ManuElla bo v drugem predizboru nastopila pod zaporedno številko 11. Foto: Andres Putting/EBU
ManuElla bo v drugem predizboru nastopila pod zaporedno številko 11. Foto: Andres Putting/EBU

Četrti dan vaj je pozornost vzbujala oprava bolgarske predstavnice Poli Genove, kateri se podobno kot pri slovenski "violinistki" lani na obleki prižgejo LED-lučke. Suvereni predstavi sta prikazali ukrajinska predstavnica Jamala in Norvežanka Agnete, ki je kljub temu, da je v času priprav odpovedala vse medijske aktivnosti, na odru pokazala, kam je šla vsa njena energija.

Priprave na izbor za Pesem Evrovizije 2016 je mogoče spremljati na MMC-jevem portalu EMA Evrovizija, na Facebooku, Twitterju, Instagramu in kanalu YouTube ter na Snapchatu (EmaEvrovizija).

Nastopajoče v drugem delu drugega predizbora si lahko pogledate spodaj. Poleg omenjenih pa je treba omeniti še nastop Laure Tesoro, ki je prav tako na dobri poti, da ponovi lanski preboj Belgije v finale.


SLOVENIJA - ManuElla
ManuElla je vozovnico na Evrovizijo iskala že leta 2011, ko je sodelovala v šovu Misija Evrovizija, toda na koncu je končala v četrtfinalu. Letos se je na Emo prijavila s pesmijo Blue and Red in v superfinalu premagala Raiven s pesmijo Črno bel. Glasbo za pesem je napisala sama v sodelovanju z Marjanom Hvalo, besedilo pa je prispeval Leon Oblak (tudi avtor besedila Narodnozabavni rock). Slovenija na pesmi Evrovizije kot samostojna država sodeluje od leta 1993. Najvišji uvrstitvi še vedno pripadata Darji Švajger in Nuši Derendi, ki sta osvojili sedmo mesto. Lani je duo Maraaya v finalu osvojil 14. mesto.




BOLGARIJA - Poli Genova
Bolgari po dveh letih odsotnosti na Evrovizijo vračajo Poli Genovo, ki je leta 2011 nastopila na izboru s pesmijo Na Inat. Na koncu ji ni uspelo priti v finale in mnogi evrovizijski oboževalci so takrat dejali, da je bila oropana prehoda v drugi krog. Pet let za tem 29-letnica, ki se je večkrat potegovala za vozovnico na Evrovizijo, prihaja z najmočnejšo pesmijo, ki jih je do zdaj poslala na izbor Bolgarija. If Love Was a Crime je popolno nasprotje Na Inat. Je zelo radijsko prijazna evrovizijska poppesem, ki jo lahko ogrozi samo Genova sama s svojo vokalno izvedbo. Poseben pečat pesmi pa dajejo besede v bolgarščini, ki pomenijo nič drugega kot: "Daj mi ljubezen." Vsekakor se Bolgariji nasmiha preboj v finale, prvič po letu 2007 (to pa je bil do zdaj tudi edini preboj države, ki je na Evroviziji od leta 2005).



DANSKA - Lighthouse X
Lighthouse X ali Lighthouse Ten je danski približek Take That, toda sama skupina ima večji namen. Vsi trije člani delujejo kot ambasadorji za različne nepridobitne organizacije, ki jih financirajo z izkupičkom od svoje glasbe. Na Evrovizijo prihajajo s pesmijo Soldiers of Love, ki bi jo lahko pripisali kakšni odrasli fantovski skupini. Navsezadnje je radijsko zelo prijazna pesem, a vseeno ji zmanjka kakšen element evrovizijske drugačnosti. Danska ima na Evroviziji dolgo kilometrino - prvič se je njihov predstavnik predstavil leta 1957. Do zdaj imajo tri zmage (leta 1963, leta 2000 z Olsen Brothers in 2013 z Emmelie de Forest).



UKRAJINA - Jamala
Ukrajinska pevka, avtorica in igralka Jamala je s svojo pesmijo 1944 dvignila precej prahu, saj so jo Rusi že na začetku označili za politično pesem. Toda na koncu so bili njihovi dvomi utišani. Jamala, ki je prišla do prepoznavnosti zaradi nastopanja v resničnostnem šovu The New Wave leta 2009, se je že preizkusila na ukrajinskem izboru leta 2011, toda ni prišla do finala. Ukrajina se z Jamalo vrača na izbor po letu dni odsotnosti zaradi krize v državi. Prvič so sicer nastopili leta 2003, leta 2004 pa je Ruslana z Wild Dances že odpeljala evrovizijsko dogajanje v Kijev naslednje leto.




NORVEŠKA - Agnete
Agnete je nedvomno največja osmoljenka letošnjega izbora. Že med pripravami je hudo zbolela, zaradi tega je tudi odpovedala vse medijske aktivnosti tako pred Evrovizijo kot na njej. Na Norveškem je do prepoznavnosti prišla že v mladih letih, in sicer z nastopanjem v najstniški punkovski skupini The BlackSheeps, s katero je na norveškem osvojila vrhove lestvic s pesmijo Oro Jaska, Beana (ali po slovensko: Bodi tiho, pes). Skupina je sicer poskušala svojo srečo na nacionalnem izboru leta 2011, toda zaradi padca pevke Stelle Mwangi na odru, jim preboj ni uspel. Zdaj pa Agnete prihaja kot samostojna izvajalka, s pesmijo Icebreaker. Ta izstopa izmed vseh klasičnih plesnih skladb. Dodatni čar pa ji dodaja upočasnjen tempo v refrenu - gre za hitro-počasno mešanico, na katero se splača počakati. A pred Agnete je težka naloga, če želi prekositi vtis, ki sta ga lani na Evroviziji pustila Mørland & Debrah Scarlett. Norveška je bila na vrhu Evrovizije sicer trikrat, prvič leta 1985 po zaslugi Bobbysocks, drugič zaradi Secret Garden leta 1995 in nazadnje leta 2009 po zaslugi Alexandra Rybaka.




GRUZIJA - Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz
Indierokerji iz Tbilisija so prva skupina, sestavljena samo iz moških članov, ki bo zastopala Gruzijo na Evroviziji. Poleg Kocharova so v skupini še Giorgi Marr na baskitari, Levan Shanshiashvilli na kitari in Dimitri Oganesian na bobnih. Njihova pesem Midnight Gold je precej drugačna od klasičnih evrovizijskih pesmi - kar tudi ni ravno slabost. Gruzija na izboru sodeluje od leta 2007, a imajo zavidanja vredne dosežke. Tako leta 2010 kot 2011 so pristali med prvo deseterico, močan pečat pa je lani pustila tudi Nina Sublati s pesmijo Warrior.




ALBANIJA - Eneda Tarifa
Eneda Tarifa je albanska pevka in televizijska voditeljica, ki je poskušala svojo državo že nekajkrat zastopati na Evroviziji, toda do zdaj ji ni uspelo premagati prve ovire (torej zmagati na državnem izboru Festival y Kenges). V domovini je znana tudi po tem, da je voditeljica na televizijski mreži Top Channel. Na izbor prihaja s pesmijo Fairytale, ki ni v nobenem pogledu - razen v imenu - podobna zmagovalni pesmi iz leta 2009 Alexandra Rybaka. Srednje hitra balada se razživi v refrenu, nič, česar evrovizijski poslušalci niso že slišali v preteklosti. Albanija ima sicer raznoliko evrovizijsko zgodovino. Ko so debitirali leta 2004, je Anjeza Shahini dosegla senzacionalno sedmo mesto s pesmijo The Image Of You. Malce boljši izid (peto mesto) je uspel le še Roni Nishliu leta 2012.



BELGIJA - Laura Tesoro
19-letna Laura Tesoro je bila ena izmed prvih letošnjih znanih potnic na Evrovizijo. Pevka in igralka je prišla do prepoznavnosti zaradi nastopov v flamski različici The Voice leta 2014 (na koncu je končala na drugem mestu), zdaj pa je pred njo velik izziv, saj stopa po poti, ki jo je lani prehodil Loïc Nottet. Svoje upe polaga v pesem What's the Pressure, ki bo nostalgike predramil z ritmom, podobnim kot v skladbi Another One Bites the Dust (Queen). A na koncu gre za spodoben evrovizijski pop z mladostniško energijo. Belgija ima sicer na Evroviziji dolgo tradicijo, saj na njej nastopa od leta 1956. Do zdaj je zmagala samo enkrat, po zaslugi Sandre Kim leta 1986, ki še vedno velja za najmlajšo zmagovalko na izboru vseh časov (s pesmijo J'Aime La Vie je slavila stara komaj trinajst let).