Za videz slovenske delegacije je poskrbela oblikovalka Vesna Mirtelj, manjkale pa niso niti slušalke. Foto: Facebook Maraaya
Za videz slovenske delegacije je poskrbela oblikovalka Vesna Mirtelj, manjkale pa niso niti slušalke. Foto: Facebook Maraaya
Maraaya bosta evrovizijsko občinstvo skušala osvojiti s skladbo Here for you. Foto: Maraaya Facebook
Maraaya med oboževalci. Foto: Andres Putting/EBU
Slovenska ekipa nekaj trenutkov, preden je stopila na rdečo preprogo. Foto: Facebook Maraaya
Naj se zabava začne ... Foto: MMC RTV SLO/Klavdija Kopina
Odprtje evrovizijske vasi

Vseh 40 delegacij se je sprehodilo po 200 metrov dolgi rdeči preprogi do dunajske mestne palače, kjer jih je sprejel dunajski župan.

Slovenska delegacija z Maraayo (Marjetko in Raayem) na čelu, na galaodprtju so seveda tudi violinistka Lara Balodis Slekovec in spremljevalne vokalistke Nika Zorjan, Manca Špik in Karin Zemljič, se je predstavila 19.

Za videz slovenske ekipe je poskrbela oblikovalka Vesna Mirtelj, celotna slovenska delegacija pa se je na rdečo preprogo odpravila z nepogrešljivimi slušalkami, ki so postale zaščitni znak slovenskega predstavnika.

Pričakovanja pred polfinalnim nastopom so velika, uvrstitev v finale pa se zdi dvojcu, kot sta glasbenika dejala med zadnjo uradno vajo pred odhodom, zelo mogoča.

Prva je na rdečo preprogo stopila lanska evrovizijska zmagovalka Conchita Wurst, ki je Avstriji prinesla zmago s skladbo Rise like a Phoenix.

Po sprejemu v mestni palači se bodo delegacije odpravile v EuroClub, kjer se bodo skupaj z oboževalci pozabavali na zabavi Dobrodošli v Avstrijo.

V ponedeljek, 18. maja, ob 9.30 bomo v MMC-jevi klepetalnici gostili člana skupine sestre Tomaža Miheliča in Mirana Cvetka, predsednik Kluba ljubiteljev Evrovizijske popevke OGAE.

Vsi v evrovizijsko vas
Evrovizijska vas, ki je v središču mesta pred dunajsko mestno hišo, bo stičišče evrovizijskih navdušencev z vseh koncev sveta od 17. do 23. maja. Dnevno v vasi pričakujejo okrog 10.000 ljudi.

Kot je dejal generalni direktor avstrijske javne televizije ORF Alexander Wrabetz, so s trgom pred mestno hišo izbrali idealno prizorišče, na katerem se bodo v finalnem tednu izbora za Pesem Evrovizije srečevali navijači, domačini in gostje z vsega sveta.

Evrovizijska vas je med drugim priložnost tudi za vse tiste, ki jim ne bo uspelo zagotoviti vstopnic za dvorano Stadthalle. Tukaj bodo lahko spremljali prenose obeh polfinalnih izborov in finala, poleg tega bodo na trgu potekali različni tematski večeri, program za družine in koncerti glasbenikov iz sodelujočih držav. Ves teden bodo potekale tudi zabave pod geslom Pozdravljen, Dunaj, dobrodošla, Evropa!.

Dunajska evrovizijska vas je največja v zgodovini glasbenega tekmovanja, zanimivo pa je tudi, da se bodo vse sodelujoče države predstavljale ves teden v paviljonih.

Slovenija v drugem polfinalu
Avstrija si želi, da bi jubilejna 60. Evrovizija izzvenela kot svetovljanski dogodek strpnosti, sprejemanja in raznolikosti. Avstrijci so si za geslo izbrali misel Gradimo mostove. Z mostovi želijo povezovati države, jezike, kulture, generacije in različne poglede na svet, pa tudi tradicijo z inovacijami. Na ta način želijo nadaljevati pot njihove lanske zmagovalke Conchite Wurst.

Letošnja Evrovizija se bo s prvim polfinalom, na katerem bodo nastopili predstavniki 16 držav, začela 19. maja. Na drugem polfinalnem izboru 21. maja se bo predstavilo 17 držav, tudi Slovenija. Veliki dan za ljubitelje tega šova pa bo v soboto, 23. maja. Takrat se bo predstavilo 20 nastopajočih, ki so napredovali iz polfinalov, velikih pet, ki največ prispevajo v evrovizijski proračun - Velika Britanija, Francija, Italija, Španija in Nemčija -, lanska zmagovalka Avstrija ter Avstralija, ki bo na tekmovanju za pesem Evrovizije letos sodelovala prvič.

V Stadthalle bodo izvajalci nastopili na 44 metrov širokem odru v obliki očesa, sestavljenem iz 1288 mini zaslonov. Večere bodo povezovale voditeljice Mirjam Weichselbraun, Arabella Kiesbauer in Alice Tumler, pomembno vlogo bo imela tudi Conchita Wurst. Poleg tega, da bo zapela svojo zmagovalno pesem Rise Like A Phoenix, bo poročala iz zaodrja oziroma zelene sobe, kjer bodo zbrani vsi nastopajoči.

Fotoutrinke z rdeče preproge (foto: Andres Putting/EBU) si lahko pogledate spodaj, v priloženem videoprispevku pa lahko pogledate, kakšno je vzdušje na Dunaju pred velikim dogodkom.

Odprtje evrovizijske vasi