Dogodek ni bil zgolj prvi koncert Stonesov na Kubi, ampak tudi prvi koncert katere koli rockerske skupine njihovega kova v državi. Foto: Reuters
Dogodek ni bil zgolj prvi koncert Stonesov na Kubi, ampak tudi prvi koncert katere koli rockerske skupine njihovega kova v državi. Foto: Reuters
Stonesi razvneli Kubance

"Vemo, da je bilo še pred leti na Kubi težko poslušati našo glasbo, a zdaj smo tu in igramo," je frontman skupine Mick Jagger na koncertu v španščini nagovoril množico. Ta se mu je odzvala z gromkim aplavzom. Nato je Jagger dodal: "Menim, da se časi resnično spreminjajo. Saj je tako, mar ne?"

Stonesi so v petek zvečer na Kubi poskrbeli za nepozaben rockovski dogodek. Ljudje so skakali v ritmu kitarskih solov in skupaj z Jaggerjem prepevali uspešnice skupine, kot so Angie, Paint it Black, Satisfaction in Start Me Up. Brezplačen koncert skupine ni bil le glasbena poslastica, ampak tudi prelomen dogodek za Kubo, saj bi pred leti Kubanci rekli, da je nastop Stonesov le sen. Oblast je namreč svoj čas glasbo Rolling Stonesov in rock na splošno prepovedala kot ideološko deviacijo.

Čas sprememb za Kubo
Andres Enda
, obiskovalec koncerta, je dejal, da je koncert Stonesov na Kubi neverjeten dogodek, ki je združil mlade in starejše, in dodal: "Spremembe resnično prihajajo. To, da so oni nastopili tukaj, priča o tem."

Koncert je bil tudi tehnološka novost za Havančane. Poleg ogromnega odra so v športnem kompleksu postavili deset megalomanskih zaslonov. Oprema za koncert je bila dostavljena v 61 zabojnikih in v polnem boeingu 747.

Ljudje so se na športnem kompleksu začeli zbirati že več ur pred koncertom in Ciudad Deportivo, ki sprejme 450.000 ljudi, napolnili do zadnjega kotička. Tisti, ki so ostali pred stadionom, so koncertu prisluhnili na bližnjih ulicah, množice ljudi pa so se zbrale tudi na bližnjih strehah. Po poročanju tujih medijev se je na koncertu zbralo več kot pol milijona ljudi.

"Kuba, hvala za neverjeten in nepozaben šov! Krasno vas je bilo videti," so se Stonesi Kubancem po koncertu zahvalili po Twitterju.

Jagger, Keith Richards, Charlie Watts in Ronnie Wood so na Kubo prispeli že v četrtek, le nekaj dni po zgodovinskem srečanju ameriškega predsednika Baracka Obame in kubanskega predsednika Raula Castra v Havani. Predsednika sta napovedala novo obdobje v odnosih med državama.

Stonesi razvneli Kubance