Pogledi evrovizijske javnosti so usmerjeni proti glasovalnemu stroju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Pogledi evrovizijske javnosti so usmerjeni proti glasovalnemu stroju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Azerbajdžan: Farid Mammadov - Hold Me
Iz Litve prihajajo vsak dan nove podrobnosti o kupovanju glasov za Azerbajdžan. Njihov predstavnik Farid Mammadov je sicer s pesmijo Hold Me pristal na končnem drugem mestu. Foto: EPA
Ukrajina: Zlata Ognevič - Gravity
Tretje mesto je letos pripadlo Ukrajini oz. pesmi Gravity v izvedbi Zlate Ognevič. Foto: EPA
Nina Žižić
Presenečeni so tudi v Črni gori, saj tudi tam iščejo vzroke, kje so se 'izgubili' nekateri glasovi, za katere se je govorilo, da so njihovi. Duet Who See in Nina Žižić so na koncu pristali na 12. mestu v prvem predizboru. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Amandine Bourgeois
Francozinja Amandine Bourgeois se je med tem opravičila Francozom za 23. mesto, na katerem je pristala na koncu izbora. Priznala je, da je delni krivec njenega neuspeha bilo tudi vneto grlo, s katerim se je spopadala cel teden njenega bivanja v Malmöju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Emmelie de Forest
Zmaga je na koncu odšla v roke Emmelie de Forest, ki je zapela zmagovalno pesem Only Teardrops. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Trenutek, ko se je na velikem zaslonu sredi 'green rooma' letošnje Evrovizije v Malmöju prikazal animirani metulj, obarvan v dansko zastavo, se je zmagovalka Emmelie de Forest začela spraševati: "Kaj?!" In ni bila edina.

Če 20-letna Danka zaradi sreče ni mogla verjeti svojim očem, so nekatere druge evrovizijske delegacije debelo gledale predvsem zaradi presenetljivega podeljevanja evrovizijskih točk. Le nekaj ur po odpeti zmagovalni pesmi 58. Evrovizije Only Teardrops na velikem evrovizijskem odru v Malmöju se je začelo tistih "pet faz žalovanja" (nekateri so se zatekli k zanikanju, drugi so bili jezni, tretji so izražali svojo žalost, četrti sprejeli stanje, kakršno so pokazali rezultati ...), brez katerih ne mine niti televizijski spektakel, ki si ga vsako leto ogleda približno 125 milijonov gledalcev po vsem svetu.

Pravzaprav se je - kot smo že poročali - letošnja zgodba o igrah v ozadju začela razpletati že, ko je litovski portal 15min.lt objavil videoposnetek, kako so njihovi novinarji prišli na sled kupcev evrovizijskih glasov za Azerbajdžan. Zdaj se je oglasil še študent Lawrence J. Liutkus in obtožbe iz anonimnosti okrepil s svojo lastno izkušnjo. Ob tem se je oglasil izvršni nadzornik Evrovizije Jon Ola Sand. "Milijoni gledalcev po Evropi in izvajalci, ki so pustili svoje srce in dušo na svojih nastopih, si zaslužijo poštene in transparentne rezultate," je dejal sinoči Sand.

Kako so si države med sabo razdelile glasove v finalu, lahko preverite na tej povezavi.

Prav tako lahko preverite tudi glasove za prvi in drugi predizbor.

Izvršni nadzornik zatrjuje, da primer še preučujejo: "Rad bi poudaril, da namera teh posameznikov še ni bila razčiščena niti ni jasna povezava med posamezniki v videu in azerbajdžansko delegacijo, izvajalcem in televizijsko postajo Ictimai TV." Ob tem je poudaril, da EBU že deset let sodeluje s podjetjem Digame, ki skrbi za transparentno glasovanje. Digamova platforma je zgrajena tako, da zazna vsakršen poskus t. i. "power-votinga", kjer ljudje ali računalniško vodeni sistemi sistematično glasujejo za posameznega tekmovalca. Na podlagi kriterijev, ki so jih postavili pri EBU-ju in Digame, se tovrstni glasovi ne upoštevajo.

Azerbajdžanska "ničla" Rusiji še naprej odmeva
A glasovi povzročajo težave tudi Azerbajdžancem. Bolje rečeno glasovi, ki jih ni bilo. Po domnevnem kupovanju glasov za Azerbajdžan se je odprla nova debata v isti državi, ko še sam predsednik države Ilham Aliyev ni mogel verjeti, da niso podelili niti točke "bratski" Rusiji.

EBU preučuje tudi ta primer. "EBU ima kot organizator izbora za pesem Evrovizije najprej dolžnost zaščititi svoje člane in nacionalne medije sodelujočih držav (v tem primeru azerbajdžansko Ictimai TV). Verjamemo, da je apolitični duh izbora temelj njegovega uspeha in naredili bomo vse, da bomo to zaščitili," je še dejal Sand. Vsakršen politični pritiski na profesionalne žirije bi lahko odvrnil sodelujoče od neodvisnega ocenjevanja sodelujočih, kar bi bila kršitev evrovizijskih pravil in bi zahtevalo sankcije.

Postavilo se je vprašanje, kaj so posledice, če se izkaže, da je prišlo do kršitev v glasovanju. Oglasil se je predsednik evrovizijske referenčne skupine dr. Frank Dieter Freiling: "Da smo si na jasnem: če se pojavijo potrjeni dokazi, da so bila pravila kršena - vključno s poskusi t. i. 'power votinga' - bomo ukrepali nemudoma, ker je to naša obveza do preostalih članov: zaščititi znamko Evrovizije."

Sand je ob tem zatrdil, da se vsako leto pojavijo govorice o nepravilnostih v glasovanju. "Še posebej letos pa smo začutili, da je čas za korenit spopad s temi govoricami," je dejal Sand.

Kaj se je zgodilo z glasovi?
Pa ne le Azerbajdžanci in Rusi, seznam držav, ki so presenečene nad glasovi, kar nima konca. Nemci, ki so velikopotezno poslali na Evrovizijo Cascado, niso mogli verjeti, da so pristali na repu lestvice, čeprav so jim stavnice še nekaj ur pred samim spektaklom kazale uvrstitev v prvo polovico. Med krivci se je znašla celo kanclerka Angela Merkel.

Še ponosni Danci niso bili med najbolj srečnimi. "Izdali so nas nordijski bratje," je bil naslov prispevka na danskem portalu Metroxpress. "Ko gledate Evrovizijo, je nekaj najbolj običajnega pričakovati, da vam bodo dali sosedje največ glasov. No, namesto Norveške, Švedske ali finske, smo dobili največje število točk iz Slovenije, Srbije in Makedonije," so zapisali danski kolegi.

V središču tudi glasovi za Ukrajino
Romuni so se spravili na "bratsko" Moldavijo in se spraševali, s čim si je ukrajinska predstavnica prislužila njihove simpatije, njihov popoperni 'šokpevec' Cezar pa ne. Podobno kot Romuni so se tudi Črnogorci ukvarjali z Ukrajino. Toda iz drugih razlogov. Črna gora je v prvem polfinalu, v katerem je sodelovala tudi Slovenija, največ točk podelila prav ukrajinski pravljici Gravity. Po neuradnih podatkih portala Analitika je strokovna žirija tako v polfinalu kot v finalu svojih dvanajst točk namenila Ukrajini. A začudenje je bilo veliko, ko Črna gora v finalu ni namenila niti točke Ukrajini, je pa zato podelila svojih dvanajst točk Azerbajdžanu.
Večja transparentnost, ki to ni
Evropa in Kavkaz se tako sprašujeta o transparentnosti evrovizijskega glasovanja. Ta je bil prav letos spremenjen. Po novih pravilih strokovna žirija ocenjuje vse pesmi po točkah (na primer: v "slovenskem" prvem polfinalu je sodelovalo 16 držav, strokovne žirije so nastope ocenile od ena do 16 točk). Prav tako pa so tudi vsi glasovi televovtinga pretvorjeni v točke. Vprašanje, ki se je ob tem postavilo, je, ali bo EBU naredil izbor popolnoma transparenten in razkril vse rezultate - tako televovtinga kot strokovnih žirij iz vsake sodelujoče države.