Corsten je na letošnji lestvici revije DJ Mag pristal na 22. mestu. Foto: Organizator Red X-mas Partyja
Corsten je na letošnji lestvici revije DJ Mag pristal na 22. mestu. Foto: Organizator Red X-mas Partyja
Ferry Corsten
Corsten je znan po svoji mešanici trancea z drugimi glasbenimi žanri. Foto: Organizator Red X-mas Partyja
Armin
Z Arminom Van Buurenom se poznata že 15 let in skupaj preživita veliko časa v studiu. Foto: Organizator Red Xmas Party
Ferry Corsten
Znan pa ni le kot didžej, ampak tudi kot producent in lastnik modne linije oblačil. Foto: Organizator Red X-mas Partyja

Didžej in producent, znan po svoji eklektični mešanici housa in trancea, je svoje letošnje leto zaokrožil z izdajo novega albuma WKND. Še vedno ga navdušuje mešanica žanrov v današnji plesni glasbi in še vedno rad koplje po vseh mogočih glasbenih žanrih, da bi našel elemente, ki poganjajo na koncu njegovo "industrijo" inovativnosti, vcepljeno v starih kalupih trancea.

"Če jih raziskuješ, najdeš stvari, ki jih sam nikoli ne bi uporabil. Vnašaš nove prilagojene elemente iz npr. trancea v svojo glasbo. S tem glasbo potiskaš naprej," je dejal Corsten v krajšem pogovoru za MMC.

Na lestvici DJ Mag je bil Corsten najvišje leta 2009, na sedmem mestu, ko je na lestvici kraljeval njegov prijatelj in sonarodnjak Armin van Buuren, ki se je letos vrnil na prestol, potem ko ga je lani izrinil s prvega mesta David Guetta.

Pred sobotno elektronsko poslastico sredi prestolnice organizatorji svarijo, da si vstopnice kupite le pri pooblaščenih prodajalcih. Na trgu so se namreč pojavili ponaredki za sobotno dogajanje v ljubjanskih Stožicah in lažni dopisi za brezplačen vstop.

In medtem ko je van Buuren nasledil na prvem mestu Guetto, ga bo tudi zamenjal v ljubljanskih Stožicah, kjer je Francoz lani z Afrojackom in Paris Hilton zabaval množico. Poleg omenjenih pa se bodo na zimskem X-mas Partyju ustavili še sveža house senzacija Dimitri Vegas & Like Mike, vzhajajoča nizozemska zvezda Mitch Crown in primorski kolektiv, ki se spogleduje tudi že z dubstepom Ele7en.

Kaj je pred sobotnim večerom dejal Corsten, si lahko preberete spodaj.


Zdaj ko je Armin Van Buuren znova zavzel prvo mesto med didžeji - sodeč na lestvico DJ Mag - in vi nadaljujete nepretrgano nastope po svetu - kaj je pravzaprav tako posebnega med didžeji, ki prihajajo iz Amsterdama oz. iz Nizozemske?
Morda je razlog za naš uspeh v tem, ker je Amsterdam, če ga gledamo s svetovnega vidika, zelo majhen prostor. Vse je zgoščeno. Veliko ljudi se med seboj pozna. Lažje si izmenjujemo ideje in zamislice. Prav tako ne ustvarjamo prostora med občinstvom in didžejem. Rušimo to navidezno mejo, ki je zapovedana, da mora obstajati. Smo mi in občinstvo - takšna je nizozemska miselnost. Skupaj nato ustvarimo to energijo in atmosfero.

Pred kratkim ste znova združili moči z Van Buurnom za vaš zadnji album WKND, a hkrati se poznata že dalj časa. Kako je delati z njim? Ali kdaj pusti vtis, da je on številka ena med didžeji na svetu?
Poznam ga že 15 let. V preteklosti sva že velikokrat združila moči. Kako je delati z njim? Zdaj je na primer on prišel v moj studio. Vedno začneva tako, da nič ne jemljeva preveč resno. Prideva v studio in se zabavava. Če ne narediva skladbe danes, ali pa če nimava zamisli, če ne najdeva melodije, jo najdeva jutri ali naslednjič. Vse se vrti okoli zabave. V bistvu sva kot dva "piflarja" (smeh) in raziskujeva vso programsko opremo, ki jo imava na voljo. Vmes popijeva veliko kave. Na določeni točki nehava igrati z vsemi novimi vtičniki in najdeva melodijo. Od tam pa gre zelo hitro naprej.

Sami pravite zase, da boste vedno nasedali dobrim melodijam. Je to tudi razlog, zakaj radi raziskujete nove stile?
Vedno so me zanimali različni stili. Če jih raziskuješ, najdeš stvari, ki jih sam nikoli ne bi uporabil. Vnašaš nove prilagojene elemente iz npr. trancea v svojo glasbo. S tem glasbo potiskaš naprej.

Kje je danes trance na hierarhiji elektronske glasbe?
Vsak žanr v elektronski glasbi ima svoje vzpone in padce. Trance je doživel svoj vrh v začetku novega stoletja. Potem se je progressive razširil, zdaj pa vlada house - očitno. To je bolj komercialno usmerjena glasba in povsod ga najdete. To pa še ne pomeni, da je trance v zatonu. Če pogledate samo največje festivale, je povsod tranceoder. Trance je sicer glasba, ki se prilagaja dogajanju okoli njega. Okoli njega je veliko eksperimentiranja. Trance lahko slišite že na 129 udarcev na minuto namesto 139 udarcev na minuto. Zdaj je bolj groovie, a hkrati imate čisti zvok. Ko jaz preigravam triurne sete, začnem pri 129 udarcih na minuto in končam pri 136 udarcih na minuto.

Ko ste bili mladi, ste precej poslušali radijsko oddajo The Soulshow. Vas je ona nekako navdihnila, da ste sami začeli vodenje tedenske radijske oddaje?
Radijske oddaje sprva sploh nisem želel delati. Toda nekajkrat sem se ustavil na ameriški radijski postaji Sirius XM na intervjuju, kjer sem preživel za mikrofonom celo uro. In oni so mi rekli, da imam izjemno energijo za mikrofonom in jih je zanimalo, ali bi bil pripravljen voditi enourne oddaje pri njih. Rekel sem: "Ah, nisem prepričan. Veliko časa bi mi vzelo." Bili so vztrajni in jaz sem popustil. Toda želel sem poskusiti nekaj, česar še nisem prej imel priložnost slišati. Želel sem, da bi bila moja oddaja interaktivna in bi res ljudje sodelovali v njej. Ideja se je na koncu realizirala in rezultat je tu.

Ne le glasbena, tudi modna industrija je že spoznala vaše ime - z modno linijo IKY. Kakšne so vaše ambicije v modi?
Moja modna linija je del mojih prodajnih izdelkov, ki si jih lahko kupijo oboževalci. Začelo se je z nekaj kosi kratkih majic. Potem pa smo se povezali z eno izmed blagovnih znamk v ZDA, s katero danes ne sodelujemo več. Vedno več idej za oblikovanje se je nabiralo in nastala je IKY modna linija.

Torej ne moremo pričakovati kakšne modne revije?
Ne, ne (smeh). Za to bi moral biti profesionalec.