Pevec je v sklepni fazi izdelave novega - tretjega - albuma, ki bo po njegovih besedah luč svetlobe ugledal marca. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Pevec je v sklepni fazi izdelave novega - tretjega - albuma, ki bo po njegovih besedah luč svetlobe ugledal marca. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Glasba: Omar Naber
Besedilo: Jure Golobič, Eva Breznikar
Aranžma: Omar Naber in Miha Gorše
Emina razglednica: Omar Naber
Omar Naber v živo: Still I try (NLP)

Povratnik na Emin oder je letošnje vabilo od razvedrilnega uredništva RTV Slovenija vzel kot veliko čast. Ob pogledu na izžrebano številko najprej ni bil zadovoljen, saj je mislil, da je potegnil številko ena. "Malo se mi je zdelo hecno, da bi bil ravno jaz prvi. Prvi je vedno tisti, ki mora začeti zadevo in vsak začetek je težak oziroma začetek je vse," meni Omar.

Cel MMC-jev pogovor z glasbenikom in njegov nastop v živo v oddaji NLP si lahko ogledate v videih desno.

"Sčasoma ne samo na Evroviziji, ampak od takrat naprej sem se nauči, da je to zelo odgovorna naloga za posameznega izvajalca. Če bi danes lahko kaj spremenil za nazaj, bi spremenil zagotovo to, da bi tisto zadevo speljal veliko bolj odgovorno, z boljšo voljo in z večjim veseljem," gleda nazaj Naber in dodaja, da bo dal vse od sebe v primeru zmage na letošnji Emi.

Trdi, da pred šestimi leti ni bil toliko pri stvari, kot bi moral biti: "Bil sem zelo mlad, mislim, da sem imel 22 ali 23 let in dejansko nisem vzel tako resno, kot bi jo moral." Sam trdi, da bi na velikem odru Evrovizije moral biti še bolj suveren. "Vsak izvajalec bi moral za moje pojme iti na Emo in tudi Evrovizijo s pristopom, da bo zmagal. Ne govorim o nadutosti. Govorim o tem, da dejansko na koncu koncev da izvajalec vse od sebe."



Večna dilema: materni jezik proti angleškemu
Prvič se je Eminem občinstvu predstavil s skladbo v slovenskem jeziku, tri leta pozneje pa v angleščini. Sam velja za glasbenika, ki se ne strinja, da vsak izvajalec na Evroviziji poje v svojem maternem jeziku. "Tekst je zelo pomembna komponenta pri skladbi sami in bi za moje pojme lahko uvedli pravilo, da se lahko na Evroviziji poje v angleščini, ker je to pač prvi svetovni jezik in ga nekako vsi razumemo in dobro vemo, kaj želi povedati izvajalec povedati, ko poje v angleščini," je mnenja pevec in kitarist.
Manj minimalizma v skladbi
Kot zagret ustvarjalec se bo tudi letos, kot tudi prejšnja leta, predstavil z lastno avtorsko skladbo. Pretekli dve skladbi z Eme sta zaznamovala tudi minimalistična nastopa. "Tokrat je tega minimalizma malo manj. Pesem je zelo bogata, bom rekel polna. Ampak še vedno je sama po sebi zelo enostavna, kar se tiče sporočilnosti in kar se tiče samega koncepta komada," je pojasnil Naber, ki trdi, da je za njegove pojme njegova letošnja skladba za Emo ena izmed najboljših stvaritev.

Bistvo skrito je očem pa se bo po Emi zagotovo znašlo na glasbenikovem novem albumu, ki ga je začel napovedovati s singlom Proti soncu. "Mislim, da bi moral vsak izvajalec za svojo zadnjo ploščo trditi, da je najboljša. Ker z vsakim albumom, pesmijo, taktom na odru rastemo, se učimo in poskušamo povleči iz svojih sposobnosti največ, kar je mogoče. Upam, da bom za svojo naslednjo ploščo lahko rekel, da bo moja najboljša," že zdaj napoveduje Omar.

Spodaj si lahko pogledate izsek pesmi Bistvo skrito je očem, ki ga je Omar predstavil v oddaji Spet doma.

VRSTNI RED NASTOPAJOČIH POVABLJENIH IZVAJALCEV:
Št.Izvajalec in skladbaŠt.Izvajalec in skladba

1.

Rock Partyzani - Time for revolution

6.

LeeLooJamais - Slovenka

2.

Tabu - Moje luči

7.

April - Ladadidej

3.

Nina Pušlar - Bilo lepo bi

8.Sylvain, Mike Vale
feat. Hannah Mancini
-
Ti si tisti
4.

Maja Keuc - Vanilija

9.

Time to Time - Pravi čas

5.

Feliks Langus - Disko raj

10.

Omar Naber - Bistvo skrito je očem

Glasba: Omar Naber
Besedilo: Jure Golobič, Eva Breznikar
Aranžma: Omar Naber in Miha Gorše
Emina razglednica: Omar Naber
Omar Naber v živo: Still I try (NLP)