Glasba
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 18 glasov Ocenite to novico!
Il Divo
Koncert Il Divo je bil sestavljen iz dveh delov. Vmes pa je bil okoli 20-minutni odmor, ki so ga člani kvarteta med drugim izkoristili tudi, da so se preoblekli. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Il Divo
Vojaško usklajeni Il Divo so v iskanju harmonije opere in popularne glasbe slovenskemu občinstvu kar nekajkrat zašli v improvizacijske vode. In tako zabavali občinstvo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Il Divo
Vloga glavnega humorista je pripadla Millerju. Američan je s svojimi spotikanjih po stopnicah, zabavnimi nagovori in prikloni držal občinstvo v šahu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Repertoar:
 - Come What May (Te Amare)
- Dov'e L'Amore
- Adagio
- Nella Fantasia
- Si Tu Me Amas
- Don't Cry for Me Argentina
- Everytime I Look At You
- Passera
- Unchained Melody (Senza Catene)
- My Way (A mi manera)
- Senza Parole
- Wicked Game (Melanchonia)
- La Vida Sin Amor
- Mama
- Hallelujah (Aleluya)
- Crying (Llorando)
- Stay (Ven a Mi)
- Unbreak My Heart (Regresa a mi)
- Pour Que Tu M'Aimes Encore
- Somewhere
---------------------------
- Time to Say Goodbye (Con Te Partiro)
Il Divo
Izambard je navdušil s poznavanjem Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Il Divo
Največ krikov oboževalk je požel Bühler. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Il Divo
Marin je čaral na račun svojega samskega stanu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Il Divo
Dvorana Stožice je bila kljub vsem svarilom o vse prej kot popolnem zvoku (o njem ne moremo govoriti niti po koncertu Il Diva) polna. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Dodaj v

Foto in video: Vsi odmevi Il Diva v Stožicah

MMC na koncertu Il Divo
17. september 2012 ob 11:32
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Prodali so na milijone plošč, obnoreli so svet ...", a še kako dobro so vedeli, kam so se vrnili, ko so sinoči napolnili akustično neprijazno dvorano Stožice. Il Divo so priznali, da se radi vračajo v državo, kjer se je za njih vse dobro začelo.

Namreč prav pri nas so leta 2004 štirje postavni mladeniči, ki jih je v studio zaprl slavni producent Simon Cowell, posneli svoj videospot Unbreak My Heart (Regresa a mi). Prav ta jim je odprl številna vrata, jih popeljal po svetu in pretvoril v milijonsko industrijo, ki je znala iztržiti sivo cono med opernim petjem in komercialno naravnano glasbeno industrijo.

Nadgrajena različica treh tenorjev - dodatno vrednost jim daje seksapil, zaradi katerega se pod odrom gnetejo tako najstnice kot stare mame - se je v Sloveniji ustavila v sklopu svoje zadnje turneje Wicked Game. Skrbno premišljeno predstavo, ki so jo razdelili v dva dela z dvajsetminutnim odmorom na sredini, je pričakalo (po besedah organizatorja) okoli 10.000 obiskovalcev. Zgornja tribuna Stožic je bila polna, na parterju se je še našlo kakšno mesto, še največ prostih sedežev pa je bilo na tribuni tik nad parterjem.

Čakanje na začetek je prekinil prihod 26-članskega orkestra Slovak Sinfionietta, ki pevce spremlja na njihovi zadnji turneji. Po nekaj uvodnih taktih skladbe Come What My (Te Amare) iz najnovejšega albuma so iz ozadja složno prikorakali na vrh stopnic - osrednjemu delu njihove scenografije - francoski popevkar Sébastien Izambard, španski baritonist, Carlos Marín, ameriški tenorist David Miller in švicarski tenorist Urs Bühler.

Z naštudirano natančnostjo je zbrane najprej pozdravil glas Izambarda, kateremu se je pridružil po bučnem aplavzu Bühler, oba je nadomestil Millerjev tenor in za začetek uvodnih kitic v Te Amare je do svojih sekund prišel še Marín. S kretnjami rok in premikanjem po stopnicah gor in dol so delovali kot bolj sofisticirana različica fantovskih skupin - v počasnem gibanju. Prav geste in kretnje so bile tiste, s katerimi so osvajali občinstvo ob "glasbi, ki uspava", je v enem izmed nagovorov še sam poudaril prvi humorist v skupini Miller.

Več kot le nizanje priredb ...
Naj bodo to trpeči pogledi v tla ali Millerjeva spotikaja ob stopnice in razrahljanja kravate, prav te malenkosti so preprečevale, da bi njihov nastop izpadel kot osladna simfonija opere in popglasbe.

"Hvala! Dober večer," je v slovenščini zbrane nagovoril Izambard po prvi skladbi večera. Še kako dobro zavedajoč se, pred katerim občinstvom stoji, je opomnil zbrane, da se radi vračajo v Slovenjo, saj jih na državo vežejo spomini na začetke, natančneje videospot za priredbo skladbe, ki je pevko Tony Braxton izstrelila v glasbeni svet, Unbreak My Heart. "Zelo smo veseli, da smo tukaj. Pred devetimi leti, se mi zdi, sem se imel zelo dobro. Hotel sem na grad, ampak mi potem ni uspelo. Kupil sem pa v mestu sol iz Pirana. Kjer smo tudi posneli video. In upam, da bom imel naslednjič več časa, da si ogledam mesto," se je spominjal Izambard.

"Smo kot štirje tigri v kletkah, veste. Mali Carlito pa postane najbolj nevaren," se je pošalili Izambard. Po prvi priredbi večera, verjetno najbolj poznani iz filma Moulin Rouge, se je večer znanih melodij, zavitih v klasično izvedbo, in ob opernih vložkih šele dobro začel. Četudi se je govorilo o 10.000 obiskovalcih se je njihova prisotnost na začetku - med prepevanjem v italijanščini - skromno poznala le ob aplavzih.

A Izambard, Miller, Bühler in Marín svojo pot skozi repertoar med vsemi odmevi v dvorani utirali neutrudno. Minimalizem, na katerega stavijo, so med skladbo Nella Fantasia popestrili s sprehodi po meglicah. Svoje vokalne sposobnosti pa so izkazovali ne le posamično, ampak tudi z dueti, katerih zvok je potencirala in jih nosila v nepričakovane sfere dvorana. Zmes nežnega glasu Izambarda in tenorja Bühlerja na eni strani ter baritona Marína in tenorja Millerja so dajali podlago za dramatične refrene, ki so po dvorani odmevali, kot da bi ga ustvaril operni orkester, so na koncu dejali nekateri obiskovalci. Svoje so dodali občasni preglasni vložki posameznih inštrumentov.

Štiri osebnosti - eno občinstvo
A pozornosti niso vzbujali le glasni refreni in pevski vložki, svoje je odigrala tudi sproščenost Millerja, sicer znanega kot prvega zabavneža v skupini. "Kako se počutite? Ste zaspali? Naša glasba je zelo sproščujoča, zzz," je začel svojo komično točko Miller in s tem omogočil drugim, "da so spočili svoje glasove". Za vzklike prvih vrst se mu pravzaprav ni bilo treba niti truditi z besedami. Le odvezal si je kravato in že požel vzklike. "Saj je samo kravata," je dejal in dobil nazaj odmev iz dvorane: "Saj je samo začetek." Zardelega pogleda je takoj odvrnil, da bo za kaj več potrebno vsaj, da se mu plača večerja.

"Ko smo začeli, nismo vedeli, kaj delamo. Povezali smo se v studiu," je v nagovoru še priznal Miller in priznal, da so se najdli v sivem območju in samo začeli prepevati skladbe. Med njimi takšne, za katere nočejo, da se kadar koli slišijo in takšne, za katere menijo, da so jim res uspele.

Med njimi je bila Don't Cry for Me Argentina, ki je sinoči prvič dvignila s sedežev prvih vrst najbolj privržene obiskovalce, ki so po zapeti skladbi - ob vrnitvi neverjetne četverice na oder - nagradili Il Divo s stoječim aplavzem. In prav na tej prelomnici se je sinoči začela močnejša kemija med Il Divo in občinstvom. Vzdušje se je le stopnjevalo od klasike v njihovem repertoarju Everytime I Look At You, priredbe Sinatrine My Way pa do čutno izpete Melanchonije (italijanske različice Wicked Game Chrisa Isaacsa), Cohenove Hallelujah (oz Aleluya v njihovi različici) in poklona ženskam njihovega življenja, ki jim pomenijo največ - njihovim mamam - s skladbo Mama.

Prav ženske so bile še ena izmed rdečih niti včerajšnjega povezovalnega programa. "Za vsakim velikim moškim je čudovita ženska. In včasih moški," se je šalil trenutno edini samski član zasedbe Marín - ki svojo "hibo" obvladuje in izkorišča v šarmiranju občinstva do potankosti. "Ni lahko biti sam. Dobre ženske, luksuzni hoteli vsak večer," je začel enega izmed svojih nagovorov Španec, ki si je predvsem zaželel k plesanju salse spodbuditi gledališko razpoložene Stožice. Toda na koncu mu je le uspelo nekaj navdušenih oboževalk dvigniti s stolov k poplesavanju na takte La Vida Sin Amor.

Izbrana dela in Mojster Jaka
Poleg norčij Millerja in šarmiranja Marína pa je svoj vtis na občinstvo pustil predvsem Izambard. Po pohvalnem deljenju spominov, ki ga vežejo na Slovenijo, je po priredbi Cohenove uspešnice izkoristi čas in omenil, da se mu je življenje predvsem v zadnjem letu in pol popolnoma spremenilo, saj je dobil sina. "Bi nekaj poskusili zapeti v mojem maternem jeziku?" je spraševal Francoz, a pretiranega odziva nazaj ni dobil. Vse dokler ni začel prepevati "Ding, dang, dong ...". Uvod v francosko različico Mojstra Jaka in nato še nadgradnja v slovenščini sta poskrbela za precejšnjo popestritev programa vse prej kot formalnih Il Divo.

Čas za slovo
S tem pa so padle še zadnje zavore med njimi in prvimi vrstami. Te so se razplesale v zadnjem delu. Posameznice so skakale s svojih stolov in nosile svojim idolom vrtnice. Člani skupine pa so jim vračali pozornost in rutinirano zaključili nastop s skladbo Andree Bocellija in sopranistke Sarah Brightman Time to Say Goodbye (Con Te Partiro).

Njihov odhod z odra so Stožice (v veliki večini) pospremile s stoječim aplavzom, potem ko so jih bučno vabili nazaj pred Time to Say Goodbye, in jih kar niso hoteli spustili domov. Že res, da jim nekateri očitajo osladnost, drugi življenje na račun priredb, a Cowellovi umetno ustvarjeni četverici uspeva še vedno seči do srca oboževalcem - pa četudi po skrbno načrtovanem scenariju.

Več pa si lahko ogledate v spodnji galeriji in v amaterskem videu z nekaj utrinki iz zaključka koncerta.

Klavdija Kopina, foto: Sandi Fišer
Il Divo
Il Divo
Il Divo
Il Divo
Il Divo
Il Divo
Il Divo
Il Divo
Il Divo
Il Divo
Il Divo
Il Divo
Il Divo
Il Divo
Il Divo
Il Divo
Il Divo
Il Divo
Il Divo
Il Divo
Il Divo
Il Divo
Il Divo
Il Divo
Il Divo
Il Divo
Il Divo
Il Divo
Il Divo
Il Divo
Il Divo
Il Divo
Prijavi napako
Komentarji
alesi1
# 17.09.2012 ob 11:47
Ni za sladkorne bolnike! :)
PONOS
# 17.09.2012 ob 12:09
Nova skupina lepih zrelih moških v stilu(backstreet boys,new kids on the block itd ko so mladi fantje obnorele mlade punce..) sedaj to počnejo z drugo zvrstjo in druga kategorijo starosti našli nišo ki ni zapolnjena za bolj zrele ženske.
od 25-99.
Najbolj smešne so bile ženske v prvi vrsti non stop standing ovation.
Pač služijo ..na račun kokic...
ginza
# 17.09.2012 ob 12:54
@spriridion: sori, ampak Bono nima za kruh kar se petja tiče. Helenca ga ima malo več, ampak ne kaj dosti več.

PONOS, kaj pa je narobe z zrelimi lepimi moškimi? Glede na to, da razturajo v petju, jim zunanji videz nikakor ne jemlje kredibilnosti. A bi mogli vsi pevci biti grdavši a la Mick Jagger in Steven Tyler, da bi jih resno jemali?

Koncert je bil super, sproščujoč, nobene pretirane histerije. Fantje so čisto korektno in profesionalno opravili svoje delo.
TakoJeTakoBo
# 17.09.2012 ob 16:36
Koliko problemov imamo Slovenci takoj, ko se pri nas ustavi malo bolj znan izvajalec. Najprej celo leto jokamo, da ni pri nas nobene zvezde, ko pa pride relativno popularna in znana zasedba, pa se prične sezona pljuvanja. Kaj točno sploh hočemo?
Chopin
# 17.09.2012 ob 14:48
@Spook, meni se je zgodila popolnoma ista stvar, ko sem se vračal v LJ s Koroške. In tudi jaz sem opazil, da prevladujejo Mb registracije, zanimivo. Gužva je bila taka, da sem izgubil skoraj 1uro, ker je moj izvoz na žalost ravno Tomačevo ;).
Sicer pa čestitke Il Divu, da so privabili toliko ljudi, upam da ste obiskovalci koncerta uživali.
5tane
# 17.09.2012 ob 12:08
Pravi trije so se oglasili. Raje vprašajte svoje punce (fante), kje so bili ta večer.
Štrumfek
# 18.09.2012 ob 07:07
Najdli so se? Vi to resno?

Pevka je pa Toni Braxton.
MIRNČAN
# 17.09.2012 ob 17:11
JohnSmith jst jih včasih poslušam. Priznam jbg. Glih najbolj oh in sploh niso. So pa poslušljivi. Jst sem ljubitelj opere in tehnično dobrega petja.
JohnSmith
# 17.09.2012 ob 16:46
@Mirnčan, mogoče tehnično solidno pojejo, čeprav v večglasju preveč pogosto vsak malo po svoje. Mene osebno začne glava boleti že zaradi barve njihovih glasov, če pa že to preživim, pa usodni udarec zada njihovo mrcvarjenje sicer edinstvenih, lepih in čustvenih pesmi. Grozljivka za oskarja.

Ne vem, ne razumem navdušenja nad njimi.
PONOS
# 17.09.2012 ob 13:17
Il divo primerjati z U2 je pa več kot žaljivo.
Il divo je posmeh.
PONOS
# 17.09.2012 ob 13:10
Il divo= zvezda
načrtno skreirano iz strani Simona Cowella.Ni zastonj bogat kot žafran.
Osnovno idejo lepih fantov je popestril z lepimi moškimi ki dobro pojejo skratka pocukrano in vleče denar iz naivnih starejših kokic(ki imajo večjo kupno moč) z priredbam itd..total buisness.Je lastnik Syco music.Glej ga zlomka tudi on trži albume...
Do zdaj je kokicam prodal že 26mio albumov hahaha.
Vse fasada kot je vse v tem svetu.
spiridon
# 17.09.2012 ob 11:58
groza...na nivoju Helene Blagne, cena vstopnic pa dražje kot za U2...skratka podn od podna...
fafner
# 29.09.2012 ob 15:46
Obup. Kolk folk plačuje za tole fušanje in semenj kiča????
Štrumfek
# 18.09.2012 ob 07:14
V tem članku je toliko napak. da kar glava peče.
Narobe ste napisali ime Chrisa Isaaka, besedo aplavz ste sklanjali s preglasom itn., itn.
call girl
# 17.09.2012 ob 20:54
Samo enkrat sem nasedla, da poslušam v neakustičnih Stožicah močen tenorski glas José Carreras-a. Nikoli več.
Il Divo na Dunaju. Prvič in zadnjič, čisto dovolj.
Chopin
# 17.09.2012 ob 18:13
@Spook, ravno zato, ker sem butast in nisem najprej niti pomislil da bi lahko bil koncert. Sem najprej mislil, da je kakšna nesreča in sem pametno ugotovil šele, ko sem bil že sredi največje gužve ;)
Spook
# 17.09.2012 ob 15:49
@Chopin zakaj pa nisi šel na izvoz za Dunajsko? Sicer bi naredil mali obvoz, ki pa bi trajal sigurno krepko manj kot 1 uro kolikor si prebil v koloni mariborskih vozil.
fuckwad
# 17.09.2012 ob 14:53
So za poslušati točno 3x: prvič, zadnjič in nikoli več.
thegrit
# 17.09.2012 ob 13:42
Nisem bil na koncertu, sem pa jih nekoč zasledil na Dunaju. Niso presežek, lahko samo rečem, da so precej približali opero laikom.
Dobri operni pevci so drugi, ti so pač tisti, ki so v operah igrali manjše vloge ter želeli večji zaslužek.
Operni "divi" in dive so drugi, ki tudi izključno z opero zaslužijo več sto tisoč evrov na leto.
Spook
# 17.09.2012 ob 13:37
Včeraj zvečer nekje malo po poldeveti zvečer sem se peljal po krožišču Tomačevo in videl kolono, prednjačile so registrske MB. Potem sem videl osvetljeno dvorano Stožice. Sploh nisem vedel za kaj se gre, očitno pa je bilo nekaj zelo zanimivega za Mariborčane in njihovo okolico.
SF010
# 17.09.2012 ob 12:01
Zoki se vam zahvaljuje za pol milijonski prispevek v proračun MOL.
demetra
# 18.09.2012 ob 17:51
Kaj so pa oni ustvarili? En velik 0.
Pojejo priredbe in to je to.
PONOS
# 17.09.2012 ob 18:45
Ženske so šle gledat in poslušat ,moški smo se pa v baru nažgal pa je bilo vsem prav hehe
Kapitan Kljuka
# 17.09.2012 ob 16:51
Brezveze...
MIRNČAN
# 17.09.2012 ob 15:47
Cene vstopnic občutno previsoke. Glede nato da so šolani pevci so kritike smešne. Manjka jim malce moškega glasu, nizkega basa.
spiridon
# 17.09.2012 ob 13:05
@ginza...spiridon in ne spriridion kot prvo, Bono je bil samo primer, lahko bi rekel tudi Hetfield, in
prerekati se o tem, kdo od teh ve več o glasbi je brezveze, ker tile iz Diva znajo peti oz, zopereti samo pesmi drugih, medtem ko sta omenjena dva postavila mejnike v glasbi pa lahk ti govoriš, da je Helena boljši pevec...
JohnSmith
# 17.09.2012 ob 13:35
Tele operne pizdarije so čist last season. Pa še pojejo bolj ... bogo. Kot da bi peli Terminator, Ameriški ninja in Robocop.
TrstJeNas
# 17.09.2012 ob 13:25
Vse zastojn govorit o "zrelih moških", to so fantki, ki še mutirali niso tako kot se zagre. Če bi, bi peli bas! :-)
spiridon
# 17.09.2012 ob 12:41
moja žena je bla zraven mene in sicer sma ob osmih gledala film na popu...priznam da sma malce jokala ampak vseeno bolje kot tole sr. od glasbe...
Kazalo