Zmago Danski je pripela 20-letna Emmelie de Forest. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zmago Danski je pripela 20-letna Emmelie de Forest. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Emmelie de Forest
Evropo so letos prepričale Only Teardrops. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Francija: Amandine Bourgeois - L'enfer Et Moi
Evrovizijo je letos odprla francoska predstavnica Amandine Bourgeois s pesmijo L'enfer Et Moi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Cascada
Promocijske dejavnosti, ki so predstavnicam t. i. 'velikih pet' naložili njihovi člani delegacij, ni bilo dovolj, da bi dosegle resnejši rezultat. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Marco Mengoni iz Zlata Ognjevich
Italijan Marco Mengoni in Ukrajinka z balkanskimi koreninami (ki jih ni znala nikoli prav pojasniti) Zlata Ognjevich. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Tako Nemci kot Gruzijci so si obetali veliko. Če ne že ravno zmage, vsaj odhod v finale. In finančni vložek v želje je bil opazen. Prvi so napadali z nekdanjo veliko klubsko ljubljenko Cascado, drugi s sanjskim duetom med Nodijem Tatišilijem in Sophie Gelovani. Če so še vsi delovali razigrani po nastopih, jih je razigranost popolnoma minila ob slovenskih glasovih, ki jih je sporočil Andrea F.

Natalie Holter je kmalu potem vstala in odkorakala iz 'green rooma'. Mimo nemških novinarjev v garderobi je odvihrala brez besede. Podobno je za kamerami s solzami v očeh v garderobo odkorakala Gelovanijeva.

Gruzijsko 15. mesto in nemško 21. ni bilo dovolj. Podobno slab izkupiček so potegnile tudi druge predstavnice držav t. i. "velikih pet", razen Italije oz. predstave Marca Mengonija z L'Essenziale. Podobno visoko so bili tudi drugi slovenski sosedje v velikem finalu Madžari. "Velika stvar je, če prejmeš dvanajst točk od Nemčije, zato sem bil zelo srečen," je na koncu dejal desetouvrščeni ByeAlex.

"Velikih pet" znova sklonjenih glav
Francozi so odkrito priznali, da so razočarani. Tvegali so, ponudili nekaj drugačnega, a niti izjemen glas Amandine Bourgeois in neklasična ljubezenska balada L'enfer Et Moi ni bila dovolj. Plavolasa pevka je sicer v primerjavi s kolegicama - Holterjevo in Tylerjevo - z nasmeškom na obrazu priznavala poraz, a hkrati poudarjala pomen gesla tekmovanja "We are one". "Samo pela sem pesem, ki jo rada pojem," je poudarila Francozinja za MMC.

Bonnie srečna, da ni bila zadnja
Veliko manj gostobesedna je bila ob tem 61-letna legenda Bonnie Tyler, za katero se je v zadnjem tednu zdelo, da bolj kot ona Evrovizijo ta potrebuje njo. "Uživala sem. Bilo je električno," je svoje doživetje na Evroviziji za MMC opisala Tylerjeva, nadvse srečna, ker ni pristala na končnem zadnjem mestu. To je pripadlo sicer sosedom Ircem, ki znova niso imeli najsrečnejše roke pri izboru, saj Ryan Dolan in mišičnjaki na tolkalih niso bili dovolj.

Veliko več sreče je bilo v preostalih delegacijah. Malta se je z Gianluco veselila, kot da je osvojila tekmovanje. Podobno tudi Grki, ki pa včeraj v garderobi niso tako veselo prepevali kot ob uvrstitvi v finale. Ukrajinci in Rusi so bili veseli, kot da bi dosegli še kaj več kot tretje in peto mesto. "Sploh nisem razočarana: super zadovoljna sem s četrtim mestom," je bila odkrita nasmejana Norvežanka Margaret Berger v ozadju. Ta se je pridružila energični Finki, ki je niti končno 24. mesto ni vrglo iz pogona, saj je poudarjala, da je dosegla svoje.

Slovensko zastopstvo v finalu Evrovizije
V finalu pa se je še kako poznala odsotnost balkanskih držav. Slovenija je imela svojega edinega zastopnika na odru v plesalcu Žigi Sotlarju, ki je nastopal pod belorusko zastavo. "Trema v finalu je še vedno prisotna. Morda malo manj, ker smo prestali vse vaje in generalke, ampak ko se zaveš, da gre za finale in da toliko več ljudi gleda, je res fantastično," je strnil svoje misli Sotlar.

O fantastičnih občutkih se je sinoči lahko prepričala predvsem danska predstavnica, za katero pa se je pozneje na tiskovni konferenci izkazalo, da je kljub vsemu le 20-letno srečno dekle, in ne robot za odgovarjanje na vprašanja po verjetno eni izmed največjih prelomnic v njenem življenju. Danci so že pred vstopom v dvorano poudarjali, da računajo tudi na glasove vzhodne Evrope, k čemur naj bi jim pomagal etnozvok, ki ga nosi v sebi Only Teardrops. "Res upam, da bo ta pesem združila celo Evropo," je sklenila sinoči De Forestova.

Čez most na Dansko
Evrovizijski cirkus se tako zdaj seli v sosednjo Dansko. Ob sinočnjem vprašanju sedme sile, ali si Danci sploh lahko privoščijo tak spektakel in kje ga bodo gostili, je odgovorni z danske radiotelevizije sporočil le, da bo ime kraja, kjer bo potekala 59. Evrovizija, znan v dveh do treh mesecih.

Utrip 58. Evrovizije smo zbrali v spodnjem videu z izjavami vseh ključnih akterjev.