Susana Jamaladinova, ki nastopa pod umetniškim imenom Jamal, je krimska Tatarka. Njeni predniki po očetu so bili leta 1944 deportirani, a se je družina po razpadu Sovjetske zveze preselila nazaj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Susana Jamaladinova, ki nastopa pod umetniškim imenom Jamal, je krimska Tatarka. Njeni predniki po očetu so bili leta 1944 deportirani, a se je družina po razpadu Sovjetske zveze preselila nazaj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mans Zelmerlöw in Petra Mede
Vse tri evrovizijske večere sta povezovala Mans Zelmerlöw in Petra Mede. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Evrovizija
Nabito polna arena Globe v Stockholmu. Foto: Reuters

To je že druga zmaga za Ukrajino, ki na Evroviziji sodeluje od leta 2003. Prvič je slavila Ruslana s pesmijo Wild Dances leta 2004.

Džamala je sicer že pred nastopom pojasnila, da pesem govori o njeni prababici, ki je med prisilnim potovanjem s Krima v Kirgizijo izgubila hčerko. Na tiskovni konferenci pa je poudarila: "Prepričana sem: če poješ o resnici, se lahko zares dotakneš ljudi."

S pesmijo se lahko poistoveti vsak s tragično preteklostjo
"Zelo težko pojasnim, kaj čutim (ob tej pesmi, op. p.). Želim si, da se te grozljive stvari moji prababici ne bi zgodile in da ta pesem ne bi nikoli nastala," je povedala pevka in dodala, da se lahko s pesmijo poistoveti vsak, ki je v preteklosti doživel kaj podobno tragičnega, "na primer holokavst". Izrazila je upanje, da bo njena pesem za krimske Tatare postala nekaj podobnega, kot je film Schindlerjev seznam za Jude.

Kot je znano, si je Rusija leta 2014 priključila Krim. Zato se Džamala ni mogla izogniti vprašanju, kje bo prihodnje leto potekal izbor za pesem Evrovizije - na Krimu ali v Kijevu. Pevka je odgovorila dvoumno: "V Ukrajini. Kjer koli že to bo."

Nacionalne žirije na prvo mesto postavile Avstralijo
Zaradi spremenjenega načina podajanja glasov je zmagovalna skladba ostala skrivnost do konca. Najprej so namreč svoje glasove v živo sporočile nacionalne žirije, na koncu pa so tem točkam prišteli še združene točke telefonskega glasovanja. Po prvem delu glasovanja, torej po tem, ko so svoje glasove sporočile nacionalne strokovne žirije, je s 320 točkami vodila Avstralija oz. njena predstavnica Dami Im s skladbo Sound Of Silence.

A ko sta voditelja Petra Mede in Mans Zemerlöw predstavila še združene točke telefonskih glasovanj vseh držav (v zaporedju od najnižjega do najvišjega števila točk, ki jih je občinstvo podelilo posamezni državi), se je na vrh povzpela Ukrajina. Ta je imela na koncu 534 točk, sledila ji je Avstralija s 511 in Rusija s 491 točkami. Džamala je tako slavila z najvišjim številom točk v zgodovini, a je to predvsem posledica spremenjenega načina točkovanja.

Slovensko žirijo so sestavljali Marjetka Vovk iz dua Maraaya, pevka Eva Hren, pevec Clemens, Tadej Košir iz skupine Muff in avtorica besedil Urša Vlašič. Točke slovenskega glasovanja je v Stockholm sporočila Vovkova, in sicer 39. zapovrstjo.

Slovenske točke: žirija za Ukrajino, gledalci za Srbijo
Točke slovenske žirije so si sledile takole: Ukrajina 12, Bolgarija 10, Belgija 8, Latvija 7, Avstralija 6, Srbija 5, Armenija 4, Madžarska 3, Izrael 2 in Nizozemska 1. Slovenske točke telefonskega glasovanja pa so bile razdeljene malo drugače: 12 Srbija, 10 Rusija, 8 Hrvaška, 7 Ukrajina, 6 Avstrija, 5 Švedska, 4 Poljska, 3 Avstralija, 2 Bolgarija in 1 Italija.

V velikem finalu se je predstavilo 26 držav - poleg neposredno v veliki finale uvrščenih šestih držav (Švedska kot letošnja gostiteljica ter predstavniki "velikih pet" - Francije, Italije, Nemčije, Španije in Velike Britanije) še finalisti iz prvega (Armenija, Avstrija, Azerbajdžan, Ciper, Češka, Hrvaška, Madžarska, Malta, Nizozemska in Rusija) in drugega predizbora (predstavniki Avstralije, Belgije, Bolgarije, Gruzije, Izraela, Latvije, Litve, Poljske, Srbije in Ukrajine).

Prvič prenos v ZDA in prvič nastop zvezdnika
Veliki finale letošnjega tekmovanja za Pesem Evrovizije so poleg 42 držav udeleženk prenašali tudi na Kitajskem, Novi Zelandiji, v Kazahstanu in prvič v zgodovini tudi v ZDA. To sicer sovpada še z enim mejnikom - na odru Evrovizije je namreč kot prvi zvezdnik svetovnega kova nastopil ameriški popzvezdnik Justin Timberlake, ki je v spremljevalnem delu večera premierno predstavil skladbo Can't Stop the Feeling.

MESTODRŽAVA (pesem in izvajalec)ŠT. TOČKMESTODRŽAVA (pesem in izvajalec)ŠT. TOČK
1.Ukrajina: 1944 - Džamala53414.Izrael: Made Of Stars - Hovi Star135
2.Avstralija: Sound Of Silence - Dami Im51115.Latvija: Heartbeat - Justs132
3.Rusija: You Are The Only One - Sergey Lazarev49116.Italija: No Degree Of Separation - Francesca Michielin124
4.Bolgarija: If Love Was A Crime - Poli Genova30717.Azerbajdžan: Miracle - Samra117
5.Švedska: If I Were Sorry - Frans26118.Srbija: Goodbye (Shelter) - Sanja Vučić ZAA115
6.Francija: J'ai cherché - Amir25719.Madžarska: Pioneer - Freddie108
7.Armenija: LoveWave - Iveta Mukuchyan24920.Gruzija: Midnight Gold - Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz104
8.Poljska: Color Of Your Life - Michał Szpak22921.Ciper: Alter Ego - Minus One96
9.Litva: I’ve Been Waiting For This Night - Donny Montell20022.Španija: Say Yay! - Barei77
10.Belgija: What's The Pressure - Laura Tesoro18123.Hrvaška: Lighthouse - Nina Kraljić73
11.Nizozemska: Slow Down - Douwe Bob15324.Velika Britanija: You`re Not Alone - Jack and Joe62
12.Malta: Walk On Water - Ira Losco15325.Češka: I Stand - Gabriela Gunčíková41
13.Avstrija: Loin d'ici - ZOË15126.Nemčija: Ghost - Jamie-Lee11