Letošnja Evrovizija je bila v znamenju spora med Ukrajino in Rusijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Letošnja Evrovizija je bila v znamenju spora med Ukrajino in Rusijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Čeprav je Ukrajincem letošnji izbor uspelo izpeljati, pa ga je že pred samim začetkom na neki način zasenčil incident z Rusijo – njihova predstavnica Julija Samojlova namreč ni smela stopiti na evrovizijski oder, saj je v preteklosti nastopala na Krimu.

"Zaradi tega je bila pozornost preusmerjena iz samega izbora, in to je ogrozilo ugled Evrovizije," so predstavniki EBU-ja zapisali v izjavi. "Odbor predlaga, da bi morali organizatorji letošnjega tekmovanja plačati kazen, ki je v skladu s pravili izbora," so dodali, pri tem pa točnega zneska kazni niso navedli. Poleg tega poudarjajo tudi, da je zaradi slabe organizacije prihajalo do prevelikih zamud, za kar mora Ukrajina prevzeti odgovornost.

Predstavnik ukrajinske javne radiotelevizije (UA:PBC) je pojasnil, da naj bi kazen znašala 200 tisoč evrov in da se bodo na odločitev EBU-ja pritožili. "Odločitve, da ruska predstavnica ne sme stopiti na evrovizijski oder, nismo sprejeli mi, a se zavedamo, da tudi vlada in varnostna služba ne bosta želeli prevzeti odgovornosti," je za Reuters dejal direktor Zurab Alasania.

Naslednje leto bo izbor za pesem Evrovizije potekal na Portugalskem. Pesem Amar Pelos Dois je v Kijevu prepričala tako strokovne žirije kot gledalce po celi Evropi ter 27-letnemu Salvadorju Sobralu in Portugalski prinesla prvo evrovizijsko zmago.