Exit obišče tudi veliko Slovencev. Foto: Organizator
Exit obišče tudi veliko Slovencev. Foto: Organizator

Za naslov se sicer poteguje več kot 300 festivalov iz 32 držav, najboljšega pa bodo konec oktobra izbrali na podlagi glasov na spletni strani in glasov strokovne žirije.

Kot so sporočili iz Exita, je Exit edini festival na Balkanu, ki je bil nominiran v kategoriji Major Festivals, za nagrado pa se poteguje v družbi z velikani, kot sta Tomorrowland in Roskilde. Nominiran je že šestič, vsako leto pa se uvrsti med deset najboljših evropskih festivalov.

Poleg tega je bil Exit nominiran tudi za nagrado UK festival awards za najboljše festivale zunaj Velike Britanije. To nagrado je festival že osvojil leta 2007.

Začetki festivala Exit segajo v leto 2000. Nastal je kot študentski protest proti represivnemu režimu v Srbiji, sčasoma pa je pridobil mednarodno veljavo. V samo trinajstih letih si je festival ustvaril priznan ugled tudi na mednarodni ravni.

V 13 letih obstoja je novosadski festival gostil več kot 30.000 izvajalcev in imel več kot dva milijona obiskovalcev. Letos je v petih dneh Petrovaradinska trdnjava privabila več kot 200.000 ljudi iz 60 držav, najbolj obiskan pa je bil koncert The Prodigy, ki je pritegnil 35.000 poslušalcev.