Dami Im je Avstraliji pripela prvo uvrstitev v finale (lani so bili tja uvrščeni neposredno). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dami Im je Avstraliji pripela prvo uvrstitev v finale (lani so bili tja uvrščeni neposredno). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Laura Tesoro z ekipo, ki "ne čuti pritiska", kot je zapisano na njihovih jopičih. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Deseterica finalistov iz drugega predizbora. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Poli Genova je v šestih mesecih prešla od vloge voditeljice otroške Evrovizije do zastopanja svoje države na Evroviziji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Dokaz, da je bil drugi predizbor veliko težji za preboj v finale kot prvi, so potrdili nekdanji član skupine Westlife Nicky Byrne, makedonska ikona popularne glasbe Kaliopi in norveška pevka Agnete. Oba sta podobno kot ManuElla obsedela v "green roomu" ob razglasitvi desetih finalistov. Toda prvi z nastopom ni nadgradil svoje radijsko prijazne pesmi Sunlight, medtem ko je Norvežanko nekaj glasov zagotovo stala tudi odsotnost iz medijev, saj je zaradi bolezni že v času priprav odpovedala vse medijske dejavnosti.

Najvišje so v zraku plapolale zastave Latvije, Gruzije, Bolgarije, Avstralije, Ukrajine, Srbije, Poljske, Izraela, Litvje in Belgije. Podobno kot v prvem predizboru se je z območja nekdanje skupne države uspelo v finale prebiti le eni, in sicer na račun samozavestnega nastopa Sanje Vučić (vse do včerajšnjega nastopa bolj znane kot pevke skupine ZAA).

"Res je, da je nastopanje na Evroviziji popolnoma drugače, kot sem vajena. Je pa velika izkušnja, kjer se nisem naučila ničesar slabega. Kamor koli sem šla v zvezi z Evrovizijo, sem se imela odlično. Hkrati pa tudi sama pesem ni žanrsko opredeljena, ima nekaj tega, kar jaz delam, simfonični orkester, bend, to je preprosto nekaj, kar je del tega, kar počnem. Tako da ni bil velik preskok, in ponosna sem, da sem lahko del te zgodbe," je za MMC razložila Vučićeva.

Večer povratnikov
Manj sreče pri ponovni uvrstitvi v finale je imela povratnica Kaliopi (in tako se še naprej nadaljujejo sušna leta za Makedonijo). Več sreče oz. podpore sta imela druga dva povratnika: Poli Genova in Donny Montell. Bolgarija ni ob vrnitvi na izbor prepustila ničesar naključju. V ogenj je poslala svoje najmočnejše orožje - Genovo, ki je leta 2011 nastopila na izboru s pesmijo Na Inat.

"Sama sem ena izmed avtorjev pesmi, pesem smo namreč ustvarili skupaj z ekipo. Spomnim se, da smo bili ob ustvarjanju refrena vsi polni navdiha, plesali smo 'Daj mi ljubofta'. In vedeli smo, da je to prava pesem. Čutili smo jo," je dejala Bolgarka za MMC. Pesem je še pred evrovizijsko izvedbo v živo postala himna evrovizijskih žurov. In kar naenkrat je najbolj znane bolgarski izraz med evrovizijskimi oboževalci postal "daj mi ljubezen". "Nisem pomislila na to, ampak vsi so se naučili nekaj bolgarščine, in to zelo zelo pomembne besedi – ljubezen," je v smehu priznala Genova.

V drugačni izvedbi pa se je predstavil še en star znanec izbora - Litovec Montell. "Res je, da si z leti pridobiš izkušnje: bil sem na turneji, posnel sem tri albume, vsi televizijski šovi, vodenja … Vse to pomeni, da imam res veliko izkušenj in da mi pomaga na letošnjem evrovizijskem nastopu. Potem pa je tu še druga stvar, in sicer da ljudje zdaj od mene pričakujejo še več. Me pa to ne skrbi, nisem pod stresom, rad bi samo počel to, kar imam rad, in to je glasbo" je za MMC razlagal Montell, ki je na izboru prvič nastopil leta 2012 v Bakuju s pesmijo Love Is Blind.

Drugi predizbor pa je bil srečen še za eno povratnico - a bolj posredno. Avtorica pesmi Heartbeat, ki jo je izvedel Justs, je namreč delo Aminate Savidogo - lanske predstavnice Latvije. "Aminata mi je rekla, da sem profesionalec in da ne potrebujem mame, ki bi me držala za roko," je o sodelovanju za MMC spregovoril 21-letni pevec. Eden od tistih, ki je letos stavil na minimalizem: "Vse je usmerjeno v podajanje čustev in energije. Je krik po pobegu - po akciji. Tako, da živiš svoje življenje in čustiš svoj utrip srca."

Drugi predizbor je postregel še z dvema resnima konkurentkama za končno zmago: Avstralko Dami Im in Ukrajinko Džamalo. Ruski in francoski predstavnik tako še zdaleč ne bosta imela lahkega dela, če želita na koncu zmagati. Čeprav je po nastopu v prvem predizboru in dodatni publiciteti zaradi kršenja pravil EBU-ja v njihovo bližino prišla tudi predstavnica Armenije. Odgovor o končnem zmagovalcu bo znan v nedeljo zjutraj.

Spodaj si lahko tudi pogledate vrstni red nastopov v sobotnem finalu.

Zap. št.DržavaZap. št.Država
1Belgija14Ciper
2Češka15Srbija
3Nizozemska16Litva
4Azerbajdžan17Hrvaška
5Madžarska18Rusija
6Italija19Španija
7Izrael20Latvija
8Bolgarija21Ukrajina
9Švedska22Malta
10Nemčija23Gruzija
11Francija24Avstrija
12Poljska25Velika Britanija
13Avstralija26Armenija