Hladno pivo je 25 let svojega obstoja praznovalo s koncertom v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Hladno pivo je 25 let svojega obstoja praznovalo s koncertom v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Hladno pivo
Hladno pivo je za svoje občinstvo pripravilo dve uri trajajoč repertoar. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Super Action Heroes
Občinstvo so poleg Can of Bees zabavali tudi domači Super Action Heroes, ki v zadnjem obdobju zadovoljujejo predvsem oboževalce risanih junakov, kot so Superman, Batman, Robin, Spiderman in Flash. Skapunkerji so svoje prve korake naredili lansko poletje, od takrat pa nabirajo kilometrino po domačih odrih. Foto: MMC RTV SLO/K. K.

Hrvaška zasedba se je ustavila v Ljubljani sinoči, da bi z občinstvom praznovala četrt stoletja svojega obstoja. "Upam, da bodo končno zaigrali nekatere njihove zgodnejše skladbe, ki so jih zadnja leta izpodrinili z novejšimi," je bila ena izmed najbolj pogostih želja sinočnjih obiskovalcev nabito polne Cvetličarne.

Zasedba, ki je znana po tem, da jasno, glasno in ironično kritizira in interpretira dogodke okoli sebe, ni razočarala svojih privržencev. "Mile, Mile, Mile," so se začela skandiranja nekaj čez deseto uro zvečer, ko je bila množica dodobra razgreta od ritmov "vsakdanjih doživetij" Super Action Heroes in še pred njimi domačega tria garažnega punk bluza Can of Bees.

Milan Kekin - Mile (vokal), Zoran Subošić - Zoki (kitara), Mladen Subošić - Suba (bobni), Krešimir Šokec - Šoki (baskitara) in Milko Kiš - Deda (klaviature) so se tako vrnili v državo, kjer se je vse pravzaprav šele začelo. Svoje prve večje korake v karieri so namreč naredili pri nas leta 1990, ko so izdali prvenec. Kmalu je bilo zaradi vojne gibanje na Hrvaškem oteženo, zato so takrat veliko nastopali po slovenskih odrih. S tem pa so pustili pečat generaciji, ki je takrat odraščala ob zvokih punk-rocka.

"Ne bom veliko govoril, ker ni veliko časa. 25 let moramo spraviti v eno uro," je dejal v enem izmed nagovorov prvi glas in obraz zasedbe, Mile. Obljubljena ura se je prevesila v dve. In če je koga za sekundo skrbelo, da občinstvo ni v formi, da sledi "mladeničem" s 25-letno kilometrino (res je tudi, da so se člani v zasedbi že nekajkrat premešali), je bilo kmalu jasno, da so vse skrbi odveč.

Hladno pivo za stare in mlade
Občinstvo je sledilo ritmu in kljub začetnim težavam Mileta z mikrofonom, ki je zatajil, so kar sami prevzeli vokalno pobudo in odpeli prve tri skladbe večera. Z Miletom na delujočem mikrofonu so skupaj skakali od ene do druge skladbe. Manjkale niso Šamar, Zimmer Frei (velika poletna uspešnica iz leta 2003), Sreča, Nije sve tako sivo, Princeza, Pravo Ja, Superman, Konobar, Šank, Na ovim prostorima, Ne volim te ... A vseeno so se našli med občinstvom tisti, ki so pogrešali spevne "brzostrelke", kot je Teško je ful biti kul in podobne.

Če kaj, je njihov nastop v Ljubljani znova dokazal, da so si v 25 letih obstoja zgradili zvesto občinstvo, ki jih ne pusti na cedilu. Skačejo z odra in pojejo z njimi na pospešeno in nekaj decibelov glasnejšo melodijo Forever Young oz. Für immer Punk, se še vedno borijo v prvih vrstah, da sežejo v roko Miletu in udarjajo z glavo, kot da ni jutrišnjega dne.

Več fotoutrinkov s sinočnjega nastopa si lahko pogledate spodaj. Vabljeni pa tudi k ogledu njihovega gostovanja na Radiu Koper pred nastopom v Cvetličarni.