Podatek, katere države se bodo predstavile v istem polfinalnem večeru kot Slovenija, je za nas pomemben z vidika, kdo vse bo lahko glasoval za nas. Gledalci lahko glasujejo le za države, ki nastopajo v istem polfinalu kot njihova predstavnica, in polovica
Podatek, katere države se bodo predstavile v istem polfinalnem večeru kot Slovenija, je za nas pomemben z vidika, kdo vse bo lahko glasoval za nas. Gledalci lahko glasujejo le za države, ki nastopajo v istem polfinalu kot njihova predstavnica, in polovica "velikih pet" in država gostiteljica, ki so že uvrščeni neposredno v finale. Foto: eurovision.tv
Danska
Maja bo Köbenhavn zaživel v evrovizijskem duhu po zaslugi Emmelie de Forest in njene skladbe Only Teardrops. Foto: EPA
Rezultati žrebanja. Foto: eurovision.tv

Četrtkov večer bodo poleg omenjenih držav zaznamovali še nastopi Norveške, Izraela, Gruzije, Avstrije, Litve, Poljske in Malte. Ob odsotnosti Srbije, Bosne in Hercegovine ter Hrvaške bo tako lahko Slovenija računala v drugem polfinalu na glasove (nam vedno naklonjene) Makedonije, Črna gora pa bo nastopila že v prvem polfinalu.

Končni vrstni red nastopov bodo naknadno določili producenti letošnjega spektakla v sodelovanju z nadzornimi v EBU-ju.

Že dva večera pred tem se bodo v prvem delu prvega polfinala pomerile Švedska, Albanija, Islandija, Rusija, Latvija, Azerbajdžan, Armenija, Estonija; v drugem delu pa Belgija, Madžarska, Moldavija, Črna gora, San Marino, Portugalska, Ukrajina in Nizozemska.

Tehnične podrobnosti
Kot se je izkazalo že večkrat, razdelitev v dva predizbora ni nepomembna podrobnost, saj polfinalistke med seboj odločajo o tem, katerih deset držav se bo prebilo med 25 finalistk. Poleg tega je "ples kroglic" odločil, katerih pet držav, ki so se že neposredno uvrstile v finale - gostiteljica Danska, Francija, Španija, Italija in Velika Britanija, bo s svojimi glasovi prispevalo k usodi v katerem predvečeru. Za eno članico izmed "velikih 5", Nemčijo, pa je že določeno, da bo "iz programskih razlogov" glasovala v drugem predizboru.

V današnjem žrebu je sodelovalo 30 držav. Organizator, Evropska radiotelevizijska zveza EBU, želi "še povečati napetost", kot so zapisali na svoji spletni strani, zato so države predhodno razdelili v šest bobnov, glede na njihove glasovalne navade v zadnjih devetih letih. S tem želijo preprečiti močne regionalne povezave, ko so si države nekdanje Jugoslavije med seboj razdelile najvišje število točk, poznana sta tudi baltiško in skandinavsko "gnezdo".

Za Norveško in Švedsko je bilo že pred žrebanjem znano, v katerem polfinalu bosta nastopili, saj so s tem danski prireditelji želeli pravično razdelili vstopnice za šove med skandinavske narode. Norveški bo v drugem polfinalnem večeru delal družbo tudi predstavnik Izraela. Izrael namreč 6. maja praznuje državni praznik, zato so Izraelci prosili EBU za možnost nastopa v drugem polfinalnem večeru, kar je bilo odobreno.

Prvi polfinale - prvi delDrugi polfinale - prvi del
Švedska Norveška
Albanija Izrael
Islandija Gruzija
Rusija Avstrija
Latvija Litva
Azerbajdžan Poljska
Armenija Malta
Estonija
Prvi polfinale - drugi delDrugi polfinale - drugi del
Belgija Makedonija
Madžarska Finska
Moldavija Irska
Črna gora Romunija
San Marino Slovenija
Portugalska Belorusija
Ukrajina Grčija
Nizozemska Švica