byrna ni treba podrobneje predstavljati, je nekdanji član skupine Westlife, ki je skupaj z njo štirinajstkrat postal izvajalec z najbolj prodajanim singlom v Veliki Britaniji in po svetu z njimi prodal več kot 20 milijonov plošč. Skupina se je razšla leta 2012 in Byrne se je podal v medijski svet. Zdaj je voditelj na irski postaji 2FM, prav tako pa je nastopil v irski različici Ples z zvezdami. Pretekla tri leta je sporočal glasove Ircev na Evroviziji, zdaj pa prihaja s pesmijo Sunlight. Gre za eno izmed prvih pesmi, ki smo jih lahko letos slišali. Ni klasična westlifovska balada, ampak je veliko bolj komercialno usmerjena poppesem. Irska sicer še vedno velja za eno izmed najuspešnejših držav na Evroviziji. V svojem žepu ima sedem zmag. Štiri so se zgodile v razmiku petih let (1992, 1993, 1994 in 1996). Johnny Logan pa ostaja edini izvajalec, ki je na tekmovanju zmagal dvakrat (v letih 1980 in 1987). In ne pozabimo, da je to država, ki je Evroviziji dala dvojec Jedward.



MAKEDONIJA - Kaliopi
Makedonija po nekaj sušnih letih (kar zadeva uvrstitev v finale) znova pošilja v ogenj Kaliopi. 49-letnica je Makedonijo zastopala že leta 2012 s pesmijo Crno i Belo in se vrnila v domovino z drugo najboljšo uvrstitvijo do zdaj (trinajstim mestom). Pevka je velika ikona doma in na Balkanu, saj nastopa in ustvarja že od 80. let prejšnjega stoletja. Na izbor se vrača s pesmijo Dona, ki je moderna, radijsko prijazna in ena izmed tistih pesmi, ki bi jo lahko postavili v katero koli evrovizijsko obdobje. Poleg tega pa jo Kaliopi poje še v maternem jeziku. Makedonija se je na Evroviziji prvič predstavila leta 1998. Najboljši rezultat še vedno drži Elena Risteska, ki je leta 2006 s pesmijo Ninanaja končala na 12. mestu.


LITVA - Donny Montell
Donny Montell je še en povratnik na izbor Evrovizije. Prvič je državo zastopal leta 2012 v Bakuju s pesmijo Love Is Blind (med katero je seveda nosil prevezo čez oči). 27-letnik, čigar pravo ime je Donatas Montvydas, danes dela in živi v Vilni. Na izbor se vrača z disko evrovizijsko pesmijo, ki premore malce rokerskih zametkov, I've Been Waiting For This Night. Z njo je Montell slavil po dolgem procesu nacionalnega izbora (Litovci so najprej pripravili izločilne boje, nato polfinale in šele nato finale, da bi izbrali zmagovalca). Litva je sicer prvič nastopila na Evroviziji leta 1994 - in takrat osvojila nič kaj zavidljvih nič točk. Med prvih deset so se uvrstili samo enkrat - leta 2006 s pesmijo (ki ironično nosi naslov) We Are The Winners.

AVSTRALIJA - Dami Im
Druga predstavnica Avstralije na Evroviziji - prva, ki bo morala za preboj v finale nastopiti v predizboru - je Dami Im. V Koreji rojena pevka je nekdanja zmagovalka avstralske različice X Factorja. Takrat je bila njena mentorica nihče drug kot Dannii Minogue (mlajša sestra slavnejše Kylie). Kot zanimivost: Dani je Imovo kmalu po zmagi leta 2013 vzela pod svoje okrilje in prevzela vlogo kreativne direktorice. Imova je osvojila lestvice s singlom Alive, medtem ko je lepe rezultate doživel tudi njen debitantski album, ki ga je preprosto poimenovala Dami Im. Na Evrovizijo prihaja z balado v slogu še ene znane avstralske pevke - Sie. Sound of Silence - močna balada s pridihom dubstepa - je magnet za radijsko predvajanje, a za evrovizijsko zmago ji zmanjka kakšen element ali dva. Morda pa bo dovolj, da preseže peto mesto Guya Sebastiana iz lanskega leta.

Prvi predizbor bo na sporedu 10. maja, drugi pa 12. maja. Finale bo 14. maja.