Leti leti ogenj, pardon, denar po zraku. Foto: EPA
Leti leti ogenj, pardon, denar po zraku. Foto: EPA
Evrovizija
Stavnice v novinarskem središču zmago nocoj napovedujejo Ukrajini. Foto: MMC RTV SLO/Klavdija Kopina
Žiga Sotlar
Na evrovizijski oder se vrača Žiga Sotlar. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Margaret Berger (Norveška)
Vse kaže, da bo letošnja Evrovizija postala dvoboj med Norveško in ... Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Emmelie de Forest
... dansko predstavnico. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Amandine Bourgeois (Francija)
Tekmovalni del 58. Evrovizije bo s svojim nastopom odprla Francozinja Amandine Bourgeois. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Bonnie Tyler
Evrovizijski oder bo prvič doživel tudi nastop Bonnie Tyler. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Hannah, Maestro, Linda Andrews in Susanne Ørum
Slovenski predstavniki so se poslovili že v prvem polfinalu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Veliki finale je pred vrati. Ugank - razen nastopov predstavnikov držav t. i. "velikih pet" in Švedske - med nastopajočimi je malo. Predstavniki so pokazali bolj ali manj že vse. Čeprav se trudijo iz nastopa v nastop popraviti še tiste najmanjše malenkosti, za katere se jim zdi, da bi jih lahko še izboljšali.

Neposredni prenos izbora si boste lahko ogledali na 1. programu Televizije Slovenija od 21. ure naprej. V živo pa ga bomo spremljali tudi na MMC-ju.

"Za nami je polfinale, kjer smo naredili zelo dober nastop. Vedno pa želiš samo nadgraditi svoj nastop, tako da upamo, da bo finale še uspešneje odplesan. Vsi se pripravljamo. Cele dni smo tu. Generalke so dvakrat na dan na odru, da se čim bolj navadimo nanj in se potem ne zgodi v finalu kakšna nepredvidljiva napaka," je pojasnil letos edini slovenski predstavnik v evrovizijskem finalu, plesalec Žiga Sotlar, ki bo nastopil v eni izmed najbolj mednarodnih ekip letos na izboru ob beloruski predstavnici Alyoni Lanskayi. "Neverjetno je na odru. Ljudje kričijo, zastave vihrajo. Milijoni ljudi gledajo izbor in res je dober občutek, ko se gibaš po odru," je dejal njegov turški soplesalec.

Danska proti Norveški
Na stavnicah še vedno najbolje kaže predstavnicama Danske in Norveške. Predvsem zadnji teden je pokazal, da sta 27-letna Norvežanka Margaret Berger in 20-letna Danka Emmelie de Forest (švedskih korenin, njen oče je Šved, mama Danka) kot noč in dan.

Bergerjeva - sicer drugouvrščena tekmovalka v drugi izdaji norveškega idola leta 2004 - svoj čas na Evroviziji preživlja ali na odru ali pa obkrožena s svojo ekipo. De Forestova v nasprotju z njo brez težav v času med vajami odide iz garderobe med predstavnike sedme sile in oboževalce ter se med njimi zadrži do zadnjega. "Iz nastopa v nastop imam boljši občutek za oder in za izvajanje pesmi. Svoje pa pripomore tudi prisotnost občinstva," je za MMC dejala Danka, ki poudarja, da se bolj kot na oznako favoritinje osredotoča na odločilne tri minute svojega nastopa.

Precej dobre možnosti za visoko uvrstitev pa ima tudi energična Finka Krista Siegfrids. Njen odrski poljub s spremljevalno članico finske ekipe je po četrtkovem polfinalu s pesmijo Marry Me sprožil kar nekaj debate. Finka je takoj po zmagi pohitela iz garderobe v medijsko središče, kjer se je veselila z bližnjimi. Le nekaj ur pozneje pa je že plesala in pela za švedsko pevko Carolo, ki se je ustavila v zaodrju. "Ne vem, s kom se bom poročila. Fant me še ni zaprosil, tako da se bom kaj kmalu poročila kar z nekom iz Malmöja," je v smehu dejala Krista za MMC.

(Nezanesljive) stavnice visoko postavljajo tudi predstavnici Ukrajine in Rusije. Medtem ko pri nastopu Zlate Ognevich izstopa predvsem 2,45-metrski velikan Igor, ki jo prinese na oder, Dina Garipova stavi na minimalizem. Prav k temu so se letos obrnili številni izvajalci v finalu.

Manj je več?
A vseeno ne bo manjkalo najrazličnejše pirotehnike, kjer so se še najbolj 'razbohotili' predstavniki Švedske, Romunije, Armenije, Finske, Danske, Gruzije in Nemčije. Že samo dejstvo, da je izvajalec prišel v finale prek polfinalnega izbora, pomeni, da so za njegov nastop uporabili pirotehnična sredstva desetkrat. Osnovna cena za pirotehniko - brez kakršnih koli drugih posebnih učinkov - znaša 3.450 evrov (v ceno so vključeni stroški, zavarovanje, oblikovanje nastopa, inštalacije ...). Če temu dodate še na primer desetkratno uporabo megle, to nanese še dodatnih 3.500 evrov. Ognjeni kometi, ki so pogosto uporabljeno sredstvo, pa stanejo 4.600 evrov.

A Evrovizija se je letos kljub vsemu izkazala za varčnejšo kot v preteklih letih. Italijan Marco Mangoni je v teh dneh tako strnil misli: "Mislim, da moja pesem sovpada s skromnejšo organizacijo izbora letos. Evropa ne preživlja svojih najboljših let in zato je tu glasba, da z njo dokažemo, da za preživetje potrebujemo le zrak in uho, da prisluhne."

Italijanskemu vzoru je letos sledila še ena izmed predstavnic držav t. i. "velikih pet" - držav, ki vložijo največ denarja v samo izvedbo tekmovanja -, Francija. Amandine Bourgeois stavi vse svoje karte na strast, ki jo lahko prikaže brez dodatnih pripomočkov, saj, kot pravi sama, je njena poprockovska antiljubezenska pesem L'Enfer Et Moi dovolj močna, da zapolni oder. "Če zmagam, vam bom pokazala svoje prsi," je sinoči popestrila v šali svojo 'oglaševalsko' kampanjo Francozinja.

Za podoben koncept so se letos odločili tudi Španci, ki polagajo upe v ESDM. Izmed drugih držav računajo na vokalno izvedbo predvsem Litovci, Belgijci, Estonci, Maltežani, Nizozemci, Madžari, Norvežani in Islandci. "Zelo sem vesel, da so ljudje sprejeli mojo pesem, čeprav jo pojem v madžarščini," je za MMC dejal pevec ByeAlex. Podobno kot on se svojega maternega jezika drži tudi Islandec Eyþór Ingi. "Pesem pojem svoji zaročenki in otrokom, ki so zelo zaznamovali moje življenje, še posebej ko sem dobil svojega prvega otroka in spoznal svojo zaročenko," je o osebni noti pesmi Ég Á Líf spregovoril Islandec. "Ključ je v preprostosti in skromnosti," se je strinjal malteški predstavnik Gianluca.

Glas ali šov?
Poseben šov brez kakršnih koli posebnih pripomočkov pa pripravljajo razigrani Grki. "Naša pesem sploh ne govori o alkoholu, a nas ves čas sprašujejo eno in isto vprašanje, kar nam gre počasi že na živce. Zato smo se po polfinalu malce pošalili in rekli, da so vsi pijanci glasovali za nas," je pojasnil pevec Koza Mostre Elias Kozas.

Belorusi, Azerbajžanci in Irci pa polagajo svoje upe na pevsko-plesne izvedbe. Kot dve posebnosti lahko izpostavimo vokalno in scenografsko posebna nastopa Romunije in Moldavije. "Ne smeš razmišljati o tem, da je breme celotnega nastopa le na tebi. Moraš samo razmišljati, kaj moraš početi v trenutku, ko nastopaš. Kje je kakšna kamera, da jo pravi čas ujameš s pogledom, kaj moraš storiti z očmi. Vsaka beseda je pomembna in vsak občutek. Če razmišljaš o tem, boš hitro pozabil na milijone Evropejcev, ki to gledajo," je pojasnil avtor letošnje moldavske pesmi Pasha Parfeny.

Avtor pesmi O Mie je sicer lani sam nastopil na evrovizijskem odru, letos pa je v ospredju njegova lanska spremljevalna vokalistka Aliona Moon. "Naš nastop je sestavljen iz dveh delov. Najpomembnejši je njen glas, potem pa imamo še nastop, kjer se Aliona dviguje na odru. To je malce težje izpeljati, ker je tehnično zahtevno: ona mora peti in se hkrati dvigati, kar je precej težko, da ohranjaš glas na isti višini, kot je bil."

In tudi letos pridemo do vprašanja, kaj je pomembnejše, glas ali šov? "Mislim, da moj glas doda težo nastopu. Hkrati pa tudi šov. Pa tudi sama ideja, ki je malce filozofska: ljubezen, rojstvo, ponovno rojstvo. Vsi pojmi imajo močen pomen. Pesem ni komercialna, ampak ima močno sporočilo," je o svojem opernem spevu v pesmi It's My Life spregovoril Cezar.

Pa vseeno na Evroviziji ne gre brez najrazličnejših pripomočkov. Cascada se bo tako spuščala po stopnicah, Bonnie Tyler se bo dvigala na odru, Ukrajinko bo prinesel na oder velikan ...

26 držav je pripravljenih. Zmagovalec pa bo samo eden.