Lordi so se po šestih letih vrnili v Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lordi so se po šestih letih vrnili v Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mr Lordi
Vrnili so se na krilih novega albuma Scare Force One, ki je korak naprej v glasbenem ustvarjanju skupine. In tudi kreativnem, kar se na prvi pogled kaže predvsem v novih - temačnejših - kostumih. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
- Nailed by the Hammer of Frankenstein
- This Is Heavy Metal
- Hard Rock Hallelujah
- Deadache
- Hella's Kitchen
- Hell Sent in the Clowns
- Blood Red Sandman
---- bobnarski solo ----
- Give Your Life for Rock and Roll
- Don't Let My Mother Know
---- solo baskitare ----
- How to Slice a Whore
- It Snows in Hell
- The Riff
- Sincerely With Love
- Amen's Lament to Ra II
- Not the Nicest Guy
- Devil Is a Loser
---------------------------
- Scare Force One
- Who's Your Daddy?
- Would You Love a Monsterman?
Lordi
Lordi so še vedno paša za oči, ki jih - četudi sami tega ne želijo - spremlja senca evrovizijske zmage leta 2006. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mr Lordi
Lordi so v prvi vrsti projekt prvega moža skupine, ki sam piše vso glasbo, oblikuje kostume, nastope, opravlja intervjuje ... Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Lordiji so le še senca treh evrovizijskih minut.

Dobro uro in pol dolgi nastop, ki so ga pripravili po izdaji novega albuma Scare Force One, samo potrdi najbolj očitno: za pašo oči so dovolj tri minute. Za kaj več pa se mora obiskovalec vživeti v zgodbo, ki jo orišejo rokerske pošasti.

Sanjsko pošastno moštvo, ki ga poleg Mr Lordija sestavljajo še najzvestejši kitarist skupine Amen, baskitarist OX, bobnar Mana in edina ženska predstavnica - klaviaturistka Hella, so najboljša možna motivacija, da se prebijete v prve vrste. A skrbno dodelane maske in kostumi niso dovolj za preostanek dvorane. Še posebej ne ob scenski postavitvi (z dvema zastoroma na vsaki strani in velikim napisom Lordi v ozadju), ki na odru, kot je ljubljanski Kino Šiška, je videti ceneno.

Še pred nekaj leti so polnili dvorane za več tisoč obiskovalcev, sinoči pa se je po naši presoji zbralo v Katedrali okoli petsto obiskovalcev. Na neki način se zdi, kot da so se vrnili na začetno točko v svoji karieri, kjer so bili le "tista atrakcija s Finske in singlom Devil Is a Loser". A kljub vsemu ostaja skupina pod vodstvom Mr. Lordija - kljub številnim menjavam - predani filozofiji glasbeno nadarjenih pošasti.

Njihov nastop je predstava za oči ob glasbeni spremljavi. Kot predskupini so se jim tokrat pridružili švedski rokerji Dirty Passion in domači heavy rockerji Tomcat, ki so imele precej nehvaležno nalogo igranja pred precej prazno dvorano. Toda le nekaj minut čez deseto je bilo "letalo" pošasti pripravljeno za vzlet.

Z albumom Scare Force One je Mr. Lordi izpopolnil nastop do zadnje podrobnosti in dogajanje podredil tematiki predstavljene glasbe. Občinstvo je tako najprej pozdravila stevardesa ob nagovoru kapetana z "napotki" za let. Horda pošasti je oživela ob bombastičnem zvoku in skladbi Nailed by the Hammer of Frankenstein. Pošastim ni mogoče oporekati, da ne čutijo tega, kar počnejo, saj so od prve do zadnje minute predane predstavi.

Triminutne "brzostrelke" hitro postanejo enolične. Kljub natančnosti in izstopajočemu glasu Mr. Lordija finske pošasti niso sinonim za muzikalne presežke - vse se giblje v krogu preverjenih akordov. Predvsem pa se je sinoči izkazalo, da ni dovolj le evrovizijska uspešnica Hard Rock Hallelujah, da se ob njej občinstvo sprosti do onemoglega prepevanja s skupino.

"Ljubljana, dober večer! Kako ste," se je trudil Mr. Lordi v slovenščini in si s tem nabiral bonus točke v obliki vzklikov. "To je pravzaprav vse, kar znam povedati," jih je spravil v smeh in dodal, da ima še nekaj asov v rokavu. "Danes je prav poseben dan, saj smo bili pred šestimi leti nazadnje v Sloveniji in je j*** fantastično, da smo nazaj. Bilo je leta 2009, ko smo bili na turneji Deadache," se je še spominjal Mr. Lordi in temu v spomin odigral istoimenski singel.

Spodletela grozljivka na odru
Življenjska doba Lordijev na odru se podaljšuje iz dveh razlogov: domišljije Mr. Lordija, ki koncert preobrazi v približek grozljivk iz 20. let prejšnjega stoletja, in solaž preostalih članov skupine. Spev nenavadnosti nadgradijo na odru prihodi klovnov, ki mečeta konfete (pri skladbi Hell Sent in the Clowns), še več metanja konfetov Mr. Lordija (Blood Red Sandman), trikov vudu Mane za bobni z robcem in lobanjo, pojavom pošastnega dojenčka v vozičku, ki se spravi nad "nedolžno" žrtvijo, rezanjem lutke in prehranjevanjem Mr. Lordija z njenimi možgani in drobovjem ter navsezadnje OX-ovo mlatenje mučenika s kovinsko palico in na koncu raztrganje drobovja, katerega del tudi poje. V zapisani besedi vse skupaj izpade morda še bolj strašljivo, kot ob precej razsvetljenem odru, kot je bil včeraj, izpade.

Glasbeni predahi
Vtis popravijo solaže. Hella na klaviaturah doda pridih mračnosti (Hella's Kitchen), Mana za bobni uprizori šov z bobnarskimi palicami, ki so opremljene z led osvetljavo, OX trga z baskitaro in Amen s kitarskimi vložki (Amen's Lament to Ra II) sproži vzklikanje cele dvorane na takte Seven Nation Army (v izvirniku skladbe The White Stripes).

A kljub vsemu je to šov Mr. Lordija. Ta rjovi, pljuva vodo, poje lobanji, iz katere se kadi, kakor bi se v zmrznjenem peklu (It Snows in Hell), na koncu pa se prelevi v pošastnega kapetana letala (ko v dodatku udarijo s Scare Force One).

Šov z glasbeno spremljavo
"Pokažite mi sredinec! Vem, da me hočete sovražiti," vzklikne nekje proti koncu koncerta, kjer je že popolnoma jasno, da Lordi v nobenem primeru ne posnemajo vseh možnih klišejev rokenrola, ampak se za razliko od njihovih vzornikov (KISS, Alice Cooper ...) iz njih pošteno delajo norca. Zato ob tem še bolj pridejo do izraza besede Mr. Lordija, ki jih je izrekel v intervjuju za MMC: "Lordi smo vse, le to ne, kar ste videli na Evroviziji."

Več utrinkov s sinočnjega koncerta si lahko pogledate spodaj.

- Nailed by the Hammer of Frankenstein
- This Is Heavy Metal
- Hard Rock Hallelujah
- Deadache
- Hella's Kitchen
- Hell Sent in the Clowns
- Blood Red Sandman
---- bobnarski solo ----
- Give Your Life for Rock and Roll
- Don't Let My Mother Know
---- solo baskitare ----
- How to Slice a Whore
- It Snows in Hell
- The Riff
- Sincerely With Love
- Amen's Lament to Ra II
- Not the Nicest Guy
- Devil Is a Loser
---------------------------
- Scare Force One
- Who's Your Daddy?
- Would You Love a Monsterman?