Če bi šteli le glasovi strokovne komisije, bi ManuEllo spremljali tudi v sklopu finalnega večera. Foto: EBU
Če bi šteli le glasovi strokovne komisije, bi ManuEllo spremljali tudi v sklopu finalnega večera. Foto: EBU
Michał Szpak
Uvrstitev Michala Szpaka je dvignila ogromno prahu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sergey Lazarev
Rus je na stavnicah veljal za favorita občinstva, a strokovna komisija je za finalen nastop več točk dodelila Ukrajini, Avstraliji, Franciji in Malti. 130 točk pa so prav tako kot ruskemu predstavniku dodelili tudi Belgiji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Avstralija: Dami Im - Sound Of Silence. Foto: Andres Putting (EBU)
Bi javnost razburila tudi morebitna zmaga Korejke, ki je na Evroviziji zastopala Avstralijo? Foto: EBU
Zmagovalka 61. izbora za Pesem Evrovizije je Ukrajina z izvajalko Jamala in pesmijo 1944. Vsaj minuto katerekoli oddaje Pesmi Evrovizije 2016 je na Televiziji Slovenija videlo 579.300 različnih posameznikov. Foto: Thomas Hanses (EBU)
Zmagovalka ne glede na vse pritožbe ostaja Džamala s pesmijo 1944. Foto: EBU

Poljak Michal Szpak je s skladbo Colour of Your Life zastopal Poljsko. Prejel je le sedem glasov strokovne komisije, ki so jo sestavljali predstavniki glasbene industrije. Na drugi strani pa so mu gledalci namenili 222 glasov. S strokovnega vidika je skladba torej zasedla predzadnje mesto, a tretje glede na glasove občinstva - kar je Poljski prineslo skupno osmo mesto.

Je glasbena industrija morda izgubila stik z okusom množic? Opazimo lahko namreč tudi, da sta imeli Velika Britanija in Češka občutno večjo podporo komisije kot gledalcev. Češka v finalu ni dobila nobene točke pri telefonskem glasovanju, strokovna komisija pa ji je podelila 41 točk. Veliki Britaniji je občinstvo podelilo osem točk, strokovna komisija pa 54.

Evrovizijska pravila narekujejo, da gledalci ne smejo glasovati za pesem svoje države - torej Slovenci nismo smeli glasovati za ManuEllino skladbo ... razen če smo bili zunaj meja Slovenije.

Torej, kako je Poljski uspelo?
Glede na statistične podatke več kot 400.000 Poljakov živi in dela v Veliki Britaniji, v Nemčiji pa naj bi bilo to število še večje. Največ Poljakov živi v Nemčiji, Veliki Britaniji, Avstriji, Franciji, Italiji, Švedski, Irski, Belgiji, Španiji ter na Nizozemskem. Vse naštete razen Francije in Španije so s telefonskim glasovanjem Poljski dodelile 10 ali 12 glasov - v povprečju 9,6 glasov, medtem ko je preostalih 31 držav Poljski v povprečju namenilo zgolj štiri točke.

Če bi v polfinalu šteli le glasovi strokovne komisije, bi Slovenija končala na desetem mestu ter se uvrstila v finale, gledalci pa so jo uvrstili na predzadnje mesto - zgolj pred Švico, kar je Sloveniji prineslo skupno 14. mesto.

Oboževalci Evrovizije so pri letošnjem glasovanju očitno opazili precej nepravilnosti, saj se je pojavila peticija, ki jo je podpisalo več kot 250.000 ljudi, zahtevajo pa vnovičen pregled in štetje glasov.

Predstavnica danske strokovne komisije je že priznala, da je sistem glasovanja razumela popolnoma narobe. Skladbe so razvrščali od 1 do 26 - kjer 1 pomeni najljubšo pesem, 26 pa tisto, ki jim je bila najmanj pri srcu. Hilda Heick je to razumela ravno nasprotno. Tako je Danska zaradi njene napake Ukrajini namenila vseh 12 točk, čeprav bi točke morala dobiti Heickina najljubša Avstralija.

"Moje srce se je skoraj ustavilo. Ko ugotoviš, da si naredil takšno napako, se počutiš resnično grozno. Ko sem videla glasove drugih članov komisije, sem videla, da sem glasovala popolnoma narobe," je Heick dejala za Independent.

Rezultat ostaja nespremenjen
Na množično podpisovanje peticije se je bila prisiljena odzvati tudi Evropska radiodifuzna zveza. "Zmagovalno pesem je izbrala strokovna komisija in vi, gledalci pred malimi zasloni. Vsak je podelil 50 odstotkov točk. Džamala je zmagala zaradi močnega nastopa, čustvene pesmi in zaradi vaše podpore," so zapisali v izjavi.

Avstralska predstavnica Dami Im je bila zmagovalka glasovanja strokovne komisije, Sergej Lazarev pa je bil absolutni zmagovalec telefonskega glasovanja. "Sicer Dami Im in Sergej Lazarev nista zmagala, sta pa močno pripomogla h končni razvrstitvi in zato ju oba spoštujemo ter cenimo," so dodali. "Evrovizijski izbor je tekmovanje, zato je zmagovalec lahko samo eden, ki nikoli ne bo všeč vsem. Končna razvrstitev je rezultat močno subjektivnih mnenj in prepričanj, zato bodo vedno obstajali ljudje, ki se ne bodo strinjali."

Ne glede na množična nasprotovanja zmagi Ukrajine pa so rezultati dokončni in ne bodo ponovno pregledani. "Rezultati veljajo ne glede na vse, saj so v skladu s pravili, ki so bila znana tako televizijskim hišam, sodelujočim izvajalcem ter seveda vsem oboževalcem tega glasbenega izbora."

Podpisnike peticije hkrati prosijo, naj se sprijaznijo z rezultati in nadaljujejo konstruktivni dialog o tem, kako bi lahko evrovizijski izbor naredili še močnejši in boljši.