Evrovizija
evrovizija
Po Nettini evrovizijski zmagi so Izraelci slavili tudi na ulicah Tel Aviva. Foto: Reuters

Dodaj v

Izraelci rešili finančni spor: "Evrovizijske krize je konec!"

Vlada in izraelska televizija dosegli dogovor
16. avgust 2018 ob 16:17
Tel Aviv - MMC RTV SLO

Izraelska javna radiotelevizijska družba in vlada sta rešili spor glede financiranja Evrovizije. Organizatorji kljub temu ostajajo previdni, saj se zavedajo, da so na poti do uresničitve dogodka mogoči še številni zapleti.

Po poročanju izraelskega časopisa Haaretz je polog v višini 12 milijonov evrov Evropski radiodifuzni zvezi kljub vsemu plačala radiotelevizijska družba Kan, za kar je morala vzeti posojilo. Tega se je radiotelevizijska družba sprva močno otepala, saj naj bi jo morebitna kasnejša odpoved dogodka pahnila v velike finančne težave. Zaradi tega je izraelsko ministrstvo za finance zagotovilo, da bo krilo znesek posojila, če se zaradi kakršnihkoli nepredvidljivih razlogov Evrovizija ne bo izpeljala v Izraelu.

"Evrovizijske krize je konec," so po sklenjenem dogovoru med Kanom in vlado poročali na javnem izraelskem radiju. Ob tem je izjavo za javnost podal tudi upravni odbor javne radiotelevizije: "Kan se zaveda velikega pomena, ki ga ima gostovanje Evrovizije v Izraelu, tako s promocijskega kot ekonomskega vidika. Verjamemo, da bo izraelska vlada storila vse, kar je v njeni moči, da bo zagotovila ustrezno in dostojno izvedbo Evrovizije."

Pri Kanu se bojijo predvsem tega, da bi različne aktivistične skupine, ki nasprotujejo izraelski okupaciji palestinskega ozemlja, nad evrovizijskimi glasbeniki izvajale pritisk in jih pozivale k bojkotu tekmovanja. Mogočo prepreko pri izpeljavi velikega glasbenega tekmovanja pa bi lahko predstavljali tudi ortodoksni Judje. Finalni večer Evrovizije se namreč navadno odvija ob sobotah, ki v judovski kulturi velja za dan, namenjen družini in počitku.

M. Z.
Prijavi napako
Komentarji
štajerc64
# 16.08.2018 ob 16:37
jezus, končno !!

že tri tedne nisem mogel prav spat, zaj pa tota novica !!!

evo , se mi že zapirajo oke.

(mogoče od pira, ker treniram za tekmo )
muser
# 16.08.2018 ob 16:38
Izrael prvo kot prvo sploh ne bi smel nastopati na Evrosongu.
HOR
# 16.08.2018 ob 18:13
"...Izraelci rešili finančni spor: "Evrovizijske krize je konec!"..."

Prava kriza Evrovizije z apartheidom se sedaj šele začenja...
Mislim Resno
# 16.08.2018 ob 17:53
Karkoli drugega kot bojkot evro songa 2019 ne pride v poštev.
AM
# 16.08.2018 ob 22:17
Škoda. Sem upal, da bo evrovizija odpadla.
TineB
# 16.08.2018 ob 16:45
"Izraelska javna radiotelevizijska družba in vlada sta rešili spor glede financiranja Evrovizije "

YAY! Zdaj je pa svet rešen in lahko spet vsi mirno spimo. ;))))
Marekk
# 17.08.2018 ob 06:35
Glede na to, da je Eurovizija postala kar nekaj, neke politične spletke in glede na nastopa čedalje več spak, ko več ne vejo kako bi se oblekli, ter razni salomeji, ... eeeh, škoda besed, ni vredno gledanja.
galoper
# 16.08.2018 ob 20:05
Pozna se, da je pomemben denar, ozemlje ni pomembno. Stroške plačamo z naročnino. Obstajajo pametnejše vsebine, le zaslužkarjev je manj.
zmajmun
# 16.08.2018 ob 16:56
eni in isti komentarji ejga..
Sklonjen
# 17.08.2018 ob 07:23
A so poklicali v ovalno pisarno, da je spet zmanjkalo??!
Seedorfen
# 17.08.2018 ob 05:39
Glede praznika ni problem finale Evrovizije ker poteka v soboto zvečer ko je “šabat” že končan. Problem so generalke za žirijo ki potekajo v petek zvečer.

Z enakimi težavami so se spopadali že pri organizaciji leta 1999...

Se spomnim pri obisku Izraela da so nekatere dele Tel Aviva prav zaprli ob Šabatu z prometnimi trakovi ker takrat ne smejo niti voziti avtomobilov. Morajo si celo natrgati toaletni papir za v naprej, skuhati hrano za obdobje praznika. V glavnem Tel Aviv je pustil izjemen vtis a te stvari so bile res na meji bizarnega. Spomnim se, da se mi je takrat pojavilo vprašanje kaj se zgodi, če ženska v tem času v otrodoksnem delu začne rojevati? Če se prav spomnim ji nihče ne sme pomagati.
Qami
# 16.08.2018 ob 21:38
Evrovizija je za to, da se na politiko pozabi, pa ceprav ne cisto zares in zato se mi ne zdi prav, da bi katera drzava bojkotirala samo zaradi tega, ker je v Izraelu, me zanima kako bi se vi odvzali ce bi katera bojkotirala zaradi tega ker bi bi bila v Rusiji...(nimam nic proti Rusiji, ampak vem, da ste eni zelo dvolicni, kar se takih stvari tice.) Poleg tega pa Izrael sodeluje v dobesedno VSEH evropskih tekmovanjih, tudi v UEFI so, zato ne vidim nic spornega..
sejnik
# 16.08.2018 ob 19:34
Članice EBU so (lahko) poleg evropskih tudi vse sredozemske in kavkaške države (oz. njihove javne RTV), pa še kakšna zraven. Samo niso komplicirali z imenom združenja. Izrael povsem sodi zraven, tako kot npr. Ciper, Armenija ali pa Maroko leta 1980.
esspero
# 16.08.2018 ob 20:40
Upam na odmeven spektakel. Sovražniki Izraela pa se požrite od zavisti.!
Kazalo