Sloveniji je žreb namenil drugo polovico drugega polfinala. Foto: Eurovision.tv
Sloveniji je žreb namenil drugo polovico drugega polfinala. Foto: Eurovision.tv
Polfinale
21. maja bodo z nami v drugem polfinalu še Norveška, Irska, Češka, Litva, San Marino, Malta, Portugalska, Črna gora, Švica, Azerbajdžan, Latvija, Poljska, Islandija, Izrael, Ciper in Švedska. Foto: Eurovision.tv

Kot je znano, so pri Evropski radiodifuzni zvezi (EBU) pred leti uvedli nov sistem žreba - države, ki imajo tako ali drugače veliko skupnega (in so del t. i. blokov), uvrstijo v iste bobne oz. po uradni razlagi: "Države so v bobne uvrščene na podlagi glasovalnih vzorcev zadnjih desetih let." Na podlagi razporeditve v bobne nato države z žrebom enakomerno razporedijo v polfinala. S tem sistemom so se želeli izogniti t. i. sosedskemu oz. blokovskemu podeljevanju glasov.

Slovenija je tako kot vsako leto pristala v bobnu z drugimi državami nekdanje Jugoslavije: Makedonijo, Albanijo, Črno goro in Srbijo. Poleg njih sta bili v našem bobnu še Malta in Švica. Iz organizacijskih razlogov sočasno določijo tudi to, v katerem delu polfinala (prvem ali drugem) bo posamezna država nastopila. Točen vrstni red določijo še z enim žrebom tik pred Evrovizijo.

Za nastop v finalu se bo prvi polfinalni večer (19. maja) potegovalo 16 držav, dva dni pozneje (21. maja) pa se bo predstavila ena država več, torej skupaj 17. Kot je to že v navadi, je v finale neposredno uvrščenih velikih pet (Italija, Francija, Nemčija, Velika Britanija in Španija) ter lanska zmagovalka oz. gostiteljica (Avstrija). Glasovale bodo takole: Nemčija (na lastno prošnjo), Italija in Francija v drugem polfinalu, Španija, Velika Britanija in Avstrija pa v prvem.

Danes so predstavniki mesta Dunaj od lanskega organizatorja Köbenhavna prevzeli tudi evrovizijske ključe, s čimer je avstrijska prestolnica uradno postala evrovizijsko mesto. Že pred časom so avstrijski organizatorji predstavili letošnji slogan (Building bridges oz. Gradimo mostove) in videz letošnjega odra - zasnovan je v obliki očesa.