Zasedbo Foo Fighterse lahko na evropskem delu turneje ujamete še septembra v Londonu. Foto: EPA
Zasedbo Foo Fighterse lahko na evropskem delu turneje ujamete še septembra v Londonu. Foto: EPA
Ovitek albuma je zasnovan kot kombinacija osmih ameriških mest, ki tvorijo postapokaliptično urbano džunglo.

Med gosti na albumu, zastavljenem kot "ljubezensko pismo ameriški glasbi", naj bi bili Joe Walsh iz skupine the Eagles, Rick Nielsen iz Cheap Trick, Chuck D iz Public Enemyja, Paul Stanley iz skupine Kiss, Ian MacKaye (Fugazi), Nancy Wilson (Heart) in Gibby Haynes (Butthole Surfers).

Ovitek albuma, ki so ga razkrili v ponedeljek, sledi podobni temi z devetimi različnimi ovitki, ki sestavljajo postapokaliptično mesto z najbolj znamenitimi točkami z osmih lokacij. "Mislim, da so nas ta mesta in ti ljudje navdihnili, da smo se potrudili in raziskali nov teren, ne da bi pri tem izgubili naš (prepoznavni) zvok," je povedal pevec Dave Grohl.

HBO-jevo snemanje popotovanja po ZDA
Producent Sonic Highways je Butch Vig, ki je s skupino sodeloval že pri njenem zadnjem albumu Wasting Light (2011), dobitniku grammyja za najboljši rock album.

Posebnost najnovejšega albuma rockerjev je tudi v tem, da ga bo pospremila HBO-jeva miniserija osmih oddaj, ki bo dokumentirala nastajanje albuma in odisejado Foo Fighters po osmih ameriških mestih in osmih ikoničnih snemalnih studiih - v Austinu, Chicagu, Los Angelesu, Nashvillu, New Orleansu, New Yorku, Seattlu in Washingtonu. Premiera je napovedana za 17. oktober.

Foo Fightersi, ki letos praznujejo 20. letnico ustvarjanja, so prodali 25 milijonov izvodov albumov po vsem svetu, prav vsak pa se je uvrstil med deset najbolj prodajanih albumov v Veliki Britaniji in ZDA.