Maraayo  je ob prihodu v hotel pričakalo presenečenje grške delegacije. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Maraayo je ob prihodu v hotel pričakalo presenečenje grške delegacije. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
1. Slovenija
2. Francija
3. Izrael
4. Estonija
5. Velika Britanija
6. Armenija
7. Litva
8. Srbija
9. Norveška
10. Švedska
11. Ciper
12. Avstralija
13. Belgija
14. Avstrija
15. Grčija
16. Črna gora
17. Nemčija
18. Poljska
19. Latvija
20. Romunija
21. Španija
22. Madžarska
23. Gruzija
24. Azerbajdžan
25. Rusija
26. Albanija
27. Italija
Lara Balodis Slekovec
Slovenska zastava je bila sinoči visoko v zraku. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Maraaya
Zmagoslavje na odru. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Mans Zelmerlöw - Švedska
Mans Zelmerlöw ostaja resen kandidat za zmago v finalu. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Tri minute, ki so jih evrovizijski oboževalci po svetu lahko videli na malih zaslonih, je rezultat dela, ki se je stopnjevalo vse od zmage na Emi. Raay in Marjetka Vovk nista prepustila usode naključjem, kajti vsaka sekunda, prikazana na zaslonih, je bila skrbno naštudirana. In prav s kadriranjem se je naša delegacija ukvarjala največ.

Oboževalci v dvorani, kjer so bile slovenske zastave vsepovsod, kamor je pogledalo oko, so bili lahko malce razočarani. Nastop slovenskih predstavnikov ne vsebuje animacije za nastop v živo, ampak je skrbno premišljen za televizijsko občinstvo, kar je tudi poudaril Raay v preteklih intervjujih.

Toda ko so Marjetko vprašali na tiskovni konferenci, ali bi lahko dodali še kaj več gibanja po odru in si s tem mogoče povečali možnosti za še več točk v finalu, je idejo zatrla z besedami: "Nocoj sem prišla do sklepa, da ni vse v številkah, ampak v osebni zmagi. Danes sem zmagala, ker se še nikoli prej nisem počutila tako sproščena na odru, kot sem se danes. In to je najpomembnejše za izvajalca. Toda hvala za predlog."

Toda nastop v polfinalu je bil za slovensko evrovizijsko ekipo, ki jo sestavljajo še plesalka v vlogi violinistke Lara Slekovec Balodis ter spremljevalnih vokalistk (v postavi: Manca Špik, Nika Zorjan in Karin Zemljič), bolj sproščen zaradi zavedanja, da so na generalki uprizorili skoraj brezhiben nastop - tega bi lahko rekli, da so izvedli prav sinoči.

Podobno kot prvi tudi drugi polfinalni večer ni prinesel večjih presenečenj. Morda med vsemi desetimi državami, ki so se uvrstile v finale, še najbolj izstopa uvrstitev Litve. Toda Monika Linkyte & Vaidas Baumila sta potegnila iz rokava "asa" v obliki poljubov in si tako pod geslom "Podpiramo drugačnost" odprla pot v finale.

Solze žalosti in veseli nasmehi
Toda ko so bile vse oči usmerjene v zmagovalce večera, so za njimi tudi sinoči lile solze. Najbolj neutolažljiva je bila islandska predstavnica María Ólafs. Pritisk na 22-letno pevko je bil prevelik in Islandka se je jokala (stran od kamer) še med vso tiskovno konferenco zmagovalcev drugega polfinala. Malo manj solz je točila portugalska predstavnica Leonor Andrade, medtem ko sta češka predstavnika Marta Jandová in Václav Noid Bárta poraz prenesla dostojno in sprejemala stiske rok drugih članov delegacij - če že ne zaradi drugega, zaradi metanja petk po odru.

In če se vrnemo na zmagovalce večera: prejemnika najbučnejših aplavzov v dvorani - Šved Mans Zelmerlöw in Izraelec Nadav Guedj sta prav z lahkoto preskočila prvo oviro in se uvrstila v finale. Prav onadva predstavljata še največji kontrast med nastopajočimi. Medtem ko 26-letni Šved preudarjeno čaka na svoje nastope in svoje glasilke ogreva le pred nastopom, 16-letni Izraelec pleše po garderobi, na ves glas predvaja svoje priljubljene skladbe in se ob tem neizmerno zabava.

Balade v ospredju
In še ena podobnost je s prvim polfinalom - tudi tu so v ospredje prišle v ospredje države z močnimi vokali. Izstopali so norveški minimalistični duet, in kemija, ki sta jo ustvarila na odru Mørland & Debrah Scarlett, izjemni vokal latvijske predstavnice Aminate, azerbajdžanska, ciprska in poljska balada ter čustva črnogorskega predstavnika Kneza s pesmijo, ki jo je napisal Željko Joksimović.

Vse o dogajanju na Dunaju najdete na:

- uradni strani Facebooka in na Facebook strani MMC-Zabave,

- Instagramu

- in na naši interaktivni podstrani.

Prav predstavniki Črne gore so bili prvi, ki so stisnili roke slovenski delegaciji v zeleni sobi, ko naših predstavnikov še ni bilo nazaj z odra. A najlepšo čestitko so prejeli od Grkov, ko so se vrnili v hotel. Tam jih je pričakalo sladko presenečenje in kamere grških televizij.

Več utrinkov iz drugega polfinala si lahko pogledate spodaj.

1. Slovenija
2. Francija
3. Izrael
4. Estonija
5. Velika Britanija
6. Armenija
7. Litva
8. Srbija
9. Norveška
10. Švedska
11. Ciper
12. Avstralija
13. Belgija
14. Avstrija
15. Grčija
16. Črna gora
17. Nemčija
18. Poljska
19. Latvija
20. Romunija
21. Španija
22. Madžarska
23. Gruzija
24. Azerbajdžan
25. Rusija
26. Albanija
27. Italija