Bučar bo na Emi v vlogi samostojnega izvajalca nastopil tretjič. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Bučar bo na Emi v vlogi samostojnega izvajalca nastopil tretjič. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Avtor glasbe: Rudi Bučar

Avtor besedila: Rudi Bučar

Avtorja aranžmaja: Rudi Bučar, Gaber Radojevič
Pod vplivom kultnega obalnega fotografa in glasbenika, pokojnega Luciana Kleve, je začel spoznavati glasbene odtise časa v rojstni Istri. Opravil je zahteven raziskovalni podvig, posnel ure in ure gradiva, ki je doživelo novo rojstvo v prvem samostojnem albumu, Kapotu (2003). Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Z albumom Kapot je slovenski (in mednarodni) javnosti približal istrske ljudske napeve skozi sodoben glasbeni jezik, zato album ni ostal neopažen. Kritiki, še bolj pa široko občinstvo, so ga sprejeli odprtih rok. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Z drugim samostojnim albumom, Kambiamentom (2007), je istrsko glasbeno zapuščino preoblekel s še prepričljivejšim avtorskim zamahom. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Posebno poglavje v Bučarjevem ustvarjalnem opusu pa se je začelo z zasedbo Istrabend, ki je nastala leta 2011. V njej sta se ob Bučarju (z)našla dva izjemna glasbenika mlajše generacije, harmonikar in skladatelj Janez Dovč ter tubist Goran Krmac. Sodelovanje je konec leta 2012 rodilo Bučarjev tretji samostojni album, Rudi in Istrabend. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Rudi Bučar o EMI

Njegov lanski nastop je bil obarvan rokersko, ko je nastopil z Elevatorsi in pesmijo Tja, tokrat pa se s Šaltinko - podobno kot pri nastopu na MMS - vrača k istrskim koreninam, ki jih je oplemenitil z elementi kabareta.

Več o izboru EMA 2015 najdete na: - uradni Facebook strani,

- Instagramu
- in na naši interaktivni podstrani.

Do izbora bomo na MMC-ju objavili pogovore z vsemi nastopajočimi. Poleg Alye in Nena Belana ter Clemens, I.C.E. Jane Šuštaršič, Maraaya, Martine Majerle, je to še Tim Kores.

Več o pripravah na tokratno Emo pa si lahko preberete spodaj. To bo njegov tretji nastop na Emi v vlogi samostojnega izvajalca. Prvič se je na njej pojavil z Alyo leta 2009 s pesmijo Zadnji dan.

Osem pesmi boste lahko ekskluzivno v celoti slišali danes ob 18. uri na Valu 202 in v četrtek med 10. in 11. uro na Radiu Maribor.

Sicer pa je evrovizijski oder že izkusil leta 2007 v vlogi spremljevalnega pevca Alenke Gotar, ko je za njo v Helsinkih prepeval Cvet z juga.

Več si lahko preberete spodaj.


Če začneva tam, kjer sva končala intervju pred Slovensko popevko, ste dejali, da vsaka stvar na svetu potrebuje zrak za dihanje: "Tudi beton ima zrak v sebi." Govor je bil o minimalizmu. Kako je v primeru pesmi, ki ste jo pripravili za Emo?
Pesem vsebuje elemente istrske ljudske pesmi - besedilo, lestvica, inštrumenti ... S pridihom balkanskega groova in italijanskega kabareta.

Iz vsakega okolja ste torej vzeli tisto najboljše?
Pesem je bila v osnovi zasnovana na vokalu, klavirju, metronomu in činelah. Pravzaprav, sploh ni bila predvidena za Evrovizijo, a glede na to, da sem bil povabljen, sem začutil, da bi jo lahko še malce "friznil" in prearanžiral za to priložnost.

Bo istrski pridih - oz. če ostaneva samo pri besedilu, ki bo, predvidevam, nadaljevanje tistega z Melodij morja in sonca – pristal tudi na albumu, ki bo izšel 2. marca?
Zagotovo.

Vam je bližje izražanje v istrskem narečju ali v knjižni slovenščini?
Blizu sta mi oba jezika. Zelo sem ponosen na to, da lahko ustvarjam in poustvarjam tako v slovenskem jeziku kot v istrskem narečju.

Kako ponosni so Istrani, ko njihova beseda pride na festivale, kot sta Melodije morja in sonca ter Ema?
Občutki po festivalu so bili izjemni, pa ne le od Ištrijanov, praktično od cele Slovenije in širše. Zdi se mi zelo pomembno, da vsaka ljudska pesem dobi priložnost tudi na takih prireditvah.

Za Slovensko popevko je bila skladba napisana še v času zasedbe Rudi & The Cool Vibes. Kakšna pa je zgodba za Šaltinko? Kaj je Šaltinka?
Šaltinka je izpeljanka iz besede Šaltin. Šaltin je vrsta istrskega dvočetrtinskega plesa – neke vrste poskočnica. Torej, lahko sklepate kaj Šaltinka pravzaprav pomeni (smeh).

Na Emi vam bodo delali družbo Figoni. Kdo so Figoni?
Figone sestavlja "banda" odličnih slovenskih glasbenikov, ki mi bo v veliko pomoč na odru.

Iz festivala na festival. Ali je težko vsakič nekaj novega vnesti v nastop in izraz? Kolikor vas spremljam zadnje obdobje, vedno poskrbite, da pridete enkrat z bolj umirjeno skladbo, drugič s poskočnico …
Zaljubljen sem v glasbo nasploh. Uporabljam različne sloge. Ob takih debatah se spomnim misli Josipe Lisac: "Ne obstaja dobra oz. slaba glasba. Glasba obstaja ali ne."

Zadnji vaš nastop na Emi je bil z Alyo. Ona vas je letos "zamenjala" z Nenom Belanom. Medtem ko vi po Elevatorsih prihajate s Figoni. Zakaj ne sami?
Glasba je sodelovanje in soustvarjanje.

Kakšne so želje za Emo?
Da bi se skladba lepo ugnezdila.


Avtor glasbe: Rudi Bučar

Avtor besedila: Rudi Bučar

Avtorja aranžmaja: Rudi Bučar, Gaber Radojevič
Rudi Bučar o EMI