Srbsko občinstvo so osvojile s pesmijo Ljubav je svuda (Ljubezen je povsod), ki sta jo napisala Marina Tucaković in Saša Milošević Mare. Foto: RTS/S.Sarić
Srbsko občinstvo so osvojile s pesmijo Ljubav je svuda (Ljubezen je povsod), ki sta jo napisala Marina Tucaković in Saša Milošević Mare. Foto: RTS/S.Sarić
Moje 3
Dekleta so se srbski javnosti prikupila že prej, saj so vse tri postale superfinalistke resničnostne oddaje izbiranja glasbenih talentov Prvi glas Srbije. Foto: RTS/S.Sarić

Moje 3 smo postale, ko je Saša Milošević Mare napisal našo pesem za Beovizijo, kjer smo zmagale. Zdaj smo zelo ponosne, da bomo lahko predstavljale Srbijo čez nekaj dni na evrovizijskem odru. Zdi se nam, kot da se poznamo že vse življenje: smo tesne prijateljice. Še naši starši so se spoprijateljili in se podpiramo tako v zasebnem kot v glasbenem življenju. In glasbeni strokovnjaki so si edini v mnenju, da naši glasovi zelo lepo zvenijo skupaj.

Moje 3
V tej oddaji je na koncu slavila 21-letna Mirna Radulović, ki je pokazala, da se dobro znajde v različnih glasbenih zvrsteh. Nevena Božović je stara 18 let, prihaja iz Kosovske Mitrovice in je študentka beograjske fakultete za glasbo. Trojico pa zaokrožuje 19-letna Sara Jovanović, ki je bila rojena v Rimu, tam je tudi odraščala. Foto: RTS/S.Sarić
Moje 3
Mirna je bila velika oboževalka Evrovizije, še preden je nastopila na Beoviziji. Pravi, da je bil izjemen občutek, ko je marca zmagala s Saro in Neveno na Beoviziji. ‘Moja družina je zelo ponosna in srečna. In še ena stvar me veže z Evrovizijo – leta in leta sem pela v tribute skupini Abbe,” je dejala za MMC. Foto: RTS/S.Sarić

Ne moremo reči, da nas nekaj zelo moti, ker se vse trudimo, da bi bile zelo strpne druga do druge in si v pomoč. Ampak se pa najdejo kakšne malenkosti, na primer: Nevena je vedno prva, ki zjutraj vstane, in je pripravljena v trenutku. Sara je tista, ki nas spravi v dobro voljo in je vedno polna energije. Toda njenih "pet minut" se pogosto malo razvleče.

Moje 3
Nevena je svoje prve evrovizijske izkušnje nabirala na tekmovanju mladih evrovizijskih pevcev - Junior Eurovision Song Contest. "Obvestili so me, da sem zdaj edini izvajalec v zgodovini Evrovizije - v vseh teh šestih desetletjih tekmovanja -, ki je predstavljal svojo državo tako na mladinski Evroviziji kot na "veliki" Evroviziji. In zelo sem ponosna na to,” je priznala Nevena za MMC. Hkrati pa je priznala, da jo čaka zdaj še večja odgovornost. Foto: RTS/S.Sarić

Me upamo na nedefiniran faktor X, ki je verjetno dobra harmonija med pesmijo, dobrim petjem, dobrim nastopom na dru in primernimi oblekami. Naredile bomo vse, kar je v naši moči, in verjamemo, da bodo gledalci in žirija to prepoznali in bodo podprli našo skladbo v najboljši mogoči luči.

Moje 3
Hannah in Saro iz Moje 3 pa veže še ena skupna lastnost - obe sta veliki oboževalki Beyoncé. In tudi Sara se je v tem pripravljalnem obdobju udeležila koncerta ameriške pevke - le da je bila sama v množici sredi Beograjske Arene. "Šla sem na njega takoj po koncertu v Amsterdamu. Beyoncé je res enkratna, izjemna pevka in fenomenalna na odru. Občudujem jo in res sem uživala na njenem beograjskem koncertu," je priznala za MMC. Foto: RTS/S.Sarić
Moje 3
Moje 3 po zmagi na Beoviziji. Foto: RTS/S.Sarić

Naša pesem je spodbuda za vse zaljubljence: spominja nas, kako se vsi počutimo malce nenavadno ali zmedeno, ko smo zaljubljeni. Verjamem, da je naša pesem spodbudna in pozitivna, ker je ljubezen lepo čustvo, ki ga ne moremo zatreti.

Moje 3
Srbska delegacija na Evroviziji. Foto: RTS/S.Sarić

Zgodba Mirne Radulović, Nevene Božović in Sare Jovanović se je z zmago na srbskem izboru za pesem Evrovizije – Beoviziji – šele začela. Pevke, ki jih je širša javnost spoznala med njihovim nastopanjem na glasbenem resničnostnem šovu Prvi glas Srbije, so se združile pod imenom Moje 3 prav za nastop na letošnji Evroviziji.

Predstavitve pesmi si lahko ogledate s pomočjo MMC-jevega interaktivnega evrovizijskega zemljevida, ki ga najdete na podstrani Evrovizija 2013.

"Vsem trem je skupno, da je glasba naše življenje. Lahko rečemo, da vse povezuje tudi ljubezen do športa. Amm … Kaj še? Mogoče to, da imamo zelo rade, ko nam profesionalci urejajo pričeske in "stajling". Res uživamo pri maskerju," pravijo dekleta.

Evrovizijsko dogodivščino Hannah lahko spremljate na njenem uradnem profilu na Facebooku ali pa na uradnem profilu na Twitterju.

Zadnje mesece se podrejajo svojemu nastopu na Evroviziji: "Srbija ima res lepo zgodovino na Evroviziji in tokrat bo že sedmič tekmovala kot neodvisna država na izboru. V teh sedmih letih smo osvojili že prvo, tretje in šesto mesto."

Več pa si lahko preberete v pogovoru spodaj.


Vaše izjemne glasove je lahko širša javnost prvič spoznala na resničnostnem glasbenem šovu Prvi glas Srbije. Nato pa so se znova združili za letošnjo Evrovizijo. Kako se je dinamika med vami spremenila od zmage na šovu do Beovizije?
Nevena:
Zdi se, kot da smo na neki način usodno povezane … Že na začetku tekmovanja Prvi glas Srbije so nas izbrali v isto skupino. V superfinalu pa so nas glasovi srbskih gledalcev postavili na prvo, drugo in tretje mesto. Moje 3 smo postale, ko je Saša Milošević Mare napisal našo pesem za Beovizijo, kjer smo zmagale. Zdaj smo zelo ponosne, da bomo lahko predstavljale Srbijo čez nekaj dni na evrovizijskem odru. Zdi se nam, kot da se poznamo že vse življenje: smo tesne prijateljice. Še naši starši so se spoprijateljili in se podpiramo tako v zasebnem kot v glasbenem življenju. In glasbeni strokovnjaki so si edini v mnenju, da naši glasovi zelo lepo zvenijo skupaj.

Kaj se vam je podilo po glavi, ko ste se prvič srečale?
Sara:
Kaj smo si rekle? Če povem po resnici, smo se prav o tem pogovarjale pred nekaj dnevi (smeh). Vse smo si mislile druga o drugi: "O, kako zna tisto dekle dobro peti. Hmm … In še lepa je."

Glede na to, da ste vse tri kot posameznice izjemne pevke: kaj je sprožilo pretvorbo iz treh samostojnih pevk v trio?
Nevena:
Kot sem že na začetku povedala, je bila to ideja avtorja pesmi Saše Miloševića Mare (ki je tudi soavtor zmagovalne evrovizijske pesmi iz leta 2007, ko je slavila Molitva Marije Šerifović, op. a.). On nas je videl kot skupino in za nas napisal Ljubav je svuda. Marina Tucaković je k temu dodala še besedilo in ponudili so nam možnost tekmovanja na Beoviziji, ki ga organizira Radiotelevizija Srbija.
Mirna: Osvojile smo največ glasov gledalcev in zmagale. Zdaj pa imamo možnost, da zastopamo našo državo na tako velikem glasbenem dogodku, kot je Evrovizija.

Če bi se srečale naključno na cesti, mislite, da bi kdaj prepoznale druga v drugi potencial, da bi lahko skupaj pele v skupini?
Nevena:
Verjetno nikoli, ker vse prihajamo iz različnih srbskih mest: Subotica, Beograd in Kosovska Mitrovica. Zato smo zelo hvaležne, da obstajata Prvi glas Srbije in Beovizija, ker smo zaradi tega postale res dobre prijateljice in sodelavke.

Poleg glasbe: kaj vas še povezuje?
Mirna:
Vsem trem je skupno, da je glasba naše življenje. Lahko rečemo, da vse povezuje tudi ljubezen do športa. Amm … Kaj še? Mogoče to, da imamo zelo rade, ko nam profesionalci urejajo pričeske in "stajling". Res uživamo pri maskerju.

Vprašanje za vsako izmed vas: katera stvar vas najbolj moti pri drugih dveh in kaj so tiste najboljše odlike, ki jih spoštujete pri drugih dveh?
Mirna:
Ne moremo reči, da nas nekaj zelo moti, ker se vse trudimo, da bi bile zelo strpne druga do druge in si v pomoč. Ampak se pa najdejo kakšne malenkosti, na primer: Nevena je vedno prva, ki zjutraj vstane, in je pripravljena v trenutku. Sara je tista, ki nas spravi v dobro voljo in je vedno polna energije. Toda njenih "pet minut" se pogosto malo razvleče.
Sara: Mirna pa včasih ne opravičuje svojega imena (smeh).

Ste družba deklet, ki že imajo izkušnje z Evrovizijo - konec koncev je Nevena leta 2007 sodelovala na Evroviziji za mlade in pristala na tretjem mestu - in so oboževalke samega izbora: kako težko je bilo doseči dogovor, kako naj bi bila videti vaša podoba, s katero se predstavljate na Evroviziji?
Nevena:
Evrovizijski analitiki še vedno niso definirali, kaj naredi zmagovalno pesem na Evroviziji - tekmovanju, ki poteka že dobrih šest desetletij. Pravijo, da ni pomembno, kakšna je pesem, nastop, obleka, ognjemeti, blišč ali če so tam požiralci ognja. Toda konec koncev to je tekmovanje pesmi …
Mirna: Me polagamo upe na nedefiniran faktor X, ki je verjetno dobra harmonija med pesmijo, dobrim petjem, dobrim nastopom na odru in primernimi oblekami. Naredile bomo vse, kar je v naši moči in verjamemo, da bodo gledalci in žirija to prepoznali in bodo podprli našo skladbo v najboljši mogoči luči. Konkretno: naš nastop je sestavljen iz plesnih in igralskih delov - ki jih je koreografiral Miloš Paunović - in tudi naše obleke, ki jih je oblikovala Ana Ljubinković, so izjemne.

V Sloveniji imamo "tradicijo", na katero nismo najbolj ponosni, da se vsako leto z vsakim novim izvajalcem, ki potuje na Evrovizijo, pojavi tudi določeno številno negativnih komentarjev. Slišali smo lahko, da ste tudi ve imele nekaj negativnih izkušenj, ko ste zmagale na Beoviziji. Kako ste se spoprijele z njimi?
Mirna:
Imamo to srečo, da smo že od začetka obkrožene z izkušenimi in spoštovanja vrednimi glasbenimi profesionalci iz Srbije in okolice, prav tako pa tudi s strokovnjaki iz RTS-a, ki skrbijo za nas, in to nam veliko pomeni. Ne pazijo le na razvoj naših talentov, ampak so nas tudi naučili, kako se spoprijeti z reakcijami javnosti in kako komunicirati z mediji in oboževalci … Seveda pa se še vedno učimo. Lahko rečemo, da smo zmagovalke Beovizije in bomo zastopale našo državo po svojih najboljših močeh. Glasba pa je veja umetnosti in se ne pričakuje, da bo privabila vse poslušalce po Evropi in po svetu. Toda dokler bodo v večini ljudje, ki imajo radi nas in naše pesmi, je OK.

Podobno kot slovenska predstavnica boste tudi ve širile ljubezen v Malmöju. Kaj je tako posebnega na ljubezni in Evroviziji? Zakaj je ljubezen tako pogosta tema?
Mirna:
Ljubezen je splošna blaginja ljudi po vsem svetu, ne glede na raso, spol, geografski izvor … Je najbolj pogosto omenjena beseda v evrovizijskih besedilih v zadnjih letih. V šali rade zlagamo naslov naše pesmi in lanske lepe pesmi, ki jo je na Evroviziji predstavljal Željko Joksimović: "Nije ljubav stvar – ljubav je svuda." (ali v prevodu: ljubezen ni stvar, ljubezen je povsod).

Kaj vam je najbolj všeč pri vaši pesmi?
Nevena:
Naša pesem je spodbuda za vse zaljubljence: spominja nas, kako se vsi počutimo malce nenavadno ali zmedeno, ko smo zaljubljeni. Verjamem, da je naša pesem spodbudna in pozitivna, ker je ljubezen lepo čustvo, ki ga ne moremo zatreti.

Ko je že ravno nanesla beseda na Joksimovića: Srbija je v preteklih letih na Evroviziji predstavila številne močne glasove: od Joksimovića in Marije Šerifović do Nine prejšnje leto - če omenim le nekatere. Ali vam to dejstvo predstavlja kakšen dodaten pritisk?
Sara:
V prvi vrsti čutimo veliko odgovornost. Srbija ima res lepo zgodovino na Evroviziji in tokrat bo že sedmič tekmovala kot neodvisna država na izboru. V teh sedmih letih smo osvojili že prvo, tretje in šesto mesto. Rade bi ohranile dobro tradicijo uspešnih nastopov Srbije na Evroviziji, zato nosimo breme velike odgovornosti.

Kakšne so vaše ambicije? Se vidite v finalu?
Mirna:
Tako kot vsi pretekli predstavniki Srbije na izboru imamo poden načrt: korak za korakom. Najprej bomo dale vse od sebe, da se uvrstimo v veliki finale, nato pa je vse mogoče.

Je dobra ali slaba stvar, da bo toliko držav nekdanje skupne države nastopilo v prvem predizboru?
Sara:
Kot Jugoslavija smo bili zanimivi Evroviziji, ker smo bili edina komunistična država, ki je nastopala na izboru in enkrat celo zmagali – Riva. Sicer pa je vrstni red držav, ki se bodo predstavile v obeh predizborih letos, določil žreb in nismo imeli priložnosti, da se sami odločimo, v katerem predizboru bi raje nastopili.
Mirna: Všeč nam je dejstvo, da bomo v istem predizboru kot Slovenija, Hrvaška in Makedonija. Spoznale smo vašo prijazno predstavnico Hannah v Amsterdamu in tam smo dobile priložnost, da smo se tudi družile z njo. Zdaj pa vse znane obraze znova srečujemo v Malmöju - tako Hannah kot hrvaške prijatelje iz skupine Klapa s Mora. Skupaj z njimi in z Esmo in Lozanom
bomo čakali na glasove naslednji torek in … naj se najboljše pesmi uvrstijo v veliki finale!

Vse ste glasbeno izobražene in imate bogate izkušnje z nastopi. Toda kot vemo, ima Evrovizija precej velik prag tolerance za najrazličnejše nastope. Kateri po vašem mnenju res nimajo kaj iskati na izboru?
Mirna:
Lepo je, da ima EBU in posledično tudi organizatorji Evrovizije nekatera stroga pravila, ki prepovedujejo sovražni govor, sporočila aktivistov, pretirano goloto, žaljivke in oglase - lani je tako San Marino moral spremeniti naslov in besedilo pesmi Facebook. Letos so lepo prosili švicarske predstavnike, naj spremenijo svoje ime in ne nastopijo v svojih vojaških uniformah.
Sara: Me razumemo, da je na plečih organizatorjev velika odgovornost, ki se morajo paziti, kakšno sporočilo bodo poslali med glasbenim dogodkom, kot je Evrovizija, ki jo gleda več kot 100 milijonov televizijskih gledalcev. Letos je slogan švedskih organizatorjev: We are one, vsi smo isti in moramo biti strpni drug do drugega, kljub našim razlikam.

Kdo so vaši favoriti letos?
Vse v en glas:
Hannah, Klapa s mora, Marco Mengoni, Bonnie Tyler in tako naprej …

Po čem si boste najbolj zapomnile priprave za Evrovizijo?
Mirna:
Po zmagi na Beoviziji, ki je bila zelo pomembna za nas, saj se je tam vse začelo. Velik vtis pa je pustil na nas koncert v Amsterdamu – izjemno mesto in gostitelji. Tam smo preživele dve uri in pol v pogovorih z novinarji z vsega sveta in zvečer smo zapele svojo pesem skupaj z drugimi 25 predstavniki. Precej pa smo uživale tudi na zabavi po koncertu. Čudovita izkušnja.

Kam vas bo vodila pot po Evroviziji?
Sara:
Trenutno smo osredotočene na torkov nastop in nismo zmožne premišljevati o prihodnosti (smeh). Za zdaj vas samo prosimo, da držite pesti za nas in sprejmite naše pozdrave s sporočilom: Ljubezen je povsod.

Moje 3 smo postale, ko je Saša Milošević Mare napisal našo pesem za Beovizijo, kjer smo zmagale. Zdaj smo zelo ponosne, da bomo lahko predstavljale Srbijo čez nekaj dni na evrovizijskem odru. Zdi se nam, kot da se poznamo že vse življenje: smo tesne prijateljice. Še naši starši so se spoprijateljili in se podpiramo tako v zasebnem kot v glasbenem življenju. In glasbeni strokovnjaki so si edini v mnenju, da naši glasovi zelo lepo zvenijo skupaj.

Ne moremo reči, da nas nekaj zelo moti, ker se vse trudimo, da bi bile zelo strpne druga do druge in si v pomoč. Ampak se pa najdejo kakšne malenkosti, na primer: Nevena je vedno prva, ki zjutraj vstane, in je pripravljena v trenutku. Sara je tista, ki nas spravi v dobro voljo in je vedno polna energije. Toda njenih "pet minut" se pogosto malo razvleče.

Me upamo na nedefiniran faktor X, ki je verjetno dobra harmonija med pesmijo, dobrim petjem, dobrim nastopom na dru in primernimi oblekami. Naredile bomo vse, kar je v naši moči, in verjamemo, da bodo gledalci in žirija to prepoznali in bodo podprli našo skladbo v najboljši mogoči luči.

Naša pesem je spodbuda za vse zaljubljence: spominja nas, kako se vsi počutimo malce nenavadno ali zmedeno, ko smo zaljubljeni. Verjamem, da je naša pesem spodbudna in pozitivna, ker je ljubezen lepo čustvo, ki ga ne moremo zatreti.