Erykah Badu se je zapletla v spor z The Flaming Lips, saj je ogorčena nad končno različico videospota za pesem The First Time Ever I Saw Your Face. Foto: EPA
Erykah Badu se je zapletla v spor z The Flaming Lips, saj je ogorčena nad končno različico videospota za pesem The First Time Ever I Saw Your Face. Foto: EPA
The Flaming Lips, ki so dejavni že skoraj 30 let, so znani po dodelanih in divjih nastopih v živo. Na odru nosijo kostume, uporabljajo lutke, predvajajo videoprojekcije, se igrajo z osvetljavo in drugimi pripomočki ... Znamenit je tudi balon, v katerem energični pevec Wayne 'potuje' na rokah občinstva. Foto: EPA

Kot pravi, se ji zdi početje zasedbe "ogabno", sama pa se počuti "zlorabljeno". Pevcu Waynu Coynu pa je sporočila, da je "prava rit".

Poglejmo ozadje: Badujeva je skupaj z omenjeno alterrock skupino posnela različico soulklasike The First Time Ever I Saw Your Face (v izvirniku jo je pela Roberta Flack), člani skupine pa so jo nato povabili še k nastopanju v videu za pesem. Kot pevka pravi zdaj, ji dokončne različice videa niso pokazali, po njenem mnenju pa je "neokusna, nesmiselna in namenjena šokiranju". S spletne platforme Vimeo so spot nato umaknili.

Že med nastajanjem videa se je Eryki koncept zdel "moteč", a je, kot pravi, privolila v sodelovanje iz spoštovanja do umetnikov, za kakršne je imela člane skupine. Ker ni želela sedeti v ničemer razen v vodi - osrednje prizorišče v spotu je kad, polna (umetne) krvi, bleščic in sluzave tekočine iz koruznega škroba - je za določene prizore za pomoč prosila svojo "veliko bolj liberalno" sestro Nayrok, ki je v spotu nastopila kot njena dvojnica.

"Kot posnetki iz oblačilne kabine"
Erykah Badu sicer načeloma nima težav z goloto v videospotih, saj je leta 2010 prav njen posnetek za pesem Window Seat dvignil veliko prahu. A pravi, da je video The Flaming Lips drugačen, saj je namenjen le šokiranju in nima nikakršne druge miselne in metodične osnove. "Očitno si napačno predstavljate, kdo sem kot umetnica," jim je po objavi sporočila prek spleta in dejstvo, da se o končni različici videa niso posvetovali z njo, primerjala z objavo posnetkov iz oblačilne kabine. Celotno izjavo Badujeve, v kateri se obrača na pevca zasedbe Wayna Coyna, preberite tukaj.

The Flaming Lips so se grammyjevki opravičili, njihov frontman pa ji je v svojem zbadljivem slogu prek Twitterja sporočil, da je njena kritika videu prinesla 100.000 ogledov več, kot bi jih imel sicer. Skupina je v izjavi za javnost zapisala, da je bil video, najprej objavljen na glasbeni spletni strani Pitchfork, še nedokončan in neodobren in da za objavo sprejemajo polno odgovornost. Videa si trenutno ni mogoče ogledati, desetminutno psihedelično pesem pa lahko poslušate tukaj.

Razvpiti spot Window Seat, v katerem se Erykah Badu sleče do golega, si oglejte spodaj.