Predstavnica Slovenije je sinoči podobno kot Hrvati, Srbi, Črnogorci, Avstrijci in Ciprčani, ostala brez finalnega nastopa. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Predstavnica Slovenije je sinoči podobno kot Hrvati, Srbi, Črnogorci, Avstrijci in Ciprčani, ostala brez finalnega nastopa. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Hannah
Izpad v polfinalu danes ne predstavlja več katastrofe, saj to izvajalcu ponudi platformo za predstavitev novemu občinstvu. Foto: EPA
Danska: Emmelie de Forest - Only Teardrops
Evrovizija prihodnje leto naj bi ostala na severu Evrope, a vse je še odprto. Foto: EPA
Kdo bo nadomestil Loreen, bo znano v soboto oz. v nedeljo zgodaj zjutraj. Foto: EPA

Akreditacija, na kateri je izpisana beseda Slovenija, je danes magnet za tolažilne besede. "Slovenija je bila oropana finala," nas ustavi Rick Jacobs, dolgoletni spremljevalec evrovizijskega dogajanja in eden izmed 'booking' agentov v priljubljenem zbirališču evrovizijskih ljubiteljev - Euro Caffeju.
To je neke vrste komplement veliko bolj poznanemu Euro Clubu. Je pravi naslov predvsem za tiste delegacije, ki si ne morejo privoščiti plačila cene za promocijski večer v Evroklubu (Euro Club dobiva svoja sredstva od države, op. a.).

Da je res tako, dokazuje sinočnji promocijski večer Makedonije in Bolgarije, kamor sta vpadla albanska predstavnika Adrian Lulgjuraj in Bledar Sejko in prosila, če lahko nastopita. Le minuto pozneje pa je že odmeval Identitet, pojasnjuje Jacobs.

Ameriška zaščitna znamka ni pomagala
Pred dnevi je bila tam tudi Hannah. "Žal mi je za Hannah, ker je profesionalka. To se takoj prepozna, samo ko stopiš v stik z njo," je dejal in dodal: "Vedno se zgodi kakšna Litva in izrine dobre pesmi." Andrius Pojavis je namreč čez celotno pripravljalno fazo končal stavnice med akreditiranimi novinarji v Areni na 16. mestu. Sinoči pa je sledil skok presenečenja.

Prav tako pa je dejal, da izpad v evrovizijskem predizboru danes ne pomeni več katastrofe, marveč je izhodišče za medijski 'push'.
Evrovizija ostaja na severu?
Po sinočnjem večeru pa so vedno glasnejša ugibanja o končni zmagovalki. Potem ko je danska 20-letnica Emmelie de Forest, ki je še pred šestimi meseci delala v eni izmed lokalnih pekarn, z lahkoto napredovala v finale, so upi Dancev, da pripeljejo evrovizijski spektakel čez mejo, še večji.
A bolj kot na Dansko se zdi, da se bo spektakel preselil k sosedom Norvežanom. "Norvežanka ima vse, kar Danki manjka," je bil diplomatski Jacobs. Margaret Berger je namreč na zdajšnjih vajah dokazala, da lahko poleg petja ponudi še spomina vredno prezenco, medtem ko se pri de Forestovi vidijo naučeni gibi, ki pesem potisnejo v sivo cono povprečja, še pravi Jacobs.

Med potencialnimi imeni za zmago z veliko gotovostjo izključuje švedskega predstavnika. "To je pesem za prvo deseterico in ne za zmago," meni Jacobs in prikima, da Švedom ni v interesu ponoviti letošnji finančni zalogaj organizacije. Ob tem pa tudi pripomne: "Švede težko navdušiš za kar koli, razen če obesiš v izložbo napis: 'znižanje'."

Iz Malmöja Klavdija Kopina