Švedska je v soboto slavila precej prepričljivo. Druga je bila Rusija, tretja pa Italija. Foto: Reuters
Švedska je v soboto slavila precej prepričljivo. Druga je bila Rusija, tretja pa Italija. Foto: Reuters
Maraaya
Naša predstavnika sta se bolje odrezala po glasovih strokovnih žirij. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Il Volo, Italija
Il Volo - več kot prepričljivi zmagovalci televotinga. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Maraaya z zmagovalcem Evrovizije 2015. Foto: Maraaya Facebook

Kakšnih večjih razlik med deseterico televotinga in končno deseterico sicer ni (razen da poslušalci očitno res niso marali osmouvrščene Norveške, ki so jo postavili šele na 17. mesto, žirije pa ne Albanije in Armenije), je pa vrstni red malce pomešan.

Po glasovih evropskega občinstva je tako res prepričljivo slavila Italija (366), sledi Rusija (286), tik za njo pa Švedska (279). Na četrtem oz. petem mestu sta Belgija in Estonija, Slovenija pa je po glasovih ljudstva na 19. mestu, torej pet nižje kot v končni razvrstitvi. Povedano po domače: Here for you je očitno precej bolj navdušila strokovne žirije kot poslušalce same. Duo Maraaya sta sicer danes sporočila, da je pesem po evropskih radijskih postajah četrta najbolj predvajana pesem z Evrovizije in da sta prišla med sto najbolj prodajanih pesmi na svetu (tega zadnjega podatka nismo mogli potrditi).


Rezultati televotinga:
1. Italija – 366
2. Rusija – 286
3. Švedska – 279
4. Belgija – 195
5. Estonija – 144
6. Avstralija – 132
7. Izrael – 104
8. Latvija – 100
9. Albanija – 93
10. Srbija – 86

In kako je glasovala Slovenija? Strokovna žirija v postavi Tinkara Kovač, Miha Gorše, Sandra Feketija, Alex Volasko in Andrej Šifrer ima očitno kar precej drugačen okus od slovenskih poslušalcev. Tako so na prvo mesto prepričljivo postavili Latvijo, na drugo Švedsko, na tretje Norveško, na četrto Ciper, na peto pa Črno goro. Vrstni red pri telefonskem glasovanju slovenskih poslušalcev in gledalcev pa je bil: 1. Srbija, 2. Italija, 3. Črna gora, 4. Albanija, 5. Švedska. Skupni vrstni red pa: 1. Švedska, 2. Črna gora, 3. Italija, 4. Latvija, 5. Srbija.

Zanimivo je, da so italijanski Il Volo tudi na San Remu slavili po telefonskem glasovanju, medtem ko žirije tudi tam niso prepričali. Enako v soboto na Evroviziji.


Evrovizijo spremljal vsak drugi Slovenec
Podatki gledanosti, ki jih za RTV Slovenija pripravlja AGB Nielsen Media Research, kažejo, da so bili prenosi vseh treh evrovizijskih večerov občutno bolje gledani kot lani. Vsaj del velikega evrovizijskega finala si je ogledal kar vsak drugi Slovenec oz. 904.400 različnih posameznikov. Največ gledalcev je veliki finale spremljalo ob 21.24, v času nastopa Maraaye, in sicer kar 29,8 % ali 582.900 gledalcev, starih nad štiri leta, oz. 64 % delež vseh gledalcev v času prenosa.


Heroes vs. Lovers on the Sun

Kljub prepričljivi zmagi Švedske pa gre nekaterim zmagovalna pesem - Heroes v izvedbi Månsa Zelmerlöwa - še vedno v nos. Če pustimo ob strani okuse in očitke o generičnosti, je malce resnejša obtožba, da gre praktično za plagiat uspešnice Davida Guette, Lovers on the Sun (ali je to res, presodite sami s poslušanjem spodnjega posnetka). Med tistimi, ki poraza nista sprejela najbolje, sta tako tudi predstavnika San Marina, ki sta sicer izpadla že v četrtkovem polfinalu.

"Zakaj poslušam Lovers on the sun Davida Guette? Aja, čakajte, to ni ta pesem #Heroes #SWE #Evrovizija2015#buildingbridges," je na Twitterju med nastopom Zelmerlöwa zapisal Michele Perniola, sicer nekdanji zmagovalec otroške Evrovizije. Očitno se je sicer nekdo z njim pozneje malce pogovoril, ker sledil je še tvit: "Heeeeej, ljudje, samo šala je bila. Res obožujem njegovo pesem! Res."

Za komentar so novinarji na Dunaju seveda vprašali tudi osumljenca samega, ki pa je na vprašanje, ali ne gre za preveč podobni pesmi, odgovoril takole: "Mislim, da ne, ne. O tem smo se že malo prej pogovarjali in mislim, da nista enaki. Morda so sicer deli pred refrenom podobni, ampak če analizirate tone, mislim, da ne boste našli dveh zaporednih tonov, ki bi bili enaki, zato to ne more biti plagiatorstvo. Mi je pa žal, da se Pernioli to zdi."

Podobnih razprav je bilo v dneh po Månsovi zmagi kar nekaj in čeprav je bil nekakšen zaključek večine, da je slog pesmi in celo vokal zelo podoben Guettovi, pa vseeno ne gre za plagiat. Švedovi podporniki so tudi pohiteli povedat, da je bila Guettova pesem napisana leta 2014, Månsova pa že 2013 (a nikdar izdana), a tudi tu si niso vsi enotni glede tega, kdaj je bila melodija sama napisana. Stvar interpretacije torej. Je pa res, da je v Heroes čutiti tudi kar precej vpliva švedskega didžeja Aviciija, ki je imel prste vmes tudi prav pri Lovers on the Sun.

MESTODRŽAVA (izvajalec in pesem)ŠT. TOČKMESTODRŽAVA (izvajalec in pesem)ŠT. TOČK
1.Švedska: Måns Zelmerlöw - Heroes36514.Slovenija: Maraaya - Here for You39
2.Rusija: Polina Gagarina - A Million Voices30315.Romunija: Voltaj - De la capat (All over Again)35
3.Italija: Il Volo - Grande amore29216.Armenija: Genealogy - Face the Shadow34
4.Belgija: Loic Nottet - Rhythm Inside21717.Albanija: Elhaida Dani - I'm Alive34
5.Avstralija: Guy Sebastian - Tonight Again19618.Litva: Monika Linkyte & Vaidas Baumila - This Time30
6.Latvija: Aminata - Love Injected18619.Grčija: Maria Elena Kyriakou - One Last Breath 23
7.Estonija: Elina Born & Stig Rästa - Goodbye to Yesterday10620.Madžarska: Boggie - Wars for Nothing19
8.Norveška: Mørland & Debrah Scarlett - A Monster Like Me10221.Španija: Edurne - Amanecer15
9.Izrael: Nadav Guedj - Golden Boy9722.Ciper: John Karayiannis - One Thing I Should Have Done11
10.Srbija: Bojana Stamenov - Beauty Never Lies5323.Poljska: Monika Kuszynska - In the Name of Love10
11.Gruzija: Nina Sublatti - Warrior5124.Velika Britanija: Electro Velvet - Still in Love with You5
12.Azerbajdžan: Elnur Husejnov - Hour of the Wolf4925.Francija: Lisa Angell - N'oubliez pas4
13.Črna Gora: Knez - Adio4426.Nemčija: Ann Sophie - Black Smoke0
.Avstrija: The Makemakes - I Am Yours 0