Glasba
Latinozvezdnik je sinoči v Stožicah nastopil prvič. Foto: Sandi Fišer
Koncert je pospremil z vrsto vizualnih učinkov, med njimi tudi z ognjenimi zublji. Foto: Sandi Fišer
Še vedno je zvest svoji klasični podobi kavbojk in kape s "šiltom". Foto: Sandi Fišer
Repertoar:
 - I'm a Freak
- I Like How It Feels
- Heartbeat
- Duele el corazón
- Bailamos
- Ring My Bells
- Loco
- El bano
- Be With You Tired of Being Sorry
- Escape
- Tonight (I'm Lovin’ You)
****
- Súbeme la radio
- Hero
- El perdon
- Bailando
- I Like It
Kar veliko dela sta na odru opravili tudi spremljevalni pevki. Foto: Sandi Fišer
Iglesias je veliko časa namenil stiku z občinstvom in sprehajanju po odru. Foto: Sandi Fišer
Oboževalcem je 13. maja na voljo še en koncert, ki pa za zdaj še ni razprodan. Foto: Sandi Fišer
Stožice so bile razprodane v rekordnem času. Foto: Sandi Fišer

Dodaj v

Enrique Iglesias v Stožice pripeljal do potankosti dovršeno produkcijo

MMC na koncertu latinozvezdnika
13. maj 2018 ob 11:13
Ljubljana - MMC RTV SLO

Koncert latinozvezdnika Enriqueja Iglesiasa je Slovenija nestrpno pričakovala že kar nekaj časa – celo tako močno, da je bila dvorana Stožice razprodana v rekordnem času, zato so organizatorji ponudili še dodatnega.

Pred prihodom skupno kar enajstčlanske zasedbe zbranih ni ogrevala klasična predskupina, kot smo morda sicer vajeni, temveč je na odru stal DJ, ki je postregel s klasičnimi komercialnimi uspešnicami, na repertoarju pa se je znašlo vse od Britney Spears do Luiza Fonsija.

On se je na odru zabaval občutno bolj kot občinstvo, ki ga je imelo po obljubi, da bo že čez nekaj minut na odru Enrique (čeprav bi moral po uradni napovedi biti na odru že več kot uro pred tem), dovolj in ga je začelo celo izžvižgavati. Njegovo opremo je nato izurjena ekipa pospravila v rekordnem času in uspešnica Icone Pop I love it je napovedala, da v dvorano prihaja prav posebna zabava, ki bo k poplesavanju v ritmih pesmi privabila skoraj vse prisotne.

Udaren začetek
Iglesias ni zapravljal časa za uvodne besede, temveč po klasičnem prihodu na oder v hlačah iz džinsa, črni srajci in kapi s ščitkom takoj postregel s tremi skladbami v kosu, in sicer so se na začetku repertoarja zvrstile I'm a Freak, I Like How It Feels in Heartbeat (pri čemer je kitarist poskrbel še za poseben solo kitarski uvod), ki so že takoj nakazale, za kako zelo močno produkcijsko dovršen koncert gre.

In če je bilo na eni strani popolnoma dovršeno vse, kar se tiče vizualij, lahko na drugi strani rečemo, da je zvok docela šepal in je bilo večkrat težko sploh slišati besedilo – a je to Enriqueja na trenutke zmotilo bolj kot občinstvo, ki je v ritmih tako močno uživalo in besedila v veliki večini znalo na pamet, da tega sploh ni opazilo.

Če je kdo do tega trenutka v dvorani še ostal ravnodušen, pa je povabilo na plesno zabavo dokončno sprejel ob prvih ritmih Duele el corazón, ene najpriljubljenejših Iglesiasovih skladb. Po njej je glasbenik sicer dejal, da so morda do zdaj tu in tam kakšen verz narobe odpeli, a da to sploh ni važno, saj so tukaj in se zabavajo.

Redki premori za pogovor
To pa je bil eden redkih govornih vložkov med koncertom – glasbenik je dejal, da mu kritiki v prispevkih velikokrat očitajo, da med koncerti preveč govori, zato se poskuša temu zdaj malenkost izogniti. "A ko sem bil otrok, nisem znal ravno komunicirati s starši in ostalimi ljudmi, ampak sem jim pel."

Po uspešnici Bailamos (kjer ne moremo mimo podaljšanega začetka skladbe, v katerem so se Stožice zabavale ob ritmih matrice pesmi Shape of You, ki jo sicer izvaja britanski glasbenik Ed Sheeran) se je večina karavane z glavnega odra preselila na tistega, ki je bil postavljen na čisto drugem koncu dvorane, in se s tem približala še tistim, ki so na koncert prišli prepričani, da bodo spektakel lahko opazovali zgolj od daleč oziroma na monitorjih ob odru.

Pred balado Loco je omenil še svojo partnerko Anno, s katero sta se pred kratkim razveselila rojstva dvojčkov, in pojasnil, da je pesem napisana zanjo, v njej pa jo po tem, ko se je ravno vrnil s šest mesecev dolge turneje prosi za odpuščanje. "Za trenutek si predstavljajte, da je spremljevalna pevka moje dekle," je še dejal med najdaljšim govornim premorom večera in se potem prepustil doživeti interpretaciji besedila.

Tudi Iglesias se ni izognil klasičnemu vprašanju, ki jih zbranim v Stožicah že tradicionalno zastavljajo tuji gostje, in sicer, kako točno v Sloveniji izgovorimo besedo hvala. "Tukaj smo prvič, hvala, da ste danes z nami," je še dodal in nadaljeval s predstavitvijo zasedbe – štela je dve spremljevalni pevki, DJ-ja, dva bobnarja, klaviaturista in dva kitarista, od teh je za enega izmed njiju posebej poudaril, da je bil rojen v Sloveniji, potem pa se je z družino preselil v ZDA.

Za zasedbo je bilo jasno videti, da je izbrana zelo premišljeno in sestavljena iz velikih strokovnjakov na svojih področjih, ki ničesar niso pripravljeni prepustiti naključju.

Stalna komunikacija z občinstvom
Med celotnim koncertom je skrbel, da je bil tesno povezan tako z občinstvom v parterju – temu sta bila namenjena predvsem zajeten podaljšek odra in redno plezanje na vrh zaščitnih ograj, kjer so imele oboževalke priložnost za čisto oseben stik. Pozabil pa ni niti na tiste na tribunah, s katerimi je komuniciral s podaljškov levo in desno od odra ter z že omenjenim posebnim odrom na drugem koncu dvorane.

Tako se je večino časa zdelo, da je več pozornosti posvečal ravno stiku z občinstvom in zabavi kot samemu petju – velik del tega sta na rame prevzeli spremljevalni vokalistki, zanj se je na trenutke celo zdelo, da sploh ni pel v živo. A oboževalcev njegovi vokali v ozadju, medtem ko je on skakal po odru in mikrofona večkrat ni imel niti blizu, niti najmanj niso motili, saj se je tako za že omenjeni slabši zvok kot za vokalno pomanjkljivost oddolžil z odlično produkcijo in dovršenim nastopom.

Na repertoarju, ki je sledil, niso manjkale uspešnice, kot so El bano, Tired of Being Sorry in Tonight, že po tem pa si je zasedba vzela prvi premor in se vrnila po glasnem vzklikanju in bobnenju ljubljanskih Stožic.

Takrat so se zvrstile še tiste skladbe, ki jih poznajo tudi manj utečeni oboževalci latinozvezdnika, in tista, ki so jo celoten večer nestrpno čakale najbolj goreče oboževalke. "Ta pesem je za vse vas, še enkrat hvala, da ste danes tukaj."

Romantičen ples z oboževalko
Glasbenik med to skladbo namreč vedno na oder povabi eno izmed oboževalk in pesem nameni njej – na razočaranje mnogih je to v Stožicah storil na zadnjem odru in tako razočarane pustil tiste v prvih vrstah, med katerimi so imele nekatere celo pripravljene plakate z napisi "Prosim, izberi mene". Kot je v navadi, je tokrat z 21-letno Kristino na odru tudi zaplesal, sledil pa je še krajši pogovor, med drugim o tem, ali ima fanta in ali je njen fant tudi na koncertu, nato je sledil še obvezen selfi.

Moško občinstvo je bilo sinoči občutno v manjšini. Šlo je predvsem za spremljevalce partnerk in nekatere očete, ki so na koncert prišli s hčerkami, a je bilo videti, da je šov, ki smo ga pred tem koncertom v Stožicah do zdaj redko videli, prevzel tudi njih in so veselo poplesavali ob ritmih ter celo zapeli besedila tistih pesmi, ki jih pozna tako rekoč vsak.

Med koncertom na odru seveda niso manjkali vizualni efekti, tako v obliki ognja kot bruhanja dima, ob zaključku je sledila zabava z ogromno količino konfetov, med zadnjo skladbo pa je ekipa med zbrane spustila še ogromno belih žog z napisom "EI", ki so poskrbele za dodatno zabavo in prerivanje, kdo bo katero lahko odnesel domov.

Vzhičeno dekle na odru je Enrique vprašal tudi, od kod prihaja, na kar je sramežljivo odgovorila, da iz Slovenije. Tako je bilo tudi z večino občinstva v rekordnem času razprodanih Stožic, nocoj pa bodo v koncertu 43-letnega latinozvezdnika uživali tisti, ki si svoje vstopnice za včerajšnji koncert niso priborili pravočasno, zagotovo pa bo med njimi tudi nekaj tistih najzvestejših oboževalcev, ki si bodo koncert želeli ogledati dvakrat.

Polona Brajkovec, foto: Sandi Fišer
Prijavi napako
Komentarji
davidenko99
# 13.05.2018 ob 11:17
A si rabu met škornje obute, zarad mokrih najstnic?
vsenior
# 13.05.2018 ob 11:38
@Druga Švica si se malce zmotil, ni nastopal Julio ampak Enrique! Julio je resda že v letih, verjetno emšo tudi njemu ni prizanesel, kljub temu so njegovi komadi so še danes udarni za mnoge. Julio ima 76 let. Do dopolnjenih 70 let je kar blestel.
Enique pa na srečo še ni v zatonu!

Zagotovo pa je bilo bolje na tem koncertu, kot pa poslušat EUROVIZIJSKO pačenje in matranje ob gledanju neposlušljivih glasbenih komadov, ki bodo jutri pozabljeni. Morda pa se motim in so mladini všeč. Tudi prav.
mixi01
# 13.05.2018 ob 12:03
Super je bilo, res dovršena produkcija, prvi pravi koncert za hčerko in užitek v gibanju za naju z ženo :).
Natalie_B
# 13.05.2018 ob 12:53
Verjetno se njegove goreče oboževalke ne bodo strinjale z mano, a koncert res ni bil vrhunski. Razlog je preprost: Enrique dobršen del nastopa sploh ni pel. Skupaj z druščino smo imeli občutek, da je pri vsaki pesmi odpel cc. 50 %. Ko ni pel, je tekel z ene strani odra na drugo in pustil publiki, da poje namesto njega. Velik plus dam za scenografijo in publiko, ki je bila res izjemno razpoložena. A to, da je Enrique toliko petja izpustil, je bilo res veliko razočaranje. Še ko je pel, je imel kar nekaj momentov, ko je bil vokalno zelo šibek. Koncertu bi dala oceno 3.
Machete
# 13.05.2018 ob 12:33
Zanimivo, ne bi uganil, da so bile tako hitro razprodane. Dejansko sem mislil da je Enrike zatonil že kako desetletje nazaj in da ga nihče več ne posluša in da bo to koncert tipka, ko ga odpovedo zaradi premalo prodanih kart. Privoščim pa seveda vsem, ki so uživali. Sedaj pa čakam Radiohead v stožicah. (Ali pa mogoče celo ne zaradi poden akustike).
super_balotelli
# 13.05.2018 ob 11:21
Uau, celoten nastop je bil pod playbackom. Res izvrstno.
alesi1
# 13.05.2018 ob 12:40
V Zagrebu Roger Waters, pri nas ta mlad Iglesias.
Kot je že nekdo napisal, muska za hčerke...dodajam...
In tiste, katerih glasbenih okus ostaja na nivoju najstnikov tudi v zrelejših letih. Teh je večina.
Zato lahko lahko Enrique napolni Stožice, na majhnem tržišču, kot je Slovenija, veliki Roger Waters pa težje.
Dejstvo. Kaj bi se slepili.
KovacevaKobila
# 13.05.2018 ob 11:58
... matranje ob gledanju neposlušljivih glasbenih komadov ...

... in trpljenje ob poslušanju negledljivih koreografij.
Zverca
# 13.05.2018 ob 16:50
Enrique Iglesias nikakor ni neka zvezda preteklosti, temveč je še kako živ, aktiven in izjemno uspešen. Je pa veliko bolj prisoten na trgih latino Amerike v segmentu latino popa. Pozimi sem obiskala Kubo, pred leti tudi Mehiko, zato lahko to z lahkoto trdim. Sicer pa je ravno lani izdal globalni mega hit SUBEME LA RADIO. To ni nikakor glasba za najstnice, ampak za vse starosti, stilsko primerljiva z Despacito, za katerim ste lani vsi ponoreli.
Putkaka
# 13.05.2018 ob 13:11
Sori, ampak Enriqueja ne poslušajo samo najstnice. Glede na to, da je na sceno prišel konec devetdesetih, so njegove prve oboževalke že krepko čez 40. Drugače gre pa za pravega profesionalca v sodobnem pop svetu. Le redkim uspe ostati tako dolgo na sceni, kontinuirano snemati poslušljive komade in privabljati takšne množice, in to po celem svetu. Tip definitivno ve, kaj počne, in odlično izkorišča svoje dvojezično poreklo. No ne ravno poreklo, oče je Španec, mati Filipinka, ampak dejstvo je, da raztura v angleščini in španščini. Skratka, poklon!
TamaraK
# 13.05.2018 ob 14:38
@SpicyWeiner: očitno si zeeeelo zeeeelo slab v spremljanju svetovne glasbene scene. Med njegove največje hite se štejejo ravni tisti, ki jih je izdal v zadnjih letih. Da ti naštejem najbolj znane: Bailando (2014), Subeme la Radio (2017), Duele El Corazon (2016). Te so včeraj tudi najbolj vžgale.
iCommented
# 13.05.2018 ob 14:31
Prov fajn je brat komentarje, ki spravljajo posameznike v zelo nerodno situacijo. Na primer DrugaŠvica. Čeprav si deliva podobn okus, pa kljub temu ni prav, da se zaničuje umetnika svetovnega kova. Tako da, še sekajte XD.
djdrg
# 13.05.2018 ob 12:50
@alesi1

ohhh, nehajte že slovenci, pri nas je itak tuj pop bolj kot ne nezanimiv. Pri nas je na žalost najbolj popularna hrvaška oz ex yu zabavna(ne pop ali rock) glasba, med mladimi celo najbolj novodobna turbo srbska muzika. Na hrvaškem je šlo celo tako daleč, da je začel po Splitu sedaj tudi v Zagrebu oddajati radio z tovrstno glasbo. Torej srbsko turbo-pop sceno, za katero pa se ve, da je čisto poneumljanje. Razne, Seke, Cece, Sandre Afrike, Karleuše, Džani, MC Stojani, Stoja, ...itd. To je problem, če se mene vpraša. Ne pa tuj POP zvezdnik z renomejem.
Putkaka
# 13.05.2018 ob 20:19
Pa Stinga smo tudi videli. In Beastie Boyse. Pa Black Crowes in Faith No More. Nicka Cava (tudi v Križankah dvakrat al trikrat). Pa še velik drugih, ampak zdajle se ne spomnim, koga vse sem gledala v Hali Tivoli. Na stadionu v šiški pa sanjski repertoar - Placebo in Depeche Mode. V glavnem, pridejo tudi k nam zvezdniki, zato tudi mene zanima, v čem je problem, da ne morejo pripeljat še kakšnih živin.
Celjan27
# 13.05.2018 ob 14:58
Alesi1:

Nisem bil na koncertu Watersa, ampak v recenziji v Mladini je pisalo, da je bila na kocertu vsaj 1/4 Slovencev.

Tako da bi tudi pri nas brez tezav napolnil Stozice. Problem je v organizatorjih, ker si ne upajo tvegati...
djdrg
# 13.05.2018 ob 14:58
@naš človek

Piše ex yu... V trgovinah je še vedno tako:pop/rock pa ex yu, pa domača/slo
cycoII
# 13.05.2018 ob 12:38
Kaj zdaj, katera je "tista, ki so jo celoten večer nestrpno čakale najbolj goreče oboževalke"?
www
# 13.05.2018 ob 20:03
Ne razumem, zakaj domači organizatorji ne zmigajo in ne pripeljejo tuijh rock skupin ?

Če se je lahko pripeljalo Metallico (BG štadion v devetdesetih), Pearl Jam (Tivoli 2000) in menda zadnji pravi koncert Nirvane (1994) v čem je problem ?
el-ninđa
# 13.05.2018 ob 13:58
mixi je včeraj zmagal :)
slosem
# 13.05.2018 ob 13:48
Nad pricakovanji. Zelo dobra ocena, vse napisano je res. Tip je profi, nastop brezhiben, pei takem sovu ne mores se peti 1.5 ure, zabavali smo se vsi od 5 do 75 let. Hvala EI.
alesi1
# 13.05.2018 ob 13:32
Kdo pa pravi da smo najstnice?
Ne verjeten je. Raztura v dveh jezikih, joj joj.
Se pa strinjam da ve kaj počne. Služi denar na nezahtevni publiki. In take bo vedno dovolj, največ.
Nekdo je omenjal tuj pop. Kaj bivša juga ne spada pod tuje? Nekateri res živijo v jamah.
Sicer pa verjamem da Srbi, Hrvati... znajo delat pop, ki je zagotovo na istem nivoju kot tisti včeraj v Stožicah.
Ampak Enrique je le car, govori Angleško in Špansko. LOL
www
# 13.05.2018 ob 18:26
Mimogrede če ne štejemo Rammstein ali Depeche Mode, je tole prvi tujec recimo še na vrhuncu slave. Dvojne Stožice je nekaj o čemer domači izvajalci pač lahko samo sanjajo...pa ne mi zdaj s 2Cellos ki sta itak praktično soseda. Ali ozko profilirani Perpetuum Jazzile.

Ne razumem, zakaj domači organizatorji ne zmigajo in ne pripeljejo tuijh rock skupin ?
severnik
# 13.05.2018 ob 17:16
Najslabši koncert ever! Katastrofa od zvoka.

Pa še samo 1 uro in pol z govori vred je bil kratek koncert.
alesi1
# 13.05.2018 ob 15:17
Tako je, tveganje bi bilo preveliko. S tem si povedal vse.
naš človek
# 13.05.2018 ob 14:39
Nekdo je omenjal tuj pop. Kaj bivša juga ne spada pod tuje?

Pred leti sem bilv glasbeni trgovini, CD-ji so bili razdeljeni v tri skupine:
- domača
- bivša domača
- tuja
zigag
# 15.05.2018 ob 09:19
Bil v nedeljo, zvok so poštimali, tudi zame, ki sem spremljal drago in sicer nisem ljubitelj te glasbe je bilo doživetje kar super, še posebej odspredaj poleg tega je bil užitek gledat kitariste, ki jih je bilo na odru kar nekaj in so vrhunsko opravili svoj del. Tudi light show je bil super. Ni bilo spet tako zelo zanič. :D
galoper
# 13.05.2018 ob 19:06
Bo pel ali predstavljal posnetke?
www
# 13.05.2018 ob 18:23
Hočem reči Bailando, ne Bailamos.
www
# 13.05.2018 ob 18:22
Se pravi balkanska scena je fuj jugovina, naših v Stožicah praktično ni, ostanejo pač tujci.

Kaj pljuvate ? Subeme la radio, Bailamos ali Duele el corazon niso ravno 90a leta.
Guliarth
# 13.05.2018 ob 14:32
Dober playback. Dekleta, Enriqe je kot kopija Chanela, a očitno se tega ne zavedate.
djdrg
# 13.05.2018 ob 14:03
@marc86

Ne, realnost, tričetrt slovenske mladine do 20 let se naslaja ob tovrstni glasbi. Tudi njihov sleng gre v ta jezik. Tako kot imajo latinosi v Ameriki spanglish, bo pri nas nastala mešanica slovenščine in balkanščine... Čez 30 let pa itak ne bo več noben slovensko govoril.
djdj
# 13.05.2018 ob 13:49
Njegov fotr je car, mali pa... ?
SpicyWeiner
# 13.05.2018 ob 14:31
Polno najstnic na koncertu? Zanimivo, glede na to, da je višek njegove slave bil konec 90ih ter v začetku 2000-ih in folk, ki ga je takrat poslušal, je danes daleč od najstnic/kov :-)
Od takrat naprej pa ne pomnim, da bi izdal kakšen omembe vreden komad. Vem, da je naredil enega s Pitbullom pred kakšne 7 leti, vendar Pitbull je naredil komad že z vsakim, ki je pod tušom več kot 5 minut prepeval.
marc86
# 13.05.2018 ob 13:53
@djdrg
Torej srbsko turbo-pop sceno, za katero pa se ve, da je čisto poneumljanje. Razne, Seke, Cece, Sandre Afrike, Karleuše, Džani, MC Stojani, Stoja, ...itd.

kompleksi mogoce ?
Nove note
link
Futurski: Za našo glasbo ni računalnika. Z roko spreminjamo vsak filter posebej.
18
22. marec 2018 ob 06:25 "Trip", ki ga doživiš med vožnjo po prazni avtocesti sredi noči, za nekatere. Nežno, zasanjano risanje glasbenih pokrajin, za druge. To so Futurski - sveži val domačega synthpopa.
Več novic ...
Kazalo