Evrovizija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 85 glasov Ocenite to novico!
Lea Sirk bo na oder finala 63. izbora za pesem Evrovizije stopila pod zaporedno številko 3. Tik za predstavnikom Ukrajine in predstavnikoma Španije. Foto: David Lotrič
Sirkova je do zadnjega trepetala za uvrstitev v finale, saj so ovojnico s Slovenijo razkrili kot deveto. Foto: David Lotrič
Vrstni red nastopov v finalu 63. izbora za pesem Evrovizije:
 
1. Ukrajina
2. Španija
3. Slovenija
4. Litva
5. Avstrija
6. Estonija
7. Norveška
8. Portugalska
9. Velika Britanija
10. Srbija
11. Nemčija
12. Albanija
13. Francija
14. Češka
15. Danska
16. Avstralija
17. Finska
18. Bolgarija
19. Moldavija
20. Švedska
21. Madžarska
22. Izrael
23. Nizozemska
24. Irska
25. Ciper
26. Italija
28-letnica je požela v Lizboni številne simpatije še pred nastopom v drugem predizboru. Foto: David Lotrič

Dodaj v

Foto in video: Številka 3! Lea Sirk med prvimi na odru finala Evrovizije.

Sirkova priborila Sloveniji nov nastop v finalu Evrovizije
11. maj 2018 ob 06:56
Lizbona - MMC RTV SLO

Lea Sirk je peta slovenska predstavnica, ki se ji je od leta 2004, ko so na Evroviziji (spet) uvedli sistem predizborov, uspelo uvrstiti med finaliste izbora. Pesem Hvala, ne! bomo v finalu slišali pod zaporedno številko 3.

Napovedi oboževalcev, sedme sile in sopotnikov izbora v Lizboni so se uresničile - v deveti ovojnici je pisalo Slovenija. In le nekaj ur pred nastopom Sirkove v predizboru so se začenjale spreminjati tudi njene možnosti na stavnicah - Slovenija je preskočila svoje konkurente kot za šalo. "Občutki so dobri. Bili smo prepričani, da ne bo šlo, ker so bili že pri koncu z razglasitvijo držav, ampak zgodilo se je. In jutri je treba zgodaj vstati in delati naprej," je dejala Sirkova za MMC, takoj ko je prišla iz 'green rooma' nazaj v garderobo, od koder jo je pot že vodila v tiskovno središče, kjer jo je čakalo še srečanje s sedmo silo in žrebanje, v katerem delu finala bo nastopila.


Povezovalec tiskovne konference Pedro Penim je še enkrat poudaril lastnost, zaradi katere je Sirkova med svojim evrovizijskim ciklusom nabirala simpatije tako oboževalcev kot novinarjev - iskrenost. Ta ji je nakopala tudi nekaj dodatnih vprašanj, kot recimo, zakaj ne mara svoje pesmi, s katero je zmagala na Emi. "Ne gre za to, da ne maram svoje pesmi. Napisala sem jo v desetih minutah, zato je takšna, kot je. Ves čas se ponavlja. Oh, dajte, no ... Ne morem se lagati. Napisala sem jo v desetih minutah, preden sem jo poslala na nacionalni izbor," je povedala Sirkova, preden jo je zmotil povezovalec z besedami, da ji ni nič všeč - od pesmi do barve las. Toda na koncu je sklenila v svojem slogu: "Rada imam svojo pesem, ampak res se veselim, da napišem novo (smeh), ki bo: Hvala, ja!"

Tudi sama uvrstitev v finale ji je prej kot uresničitev sanj pomenila nagrado za dobro opravljeno delo. "To, če človek sanja, sanja zato, da pošlje v našo domovino neko potrditev. Jaz sem svoje naredila na odru. Šla sem na polno in če moram to še enkrat ponoviti, bom ponovila. Sem pa svoje želje izpolnila že na prvi vaji, ko sem občutila ta oder," je povedala po tiskovni konferenci Sirkova.

Dogajanje iz zakulisja Evrovizije lahko spremljate na MMC-jevih družbenih omrežjih Instagram in Facebook. Ter tudi na valovih Vala 202 in dnevnoinformativnih oddajah Televizije Slovenija.


Ampak 28-letna pevka je dobitno kombinacijo iz Eme skupaj s plesalkami Karin Putrih, Tajdo Kožamelj, Veroniko Škrlj in Anjo Möderndorfer (za koreografijo je poskrbel Erik Bukovnik) ter spremljevalno pevko Karin Zemljič uspešno preslikala na veliki evrovizijski oder. Ji odvzela okvirje, dodala premor, s katerim je v predizboru prebudila (sicer ne čisto polno) areno Altice. In z uvrstitvijo v finale pustila za sabo države, kot so Rusija, Poljska in Romunija.

"To je bilo tudi meni nenavadno. Ko so na koncu razglašali države in je bilo še toliko močnih držav zunaj, se mi je zdelo nemogoče, da bi nas poklicali. Ampak videti je, da jih je prepričala naša izvedba, mogoče je ta naša tišina v pesmi naredila svoje, ali pa jim je bila všeč nenavadna pesem in je prišel v zlato sredino pri žiriji in ljudeh, kar je bilo dovolj, da se je pesem uvrstila naprej," je razmišljala Sirkova.

Hkrati se je z uvrstitvijo v finale znašla za isto mizo kot nekdanji zmagovalec Evrovizije Alexander Rybak in drugouvrščeni z Evrovizije leta 2014 - ko je Sirkova nastopala na Evroviziji v vlogi spremljevalne pevke Tinkare Kovač - Waylon (takrat še kot del The Common Linnets). "Jaz jih kar buljim (smeh). Zdi se mi nemogoče, da sedim zraven takšnih ljudi. Po drugi strani vem, da je vsak izmed nas prišel predstavljat pesem, svoj novi izdelek, zato da dobi neko promocijo in je potem lažje," je še povedala Sirkova.

Slovensko predstavnico na Evroviziji že danes čaka nov veliki preizkus - nastop na generalki, ki ga bo ocenjevala žirija. In jutri veliki finale.

Kako je potekal dan slovenske finalistke na 63. izboru za pesem Evrovizije, si lahko pogledate spodaj.

K. K., Iz Lizbone Klavdija Kopina, foto: David Lotrič
Prijavi napako
Komentarji
cene vols
# 11.05.2018 ob 07:28
Iz povprečnega komada je naredila vrhunski nastop. Že dolgo kakšen naš ni tako suvereno zavzel evrovizijski oder. Karizma Lee je res opazna. Bravo.
oknab
# 11.05.2018 ob 07:38
Čestitam!Tako kot v večini podobnih primerov je tudi ob tem slovenskem uspehu večina ljudi slabe volje.
caree
# 11.05.2018 ob 07:01
Simpatičen nastopv včeraj #HVALANE
Nikec3
# 11.05.2018 ob 07:01
Napisala sem jo v desetih minutah, zato je takšna, kot je. Ves čas se ponavlja.

V desetih minutah si napisala besedilo, ne pa pesmi. V tako produkcijo je vloženih stotine ur dela. Malo spoštovanja do producenta Lea. :)
samy joe
# 11.05.2018 ob 07:25
To punce!! Gremo na zmago.
enapi
# 11.05.2018 ob 07:06
Čestitke
Voly
# 11.05.2018 ob 08:24
Pesem res ni nič posebnega, je pa zato Lea! Pozitivna energija kar sije iz nje, glas ima zelo dober in lahko zapoje vsako pesem, To se je videlo v lanskoletni oddaji "Znan obraz ima svoj glas", kjer je "razturala" in bi morala biti zmagovalka, potem je pa zmagal Sešek, ki ji ne seže do kolen!
Luka Novak
# 11.05.2018 ob 07:33
Lea in ekipa čestitke !

Razglasitev se poslušal včeraj zvečer v avtu, sopotnik je pri 7. finalistu rekel "ne bomo šli naprej", jaz sem odvrni "počakajmo, še trije so" .. in med njimi je Hvala Bogu bila tudi Slovenija.

Kar sem slišal/poslušal refrene po razglasitvi, mislim ima Slovenija dobro predstavnico, pesmi pa so zelo barvite (metal, balade ..).
mattyy
# 11.05.2018 ob 08:17
Bravo Lea. Vsaka ti čast.
mikiau
# 11.05.2018 ob 08:20
Mater kak je folk naiven ,,,,zmanjkalo muzike, haha
Drncl
# 11.05.2018 ob 07:52
Njenega nastopa sploh nimate celega v video. Vrezano tam, ko naj bi "zmanjkalo elektrike". Očitno tudi nekdo drug ni razumel te fore, je mislil, da je tam že konec...
Druga Švica
# 11.05.2018 ob 07:36
10 držav iz vzhodne Evrope in 10 iz zahodne. Žirija očitno gleda tudi na "geografske kvote".
cene vols
# 11.05.2018 ob 11:10
In en velik PLUS ker je pela v slovenščini in dokazala, da se da tudi s slovenskim jezikom priti v finale. Lani Omar Naber s tisto patetiko po angleško ni nikogar prepričal.
pobic_17
# 11.05.2018 ob 08:43
Sploh se ne zavedate kaksen dosezek je uspel Lei. Mi kot mala drzava moramo na stavnicah kotirati res visoko, ce sploh zelimo v finale, Lea je bila v tednu pred nastopom predzadnja, nato pa rasturala in s svojo energijo odsla v finale. Nastop je bil res vrhunski.
totijosipborz
# 11.05.2018 ob 07:05
A, zdaj pa vse skupaj dobi en velik smisel. :)
qwertz
# 11.05.2018 ob 07:55
@Binder Dandet... velika večina 'velikih komadov' je nastala v 10 minutah. V tej zvrsti glasbe skoraj 100% velja pravilo : bolj ko popravljaš več škode narediš.
ice queen
# 11.05.2018 ob 08:53
Dokaz kaj vse lahko človek doseže z pozitivno energijo in dobro voljo. Čestitke!
Lep dan vsem
Mr.Blobby
# 11.05.2018 ob 08:43
PlanetOfTheApes: zakaj pišeš neumnosti??

Npr. Dunaj je namenil za ESC 11,7 milijona € in SAMO z nočitvami tujih gostov ustvaril promet 15 milijonov €. Kje pa je še ves ostali denar turistov, ki so ga pustili v mestu (hrana, itd.) Če se prav spomnim so Avstrijci ZASLUŽILI tisto leto več denarja, kot so ga vložili. Torej ,če sklepam iz jabno znanih številk bilance, je ESC odličen biznis za državo...
medic
# 11.05.2018 ob 08:29
BRAVO.... ČESTITKE.... vsi vi nergači se pa zdaj nekam zaletite!!!!
jakosol
# 11.05.2018 ob 09:15
To je nekaj novega za naše predstavnike. Ponavadi smo skozi tekmovanje padali, letos pa se dvigamo. Npr. Maraaya je pred 3 leti na začetku zelo visoko kotirala (top 5), nato pa tudi zaradi povprečnega odrskega nastopa končala na 14. mestu. Eurosong je pač zelo posebno tekmovanje, kjer je kvaliteta glasbe v ozadju. Zelo pomemben je odrski nastop, da izstopaš iz povprečja. Tudi večina zmagovalcev je imela še neko okoliščino, ki jih je delala posebne. Naši so zelo dobro izkoristili to foro s tišino, ki je bila zelo prepričljivo odigrana in je večino publike, ki ni vedela ozadja, zagotovo zavedla in dosegla svoj namen. Morda bodo to uporabili tudi v finalu, a zagotovo ne bo več takšnega učinka. Sirkova je dokazala, da je odlična izvajalka, ki iz nastopa potegne maksimum. Če bi v bodoče imeli ob takem izvajalcu še odlično pesem, bi bila to kombinacija za vrhunsko uvrstitev, čeprav osebno ne verjamem, da bom kdaj doživel slovensko zmago.
smradulja
# 11.05.2018 ob 08:12
Bog ne daj, da bomo uspešni. Potem bo nacionalka našla smisel vsakoletnega trošenja našega denarja za tole bedarijo.

Še vsakič ga je, ne glede na uspešnost.
ginza
# 11.05.2018 ob 09:54
Čeprav nisem navdušena nad to pesmijo, pa je Lea v primerjavi z ostalimi pevci včeraj bila najbolj suverena v samem petju in nastopu, moram priznati. Vsi ostali so fušali, da so me ušesa bolela, zraven pa se nekaj silili biti zanimivi, ampak je izpadlo vse tako izumetničeno in nenaravno.
sv
# 11.05.2018 ob 08:30
Čestitke.
Jarik
# 11.05.2018 ob 08:24
Kar sem napovedal se je uresničilo.
ČESTITAM LEA !
esid
# 11.05.2018 ob 11:07
nisem gledal... šel ses ravnokar na tubo pogledat posnetek in morm rečt da je zgledal kr vredu... če je bil tist premor zrežiran je ispadlo dobr, če pa ni bil in je dejansko zmrznl, potem pa kapo dol ker je super rešla... lp
peroaroma
# 11.05.2018 ob 09:46
končno bomo enkrat lahko spet čakali na glasove žirij in Slovenia 12 points
Jazst2
# 11.05.2018 ob 09:21
Ne maram evrosonga. Nikakor mi ni všeč. Eno samo afnanje in spakovanje...

Ampak Lea je tako sproščena, da je prav simpatična. in to jo dela drugačno od vseh afen na evroviziji. čisto nekaj drugega.
pobic_17
# 11.05.2018 ob 08:49
Logicno, da je organizacija ESCa velik biznis in da se na koncu veliko zasluzi. Logika nekaterih je ocitno, da drzave ze 50 let gostijo Evrovizijo, da gredo sami sebi v minus.
kingeston
# 11.05.2018 ob 08:49
čestitke!
rarock
# 11.05.2018 ob 12:09
@Morrgenstern, pa a nisi ti bolj za skoke. Glej tole včeri je blo nekaj takega, kakor da bi mel en skakalc iz slabe skakalne države, ki je zmer zanič, pa bi mel še ful slab veter, pa bi vseeno na novoletni premagal v dvoboju enga Morgensterna v njegovih skakalnih časih alpa enga iz Top10 in se uvrstil v finale.
jazočka
# 11.05.2018 ob 11:31
Čestitam Lei, plesalkam in vsem ostalim, ki so pomagali pesmi Hvala,ne! na poti do Evrovizije in posledično do finala!
Zahvaljujem se vam za vrhunski nastop, ki je po mojem skromnem mnenju eden izmed najboljših nastopov na Evro odrih naših predstavnikov in letošnjem Evrosongu. Pesem je zame celostno vrhunska, moderna, ima svoj stil, Lea je samozavestna, odločna, oddaja pravo energijo, plesalke fenomenalne. Všeč mi je, da pevka poleg petja, še pleše, ter da pesem stopnjuje ritem in da je udarna. Prav tako mi je bila všeč prekinitev. Vse te malenkosti združujejo pesem v pravo celostno podobo, ki mora biti predstavljena na takšnem odru. Pesem je nekaj posebnega. To so prepoznali tudi tuji gledalci. Škoda, da je pesem že 3. po vrsti, po mojem bi morala biti v sredini ali proti koncu, da malo poživi prireditev in gledalce.
Ljudje smo si različni, vsak ima svoje mnenje, vendar pesem predstavlja našo malo državo v svetu in prav ponosni smo lahko na letošnjo pesem in izvedbo!

Zato punce odločno in samozavestno naprej!! Imate veliko podporo!

Bravo Lea in vsaka čast!!! Za nas si že zmagovalka!!
rarock
# 11.05.2018 ob 09:49
ČE ne drugega so punce dokazale, kaj pomeni verjeti vase in in ne odnehat in bolj ko si jih vsi dol tunkali, bolj so potem dobro nastopile. Mogoče se je s tem poudarjanjem stavnic zgodila tudi večja sproščenost in trma, nekako kot pogosto v športu, da so naši na velikih tekmah dobri takrat, ko se ne pričakuje veliko ali so npr po prvem teku slabi .
fuko
# 11.05.2018 ob 09:12
Bravp punce, carice ste!
Bono
# 11.05.2018 ob 08:59
Židinja dobro, da je zdržala do konca nastopa...

Nadležno do amena...
MiD
# 11.05.2018 ob 07:44
p.s.: Je pares, da tudi nobena od ostalih sklad ni bila boljša.
kenzo01
# 11.05.2018 ob 13:33
Kooončno smo na eurovizijo poslal nekaj dobrega. Eurosong ne moreš samo poslušat komada, nastop je pomemben in Slovenija ima vrhunski nastop. Lea dobr zgleda, ima karizmo, brihtna punca, dober stajling, vrhunske pleaslke, dober vibe, najboljša energija v dvorani...tooooo!!! To sem pogrešala že odkar nastopamo kot samostojna država. Reperka po duši ;) komad pa pomojem o tem kako moraš bit sam svoj in zaupat vase.....točno to kar slovencem manjka. Mi še zmeri za vozom tečemo...
peroaroma
# 11.05.2018 ob 09:27
Predvsem sem užival ob res dobri sceni in nastopu, tudi soplesalke so naredile dober efekt. Hvala bogu so se rešili tistih okvirjev
juventina10
# 11.05.2018 ob 08:16
IZOLA, v finalu eurosonga, kdo bi si to mislil v 70-80,letih,ko je ta festival bil v čisto nekih drugih časih, čestitke.
Lukas
# 11.05.2018 ob 12:23
Meni se zdi, da je bil to eden izmed najboljših slovenskih nastopov do sedaj! Odrska prezenca, komunikacija s publiko in vsa ta energija je bila res top! Lea se je res potrudila, tudi z novinarji in esc javnostjo... če malo poklikaš po youtubu, se res vidi, da jim je prirasla k srcu. Nezanemarljivo je tudi dejstvo, da ženska dejansko zna pet! Škoda, ker sam komad meni osebno ni ne vem kaj.. . je pa drugačen in na nek način res osvežitev v poplavi teh cenenih že 100x prežvečenih balad in nenormalnega dretja in trpljenja na odru. Mogoče za finale pogruntajo še kako foro... skratka, držimo pesti!
KovacevaKobila
# 11.05.2018 ob 13:09
Odvisno kaj gledamo. Pri pisanju pesmi gre za izražanje, medtem ko je produkcija bolj obrtniški izdelek.

Ne spuščam se v debato o avtorstvu pesmi. Lei in njeni ekipi čestitam za suveren nastop in uvrstitev v finale.

Pravim samo, da je enačenje producentov s komponisti/aranžerji problem. Če uporabim literarno analogijo: če je komponist pisatelj, je glasbeni producent grafični oblikovalec knjige. Eden skrbi za vsebino, drugi pa za formo, v kateri se prezentira omenjeno vsebino. Zadnje čase se vsi ukvarjajo s formo (sodobna produkcija, plesne koreografije, spektakularne obleke, frizure, projekcije, lučni park, pirotehnika, veter v laseh itn.), z vsebino oz. osnovo (melodijo in besedilom) pa precej, precej manj.
juventina10
# 11.05.2018 ob 11:42
v hravškem časopisu so večinoma pozitivni odzivi na slovence in srbe,pravijo .če ni uspelo njim, pa vsaj našim sosedom oz ,nekdo od naših je v finalu.
313
# 11.05.2018 ob 10:44
ne bi se povsem strinjal, da efekta ne bo, kajti veliko jih ni spremljalo polfinala in bodo finale prvič.

Tudi možno, glede na to, da jih je že med uporabniki MMC-ja cel kup tistih, ki so še zdaj prepričani, da je zmanjkalo štroma, čeprav je bilo vse napovedano v članku par dni nazaj.
securle
# 11.05.2018 ob 10:21
Kdor koli se je spomnil na to da prekinemo pesem in se delamo kot da mamo tehnične težave mu je treba nekaj reči. To je bila genialna poteza! Toti cut off je bil dejansko vstopnica v finale. Sej nastop je bil vredi pa vse, ampak dejansko pa je prekinitev naredla največji šok. In to je celotna poanta evrovizije. Bravo!
peroaroma
# 11.05.2018 ob 09:26
Pesem definitivno odstopa od ostalih evrovizijskih lajn in mašakr
la.sonrisa
# 11.05.2018 ob 08:28
Bravo Lea, sem rekla par dni nazaj, da mogoče pa vendarle rata, ker sem vidla posnetke na youtubu in je folk je spodaj komentiral, da bo glasoval za njo. Čestitke za nastop, samozavestno in konkretno, kot da ne bi bila predzadnja na stavnicah. super! v soboto pa še enkrat razturat, gremo babnce! :)
KovacevaKobila
# 11.05.2018 ob 11:34
V desetih minutah si napisala besedilo, ne pa pesmi. V tako produkcijo je vloženih stotine ur dela. Malo spoštovanja do producenta Lea. :)

Producent načeloma ne piše muzike, temveč oblikuje zvočno podobo pesmi.

Eden od največjih problemov sodobne pop muzike je, da se producente smatra za skladatelje/aranžerje. Zato velika večina pesmi zveni generično, formulaično.

Še tako dober producent ne seže do kolen enemu Robežniku, Adamiču itn.
napo11
# 11.05.2018 ob 11:03
Kolikor berem komentarje, si lahko od Hrvaske gladko pripisemo 10 ali 12 tock. Folk je enostavno navdusen nad Leo in nad srbsko predstavnico!
peroaroma
# 11.05.2018 ob 09:47
tole zna biti na koncu okoli 15 mesta
Mirko Tipka
# 11.05.2018 ob 09:44
saj ni res, pa je...

Lea, kar tako naprej!
krosnjar
# 11.05.2018 ob 09:04
Mislim, da je pobrala glasove tistih, ki jim gre patetika in izumetnicenost nastopajocih na Eurosongu na živce. Pa ga vseeno pogledajo, da zbijajo šale na račun nastopajocih in glasovanja ti meni, jaz tebi...
In pristop naših jim deluje izven tega konteksta. Pred leti so prišli Latvijci ali Litovci s komadom b katerem so ponavljali samo refren da so zmagovalci evrovizije. Čista zajebancija iz Evrosonga. In prišli zelo, zelo visoko. Še njim ni bilo nič jasno...Brez finala je še veliko slovanskih in vzhodnih držav, pa tistih z mocno emigracijo, zahodnjaki imajo radi drugacnost, tako da...
V soboto po koncu tekmovanja zna po dvorani odmevati Ne, hvala!
Kazalo