Zmaga Džamale je letos sicer sprožila zelo mešane odzive. Foto: Reuters
Zmaga Džamale je letos sicer sprožila zelo mešane odzive. Foto: Reuters

Poleg Kijeva sta se za vlogo gostitelja potegovali še mesti Odesa in Dnipro. Na razpis se je sicer prijavilo šest mest, a so tri že kmalu po začetku izbirnega postopka odstopila.

Ukrajinska prestolnica je izbor gostila že leta 2005, leta 2009 in 2013 pa bila je tam otroška Evrovizija. 62. izbor za pesem Evrovizije nameravajo pripraviti na največjem tovrstnem prizorišču v državi - v International Exhibition Centre (ukr. Mižnarodni vistavkovi centr), ki lahko sprejme do 11.000 gledalcev.

Mesto bo tako tekmovalcem kot gledalcem ponudilo vse, od dobrih hotelov, preprosto dostopnih turističnih znamenitosti pa do nočnega življenja, že zdaj se je izkazalo za odličnega gostitelja.

"Navdušila so nas vsa mesta, ki so se potegovala za naziv gostitelja," je dejala direktorica ukrajinske javne televizije Victoria Romanova. "Zanimanje za Evrovizijo v Ukrajini se je izkazalo za edinstveno, zato bi to želeli obdržati in čestitati Kijevu, ki bo prihodnje leto gostil izbor za pesem Evrovizije," je dodala.

Prvi polfinalni večer bo potekal 9. maja, drugi 11. maja, veliki finale pa si bo mogoče ogledati 13. maja 2017.

Letos nas je s pesmijo Blue and Red zastopala ManuElla. Čeprav je Slovenija obstala v predizboru, se je v zadnjih petih letih trikrat uvrstila v finale. Skozi predizbore so se s svojimi pesmimi prebili Maja Keuc, Tinkara Kovač in Maraaya.