Dobra glasba in nenavadno okolje - razloga za visoko uvrstitev Exita na lestvici najfestivalov. Foto: EPA
Dobra glasba in nenavadno okolje - razloga za visoko uvrstitev Exita na lestvici najfestivalov. Foto: EPA

Exit si je 6. mesto na seznamu prislužil z raznovrstnim glasbenim programom in Petrovaradinsko trdnjavo kot edinstveno festivalsko lokacijo, so sporočili promotorji festivala. Letošnji festival bo sicer potekal med 10. in 14. julijem, torej skupno pet dni, kar je dan več kot prejšnja leta. Med osrednjimi zvezdniki pa so Bloc Party, Snoop Dogg, Fatboy Slim, DJ Fresh, Prong in Dubfire.

Organizatorji si želijo, da bi bila glasba le festivalska osnova, z novimi vsebinami pa naj bi do zdaj glasbeni festival prerasel v festival ustvarjalnosti. Po besedah enega izmed ustanoviteljev festivala Milana Ignjatovića naj bi Exit postal platforma različnih zvrsti umetnosti.

Začetki festivala Exit segajo v leto 2000. Nastal je kot študentski protest proti represivnemu režimu v Srbiji, s časom pa je pridobil na mednarodni veljavi. V samo trinajstih letih si je festival ustvaril priznan ugled tudi na mednarodni ravni.

Do zdaj je Exit privabil že več kot dva milijona obiskovalcev iz 65 držav in zvezdnike, kot so Arctic Monkeys, Moby, Chemical Brothers, Iggy Pop, Garbage, Jamiroquai, Nick Cave in Billy Idol. Leta 2007 si je Exit prislužil nagrado na UK Festival Awards za najboljši evropski festival.