Azerbajdžanci so letos na Evroviziji pristali na drugem mestu z 234 glasovi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Azerbajdžanci so letos na Evroviziji pristali na drugem mestu z 234 glasovi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Farid Mammadov (Azerbajdžan)
Azerbajdžance je s pesmijo Hold Me letos zastopal Farid Mammadov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Azerbajdžan: Farid Mammadov - Hold Me
Azerbajdžan je zadnjič na evrovizijskem odru slavil leta 2011, ko sta Nikki in Ell s pesmijo Running Scared pripeljala evrovizijsko dogajanje v Baku leta 2012. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dina Garipova
Ruska predstavnica Dina Garipova od Azerbajdžancev letos ni prejela niti točke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Emmelie de Forest
Pesem Only Teardrops, ki jo je zapela Emmelie de Forest je evrovizijsko dogajanje poslala na Dansko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Azerbajdžan
Azerbajdžanci so si tudi letos prizadevali, da bi evrovizijsko dogajanje vrnili nazaj v svojo državo. Foto: EPA

A to naj ne bi bil edini način, kako so Azerbajdžanci zbirali svoje glasove.

Vse se je začelo na sončno sobotno jutro, je poročal litovski portal 15min.lt, ko se je nekaj študentov pojavilo v njihovem uredništvu, da bi jim povedali svojo evrovizijsko zgodbo: rusko govoreči možakar se jim je približal blizu belega mostu Baltasis tiltas v prestolnici Litve in jim ponudil delo za plačilo. To "delo" ni bilo fizično. To "delo" je vključevalo storitve. Študentom naj bi bilo naročeno po poročanju portala, da so glasovali na večer evrovizijskega finala za izbranega tekmovalca. In za to so dobili 20 evrov plačila in SIM-kartice, na katerih je bil poln račun za glasovanje.

Študenti so po poročanju portala PanARMENIAN.Net še dejali odgovornim na 15min.lt, da je to redna praksa v Litvi, češ da tako Rusija ohranja miselnost, da je še vedno lepo zapisana med litovskim prebivalstvom. Litva je sicer res dajala visoko število točk Rusiji v zadnjih letih in to je postalo že bolj pravilo kot izjema.

Na podlagi zgodbe so se novinarji portala 15min.lt prelevili v pohlepne državljane in so se sešli s kupci glasov. Oboroženi s skritimi kamerami in snemalniki. Toda na koncu se je izkazalo, da so se študenti zmotili. Glasovi se niso kupovali za Rusijo, marveč za Azerbajdžan. Po poročanju 15min.lt so se s kupci sešli v enem izmed barov. Po desetih minutah pogovora pa so jim že predstavili celotno shemo in ob tem dodali, da je to stalna praksa, češ da nobena država na izboru ne zmaga drugače.

Kupovanje glasov ali drugače ne gre?
"Skupine morajo biti po različnih mestih v mestu, zato da operator ne bi posumil, da gre za množično glasovanje enega izvajalca na istem mestu," so dejali kupci glasov. Mož, ki se je predstavil kot Sergei, je dejal, da je njihov cilj zbrati čim več skupin po deset glasovalcev. Predvideval je, da se bodo te skupine razkropile po mestu in ob tem ostali nesumljivi. Vsak izmed desetih ljudi bi imel pet telefonov in napolnjene račune. Naloga: poklicati čim večkrat v obdobju 15 minut.

Moški je dejal, da so tovrstne skupine organizirane v 15 državah, saj naj ne bi bilo drugega načina, da zmagaš na tekmovanju, in da skoraj vse države počnejo isto. Ko so ga vprašali, koliko stane zmaga na izboru, je dejal: "Milijone."

Azerbajdžanska ničla Rusiji
Azerbajdžanska delegacija se na poročanje litovskega portala uradno še ni odzvala. Se je pa zato po poročanju britanskega BBC-ja oglasil azerbajdžanski predsednik Ilham Aliyev, ki je naročil posebno preiskavo, zakaj njegova država ni dala niti točke Rusiji.

Glasovalci in uradna azerbajdžanska žirija naj bi močno podprli pesem What If Dine Garipove, trdijo delegati. Azerbajdžanska nacionalna televizija pa je ob tem namignila, da naj bi šlo za kršitve glasovanja. Azerbajdžanski veleposlanik v Rusiji Polad Bulbulogiu je ure po tem, ko je Rusija dala dvanajst točk Azerbajdžanu, ta pa ni storil obratno, naznanil, da je Aliyev že naročil preiskavo in da se glasovi ponovno štejejo.

Azerbajdžansko-ruski odnosi so se tako znova znašli na spolzkih tleh, ti so pa že tako ali tako ohlajeni zaradi drže Aliyeva - prvega v vrsti odločenih, da spremenijo Azerbajdžan v alternativnega dobavitelja plina Evropi.

"Po naših podatkih bi morala Rusija prejeti deset točk iz Azerbajdžana," je dejal Bulbuiogiu. Zaskrbljen je bil tudi direktor azerbajdžanske televizije Camil Guliyev. "Resnično upamo, da ta incident, ki so ga verjetno sprožile nekatere interese skupine, ne bo zasenčil naših bratskih odnosov," je dejal.

Izbor, na katerem je v soboto slavila Danska s pesmijo Only Teardrops v izvedbi Emmelie de Forest, so tako znova zasenčile politično-gospodarske igre v ozadju. Prav medsosedska naklonjenost držav za izmenjevanje dvanajstih točk med sabo je v preteklosti sprožila že številne bojkote, nevšečnosti in mednarodno podkupovanje. Še več. Lani se je gostitelj Evrovizije Azerbajdžan spustil v spor s sosednim Iranom, ko jih je ta obtožil, da gostijo gejevsko parado pod pretvezo izbora za Evrovizijo.

Videoposnetek, ki ga je objavil portal 15min.lt, si lahko pogledate spodaj.