Španiji se po nekaj letih znova nasmiha visoka uvrstitev. Foto: EPA
Španiji se po nekaj letih znova nasmiha visoka uvrstitev. Foto: EPA

Najbolje kaže eni izmed največjih osmoljenk zadnja leta - Franciji. V ogenj pošiljajo 31-letnega Amirja francosko-izraelskih korenin. Po prvi vaji pa je največji vtis pustila španska predstavnica Barei. 34-letnica je na evrovizijski oder prenesla vse prvine, zaradi katerih so jo oboževalci takoj vzljubili: njen značilni ples, superge in seveda močno vokalno izvedbo, podkrepljeno s spremljevalnimi vokalisti. Piko na i pa so Španci postavili z vizualizacijo na odru, ki sicer izstopa, toda izvirneje kot pri kakšni drugi državi (recimo Rusiji).

Priprave na izbor za Pesem Evrovizije 2016 je mogoče spremljati na MMC-jevem portalu EMA Evrovizija, na Facebooku, Twitterju, Instagramu in kanaluYouTube ter na Snapchatu (EmaEvrovizija).

Visoka uvrstitev se ob tem nasmiha tudi italijanski predstavnici Francesci Michielin - še enkrat več sosedje stavijo na naravnejši pristop (to lahko vzamemo kar dobesedno, saj bo Italijanko na odru spremljalo precej rož). Malo manj je verjetno, da bodo tik pod vrhom tudi letos Švedi, saj je njihov predstavnik Frans na prvi vaji močno razočaral. Zlobni jeziki so njegov nastop ocenili kot "kos pohištva brez karizme". Tudi letos pa je v drugem delu razpredelnice moč pričakovati - vsaj po videnem na prvi vaji - Nemčijo in Veliko Britanijo.

Predstavitve finalistov si lahko pogledate spodaj.


FRANCIJA - Amir
Amir je svojo srečo najprej preizkušal leta 2006 na izraelskem glasbenem tekmovanju Kokhav Noiad, toda do prave prepoznavnosti je prišel šele po nastopanju v francoski različici šova The Voice, ki ga je zapustil kot tretjeuvrščeni. Na Evrovizijo prihaja s plesno himno letošnjega izbora J'ai cherché. Besedilo, ki je deloma v francoščini - deloma, presenetljivo za Francoze - v angleščini, je radijsko prijazna popevka. Francija, ki je prvič nastopila na Evroviziji leta 1956, je zadnjič zmagala davnega leta 1977 (pred tem je zmagala štirikrat). Najslabši rezultat je dosegla v zadnjih letih, ko so leta 2014 njihovi predstavniki Twin Twin končali zadnji.

NEMČIJA - Jaimie-Lee
Nemci letos v ogenj pošiljajo 18-letno pevko in aktivistko Jaimie-Lee Kriewitz. Je zmagovalka pete sezone nemške različice The Voice. Za tem pa je sledila še zmaga na nemškem nacionalnem izboru Unser Lied fűr Stochkolm s pesmijo Ghost. Gre za zasanjano balado s precej kičasto scenografijo (navsezadnje je Jaime-Lee znana po svojih 'odštekanih' modnih opravah (velja za veliko ljubiteljico japonskega sloga decora kei). Toda Nemci - zadnjeuvrščena država lanskega finala z nič točkami - sodelujejo na izboru od leta 1956 (z izjemo leta 1996). Do zdaj so zmagali dvakrat - leta 1986 in 2010 na račun Lene in pesmi Satelitte. Hkrati pa imajo tudi neslavno tradicijo osvajanja nič točk na izboru, saj jim je poleg leta 2015 to uspelo še 1964 in 1965. Prav tako pa se ponašajo še z enim neslavnim statističnim podatkom - kar šestkrat so končali na zadnjem mestu (kot že omenjeno - trikrat brez ene same točke).

ITALIJA - Francesca Michielin
Najbolj uspešna država izmed šesterice "velikih pet" zadnjih let (če odštejemo ponesrečen nastop Emme Marrone leta 2014) Italija letos stavi na drugouvrščeno tekmovalko letošnjega San Rema Francesco Michielin. Pesem No Degree Of Separation, ki jo je najprej predstavila v italijanskem jeziku, nato pa dodala nekaj verzov v angleščini, saj je želela, da vsi razumejo sporočilo pesmi, je v Italiji že velika uspešnica. Je še ena v vrsti italijanskih izvajalcev, ki v zadnjih letih stavijo na minimalizem, kar se še nikoli ni izkazalo za slabo stvar. Italijani so prvič sodelovali na Evroviziji leta 1956 in na njej ostali vse do leta 1997. Sledila je štirinajstletna odsotnost, ki so jo prekinili leta 2011. Do zdaj so zmagali dvakrat leta 1964 in leta 1990 - seveda na račun pesmi Insieme, ki jo je zapel Toto Cutugno. Prav tako pa so Italijani tisti, ki so Evroviziji dali zimzeleno uspešnico Nel blu, dipinto di blu - kasneje preimenovano v Volare.

ŠPANIJA - Barei
34-letna Barei, katere pravo ime je Bárbara Reyzábal González-Aller, je pevka in avtorica s petnajstletnim stažem. V tem času je izdala dva albuma, toda vidnejše rezultate je dosegla po podpisu pogodbe z založbo Universal. Pesem Say Yay!, s katero prihaja na Evrovizijo, je doma dvignila precej prahu, saj je to prvič, ko se bo Španija predstavila s pesmijo v angleškem jeziku. Toda plesno-navijaška popevka si je pridobila številne podpornike - tudi na račun zdaj že značilnega Špankinega plesa. Španija je prvič na izboru nastopila leta 1961. Zmagala je dvakrat - leta 1968 in 1969, zadnja pa je bila štirikrat (leta 1962, 1965, 1983 in 1999 - trikrat je ostala brez ene same točke).

VELIKA BRITANIJA - Joe & Jake
Velika Britanija pošilja v ogenj duo Joe & Jake - gre za popolnoma nov duo, ki je debitiral s pesmijo You're Not Alone - pesmijo, s katero se bosta predstavila na evrovizijskem odru. 21-letni Joe Woolford in 20-letni Jake Shakeshaft sta se prvič spoznala kot rivala na šovu The Voice, toda kmalu sta odkrila skupno ljubezen do glasbe. Njuna pesem je tipična diskopop pesem, ki pa ima to težavo, da je bila že tisočkrat prej slišana - le v drugačnih izvedbah. Velika Britanija velja za eno izmed najuspešnejših držav na izboru (toda ne zadnja leta). Zmagala je petkrat (leta 1967, 1969, 1976, 1981 in 1997), medtem ko je bila zadnja trikrat (leta 2003, ko je prejela nič točk, 2008 in 2010).

ŠVEDSKA - Frans
Švedski je nastop v finalu 61. izvedbe za pesem Evrovizije zagotovil Mans Zelmerlöw. Zastopal jo bo 17-letni Frans. Mladenič je postal priljubljen pri sedmih letih, ko je svojo pesem posvetil nogometnemu zvezdniku Zlatanu Ibrahimoviću. Nato pa se je vrnil med svoje oboževalce prav na izboru Melodifestivalen, kjer je letos slavil s pesmijo If I Were Sorry. Pesem, ki jo gradi na ležernem vzdušju ob hitro zapomnljivem ritmu, je hitro postala favoritka letošnjih stavnic. Švedska je sicer na Evroviziji slavila šestkrat (leta 1974, 1984, 1991, 1999, 2012 in 2015), najslabši rezultat pa so dosegli leta 1963 in 1977.