Zelmerlöw je svojo zmago posvetil učencem oz. študentom treh šol  v Južni Afriki in eni v Keniji, ki jih sponzorira. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Zelmerlöw je svojo zmago posvetil učencem oz. študentom treh šol v Južni Afriki in eni v Keniji, ki jih sponzorira. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Måns Zelmerlöw, Švedska
28-letni Zelmerlöw se je rodil 13. junija 1986. Velja za velikega ljubitelja nogometa, tenisa in golfa. Je pa tudi veliki oboževalec švedskega nogometnega kluba Malmö FF. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Måns Zelmerlöw, Švedska
26. decembra 2004 je z družino ravno počitnikoval v kraju Khao Lak na Tajskem, ko se je zgodil eden največjih potresov v zgodovini, ki je nato sprožil še cunami, v katerem je umrlo 230.000 ljudi. Z družino so preživeli naravno katastrofo. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Måns Zelmerlöw, Švedska
Med letoma 2008 in 2011 je bil v razmerju s švedsko pevko in manekenko Marie Serneholt, nekdanjo članico švedske popskupine A-Teens. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Måns Zelmerlöw, Švedska
Pred drugim polfinalom je bil Šved zelo zadržan z napovedmi o končni zmagi, saj je menil, da je zelo močna konkurenca. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Måns Zelmerlöw, Švedska
Precej prahu med evrovizijskimi oboževalci je dvignila njegova izjava, ki jo je izrekel med gostovanjem v švedski kuharski oddaji. Tam je dejal, da je homoseksualnost 'odklon od normalnega'. Pozneje se je opravičil, pred nastopom na Evroviziji pa je šel še korak dlje, saj je dejal, da bi bil pripravljen začeti zvezo z moškim. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Måns Zelmerlöw, Švedska
Måns Zelmerlöw, Švedska
Z njegovo zmago je Švedska na Evroviziji slavila že šestkrat. Pred njim je izbor na Švedsko pripeljala Loreen s pesmijo Euphoria. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Måns Zelmerlöw, Švedska
Številni so se po koncu Evrovizije strinjali v enem: Zelmerlöw je zmago Švedski prinesel predvsem na račun nastopa. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Po zmagi na švedskem nacionalnem izboru Melodifestivalen je moral z ekipo spremeniti animacijo zaradi močne podobnosti z delom, ki ga je predtem ustvaril umetnik dadypunk. "Možicelj je postal debelejši, namesto dežnika ima zdaj balon," je razlagal za MMC še pred drugim polfinalom na Dunaju.
Že med drugim polfinalom je pozornost na družbenih omrežjih vzbudil tvit sanmarinskega predstavnika Michela Perniola, ki je "v šali" (kot se je opravičeval za tem) napisal, da ga pesem Heroes močno spominja na skladbo Lovers on the Sun Davida Guette.


Vse o dogajanju na Dunaju najdete na:

- uradni strani Facebooka,

- Instagramu

- in na naši interaktivni podstrani.

"Mislim, da ne, ne. O tem smo se že malo prej pogovarjali in mislim, da nista enaki. Morda so sicer deli pred refrenom podobni, ampak če analizirate tone, mislim, da ne boste našli dveh zaporednih tonov, ki bi bila enaka, zato to ne more biti plagiatorstvo. Mi je pa žal, da se Pernioli to zdi," se je branil Zelmerlöw. Toda evrovizijskega občinstva na koncu niso zmotile nobene obtožbe, saj so ga s 365 točkami postavili za naslednika Conchite Wurst.

Z Zelmerlöwom smo izmenjali nekaj besed po telefonu, pogovor si lahko preberete spodaj.


Slabi trije tedni so od vaše zmage na Evroviziji. Kakšni dnevi so za vami?
Bilo je noro. Veliko praznovanj, potovanj, veliko intervjujev. Toda zares uživam v tem. Zmage na Evroviziji sem si želel zadnjih deset let. Zdaj se zdi, da je zares prišla ta prelomna točka v moji karieri, in hočem jo izkoristiti.
Pravijo, da gre v tretje rado. Z vašim tretjim nastopom na Melodiefestivalnu vam je uspelo zmagati in si priboriti vstopnico za Evrovizijo. Zakaj ste se odločili, da se znova podate v boj zanjo?
Čutil sem, da imam pravo pesem in da je pravi trenutek. Predtem sem se nekaj let posvečal televizijskemu voditeljstvu, zdaj pa sem se želel vrniti k ustvarjanju glasbe. Ko sem slišal Heroes, sem začutil, da je to prava pesem. Vesel sem, da sem jo izbral in da sem imel ob sebi izjemno ekipo.
Kakšen je bil ta prehod od voditelja do glasbenika?
Zelo naraven. Oba poklica sta mi blizu. Toda mislim, da sem v osnovi umetnik, tako da je bil prehod zelo lahek.
Takoj ko ste prišli po zmagi z odra v garderobo, se spomnim, da ste razlagali, kako sprva sploh niste slišali, da ste zmagovalec. Kdaj je prišlo to spoznanje?
Nekaj sekund za razglasitvijo mi je prijatelj povedal, da sem zmagal. Nisem mu verjel. Bil sem v šoku. Še nekaj držav je moralo sporočiti svoje glasove, tako da sem tistih šest, sedem minut izkoristil, da sem začel dojemati, kaj se je zgodilo. Še vedno imam nekaj lukenj v spominu, ko se želim spomniti dogajanja iz zelene sobe. Spomnim se sicer hoje do odra in prejema trofeje iz rok Conchite, čakanja ob zidu, da zapojem še enkrat, pogleda na celo areno, kjer so bili vsi srečni in veseli. To je bila ena izmed najboljših noči v mojem življenju.
Veliko izvajalcev na Evroviziji pozneje prizna, da se zaradi adrenalina pravzaprav ne spomnijo v celoti svojega nastopa na odru – le delčke. Kako je bilo v vašem primeru?
Nastopa se spomnim - prvega, drugega, po zmagi, pa malo manj. Imam nekaj lukenj v spominu, ker je bil odmerek adrenalina res visok. Verjetno zato, ker se začne celotno telo zavedati, da te gleda 200 milijonov ljudi. In to je bil zame vrhunec. Morate razumeti, da sem se fizično in psihično pripravljal več kot dva meseca na triminutni nastop.
Z vašim nastopom – vizualijami – ste dvignili raven "šova" na Evroviziji. Kdaj ste ga začeli snovati?
Ko smo izbrali pesem Heroes, smo se novembra lani usedli za mizo. Želel sem učinek, ki ga na Evroviziji in Melodiefestivalnu še nismo videli. Fredrik (Rydman; op. a.), ki je ustvaril nastop, je predlagal projekcijo. Ko mi jo je pokazal, sem bil takoj za. Začeli smo risati, spomnil sem se učinkov eksplozije … Veliko ljudi nam je vmes dejalo, da naša zamisel ne bo uspešna, češ da je pretemna … Ampak vesel sem, da smo stali za svojo idejo in jo realizirali.
Prav tako se je pa izkazal nastop na Melodiefestivalnu za zelo dobro pripravo, saj sta oder in vzdušje podobna evrovizijskemu, tako da sem stal v dvorani Stadthalle z manj treme, kot bi verjetno sicer.
Ste že razmišljali, kako boste presegli ta nastop? Kajti ljudje bodo verjetno zahtevali še več.
Da, vem (smeh). Prav o tem sva se pogovarjala s Fredrikom včeraj. Imel je nekaj idej že za zdaj, ko bom izdal drugi singel. Upam, da bova našla tako dobro rešitev, kot sva jo za Heroes.
Pesem Heroes vas bo najverjetneje zasledovala vse življenje. Kako težko bo uiti temu evrovizijskemu "balonu"?
Vem, da bo težko. Zmaga na Evroviziji ne zagotavlja še uspeha nasploh. Močno se bom osredotočil na promocijo. Zdi se mi dobro, da lahko že zdaj nadgradim pesem, kajti ravno včeraj je izšel moj nov album na Švedskem, čez nekaj dni sledi svetovna premiera. To je začetek – upam. Potem pa bomo videli. Za zdaj sem vesel, da je pesem Heroes zelo visoko na lestvicah. Če bom lahko to ponovil z drugim singlom, bom na zelo dobri poti, da uidem evrovizijskemu "balončku".
Ste prejeli kakšen nasvet od Loreen ali drugih nekdanjih švedskih zmagovalcev?
Pred Evrovizijo?
Pred in po njej.
Po zmagi nisem. Sem pa govoril z Loreen, Sanno in nekaterimi drugimi predstavniki, ki so mi svetovali samo, naj uživam, dokler traja. Res sem to počel na Dunaju, zdaj pa bom šel po svoje in videl, kaj se bo zgodilo.
Vaš zadnji album Barcelona Sessions je bil precej organski, morda celo malo indie, se boste na novem albumu bolj spogledovali z elektronsko glasbo – kot je recimo primer s Heroes?
Mislim, da sem našel lepo srednjo pot med skladbami z albuma Barcelona Sessions in Heroes. Veliko je močnih refrenov, in če vam je bila všeč pesem Heroes, vam bo tudi nov album. Vsekakor pa spominja precej na album Barcelona Sessions, še vedno je organski, toda z elektronskim pridihom.
Ko poslušamo vaše stare albume, slišimo, da ste z njimi rastli. V kakšnem miselnem stanju ste bili med ustvarjanjem Perfectly Damaged?
Precej veselem. V času ustvarjanja Barcelona Sessions sem veliko razmišljal in se iskal. Zato je tudi otožnejši. Na tem albumu je med drugim tudi pesem Live While You're Young in že zato se mi zdi, da je album bolj vesel – bolj v smislu: izkoristite vsak trenutek v dnevu. Precej lahko sem pisal pesmi zanj. Večina jih je nastala lansko jesen v Los Angelesu, Južni Afriki in Londonu.
Izmed vseh švedskih izvajalcev s kom bi najraje sodelovali v prihodnosti?
Z Maxom Martinom. To bi bilo čudovito. Mislim, da je eden izmed najboljših avtorjev.
Kaj pa z Evrovizije?
Z Guyem Sebastianom. Mislim, da je izjemen pevec. Hkrati pa je dober človek.
Že prej ste večkrat poudarili, da ste velik ljubitelj Evrovizije, zdaj ko ste imeli priložnost, da jo doživite, kaj menite, kakšen dejavnik je politika pri samem izboru?
Mislim, da jo vedno manjši. Res si želim, da to postane glasbeno tekmovanje. Mislim, da je letos ni bilo toliko prisotne. Toda vedno bodo imeli ljudje mnenja o drugih državah – tako kot smo lahko videli ob nastopu Rusije v areni.
Kaj menite o 14. mestu Maraaye?
Bila sta med mojimi favoriti pred izborom. Njuna pesem mi je zelo všeč in mislim, da sta svoje delo opravila zelo dobro.
Če se ne motim, ste trenutno na Švedskem.
Tako je.
Kako bo potekal preostanek vašega tedna? In kakšen pomen ima plastična vrečka, ki je postala že vaša stalna spremljevalka vse od zmage na Evroviziji? Kamor koli pridete, objavite svojo fotografijo z njo na družbenih omrežjih.
(Smeh) Včeraj imel nastop v Malmöju in danes me čaka še eden. V petek odpotujem v Göteborg, kjer me prav tako čaka nastop, v soboto potem v Motali. Nato pa imam prosti dan in bom v nedeljo doma. Prihodnji teden pa me čakajo obiski Nizozemske, Francije, morda celo Španije in Velike Britanije.
Kar pa zadeva plastično vrečko (smeh) … Ko sem prišel na letališče po koncu Evrovizije, sem imel nekaj odvečne prtljage, nisem želel plačati presežne prtljage, zato sem odpakiral kovček in iz njega zmetal večinoma čevlje. Edina vrečka, ki sem jo imel, je bila ta plastična, zato sem preložil stvari vanjo. In zabavalo me je, ko sem jo začel objavljati na Instagramu (smeh).

Guten Tag Berlin! Hope u like my carry-on baggage, very stylish! ;) #ica

A photo posted by Måns Zelmerlöw (@manszelmerlow) on May 31, 2015 at 8:39am PDT