Zmagovalka tekmovanja je bil Curtis iz Južne Afrike. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Zmagovalka tekmovanja je bil Curtis iz Južne Afrike. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Kersten med pripravo na tekmovanje. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Tale Conchita si je brado skvačkala kar sama. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Naj zmaga najboljša, levo Curtis, desno Tobie. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok

celo tekmovanje njenih dvojnic.

"Pohiti, pohiti," reče suhljato dekletce moškemu, ko ta nespretno vihti kozmetični svinčnik po njenem licu. "Naredi več pikic," izusti odrezavo, ko poskuša pred ogledalom v ženskem WC-ju stati kar se da mirno. Svoj pogled, ki ga kot razprta metuljeva krila bohotijo lično nalepljene umetne trepalnice, pri tem usmeri v strop zabojnika. Javni toaletni prostor ob mestni hiši na Dunaju je postavljen le začasno, za potrebe evrovizijske vasi. Vsem oboževalcem Evrovizije, ki niso kupili vstopnice, so organizatorji omogočili spremljanje prenosa dogodka na velikem zaslonu, v dnevnem dogajanju pa prenašajo predizbore in njihove ponovitve ter koncerte in nastope samih tekmovalcev tega glasbenega festivala.

'Conchita - kraljica Avstrije' je bila rdeča nit petkovega dogajanja na trgu, kjer je decembra največji božični sejem na Dunaju. "Greste na tekmovanje Conchitinih dvojnic?" se opogumim in vprašam odrezavo dekletce v črnem usnjenem minikrilu in beli majici s potiskom Conchite. "Da, ker je nagrada vstopnica za finalno prireditev," odgovori moški, ki bi lahko bil njen oče.

Kljub dežju si je prišlo dokumentarni film o življenjski poti Conchite Würst, po novem le Conchita, z naslovom Neustavljiva Conchita, ogledat več ljudi, kot jih je bilo nekaj minut pred začetkom drugega predizbora v četrtek. Njena pojavnost na velikem platnu se je zdela še večja kot sicer. Dramatična izpoved, solze in totalni plan ... ko pogled usmerim med ljudi. Nekaj me zbega. Med štirimi moškimi ima eno dekle brado. "Prinesla sem jo s seboj iz Londona," mi pove. "Kaj ste že vedeli, da bo danes tukaj izbor?" jo vprašam z zanimanjem. "Ne, a sem se pripravila na Evrovizijo in si jo nakvačkala že doma, zdaj pa jo vseskozi nosim po Dunaju. Res škoda, da jih nikjer ne prodajajo."
V tem trenutku se začne veliki spektakel, katera bo osvojila vstopnico za ogled prireditve v živo v Wiener Stadthalle? Voditelj na oder pokliče prijavljena 'dekleta'. No, saj nekatera so to tudi res bila. Med šestimi kandidatkami vidim Kersten, suhljato dekletce z WC-ja. Pride tudi Frančiška, ki je oglas za sodelovanje na prireditvi videla na televiziji. Največji aplavz vzbudita dondasto gracilna Tobias v (pre)mali večerni črni oblekici in Curtis v poslovni različici črnega krila z rdečo satenasto majico. Čeprav sta se poskušala vesti, kar se da damsko, ju je pri tekmovanju vseskozi izdajalo (in tudi oviralo!) "njuno premoženje med nogami".
V prvi igri je moralo vseh šest Conchit hoditi okoli petih stolov in se na njih usesti, ko se je pesem ustavila. Tista, ki je ostala brez stola, je izpadla iz tekmovanja. Volje je bilo očitno premalo pri Kersten in Frančiški, saj sta izpadli prvi. Sledil je pevsko-razgibalni del. V parih je morala ena Conchita peti dolgi dolgi Aaaa, druga pa toliko časa skakati s kolebnico. Zmagal je dvojec starlet; Curtisa, ki je prišel na Dunaj iz Južne Afrike in vseskozi ni imela pojma, kaj mu voditelj govori, in Tobias, ki je stavil na svoj nasmeh, vsake toliko pa smo lahko videli tudi njegov "paketek", saj mu je krilo vseskozi lezlo višje in višje. O. K., res pa je tudi to, da je Curtis odpel rahlo subtilneje od nasprotnice, Tobias pa je bil na kolebnici neustavljiv. Ko sta tako sotekmovalkama priigrala vikendpaket v toplicah, sta sebi priigrala uvrstitev v finale.

In zdaj je bilo mogoče vse. Voditelj razloži, da bosta morali graditi most, saj je to slogan letošnje Evrovizije - 'Building bridges'. Z lesenimi deščicami sta morali v času predvajanja pesmi 'Rise Like A Phoenix' zgraditi stolp. Višji zmaga. "Deiner ist sehr originell, deiner ist sehr kreativ*," ju je spodbujal voditelj. Tobie je gradil po nemških standardih, Curtisov stolp pa že z oči laika statično ne bi zdržal potresa. In ga tudi ni. Ob zadnjem refrenu so se mu sanje o vstopnici porušile. Tobie vstane in začne mahati, ko se zruši tudi njegov lesen stolpič. Gledalci bruhnejo v bučen smeh in začnejo ploskati.
Nič, očitno bo odločilna še ena dodatna igra. Odgovor na vprašanje, koliko točk je dobila Conchita, ko je zmagala na Evroviziji v Köbenhavnu? "290" odgovori Curtis, ki ima vseskozi rahlo povzdignjen glas. In tudi zmaga. "Kako ste to vedeli?" ga začudeno vpraša voditelj. "Ker sem bila tam na odru, seveda."

Z Dunaja

Katja Štok

*"Tvoj je zelo izviren, tvoj je zelo kreativen."